איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"אין ברירה אלא לייקר את מחירי הלחם"

ועדת המחירים המליצה להסיר את הפיקוח על הלחם, אבל שרת הכלכלה ברביבאי כבר הודיעה שתתנגד • מנחם גרייבסקי, מנכ"ל 'הטחנות הגדולות של ישראל', הגיב


שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי הביעה את התנגדותה להוצאת הלחם האחיד, הלבן והחלות מפיקוח מחירים, זאת בתגובה להמלצת ועדת המחירים, ואילו שר האוצר אביגדור ליברמן לא פסל זאת על הסף. האם מחירי הלחם עתידים לעלות בעת הקרובה? 

מנחם גרייבסקי, מנכ"ל 'הטחנות הגדולות של ארץ ישראל', שוחח עם ענת דוידוב ב־103fm והגיב לדברים: "רוסיה ואוקראינה מהוות כ־30 אחוזים מהסחר העולמי. במצב של מלחמה, מאוקראינה אי אפשר להוציא חיטה ורוסיה סגרה את שעריה. ברגע שקרה מה שקרה, המחירים עלו בין 40 ל־50 אחוזים רק בחודשיים האחרונים. חיטה היא מוצר בינלאומי ונסחר בבורסה. כשיש ביקוש יש גם מחסור, 30 אחוזים מהחיטה הגיע משתי ארצות שיאי אפשר לקבל מהן אותה כרגע. כשיש ביקוש מאוד גדול, המחירים עולים, מה גם שמחירי ההובלה עולים כי כל המדינות הללו רוצות סחורות. הכל בסופו של דבר עולה, אנו כמדינת ישראל משלמים את המחיר".

"בטחנת קמח, חיטה מהווה 80 אחוזים מההוצאות", הסביר. "אני חייב לטחון חיטה, אם אני לא עושה זאת אני לא יכול לייצר קמח. בלי חומר הגלם הזה, אין לי זכות קיום. אני גם לא יכול לחיות מן היד לפה, אני צריך לתכנן את זה בטווחים של חודשים קדימה. חיטה מקומית כבר לא תהיה לי השנה, וגם לא שנה הבאה שזו שנת שמיטה. מדינת ישראל לא תכננה את עצמה למאה השנים קדימה, יש צוואר בקבוק".

בסיום הבהיר גרייבסקי: "אני לא דורש שום דבר, מחירי הלחם מתייקרים כי מחיר הגרעינים עולים, אין ברירה אלא לייקר את מחיר הקמח, וכך גם את מחיר הלחם. הקציר הבא בעולם הוא ביולי, לטחנות הקמח בישראל יש חיטה אבל היא יקרה, היינו צריכים לקנות את החיטה לעונה הבאה כבר עכשיו. מחירי הקמח יתייקרו בפעם השלישית. אם אני מחויב לקנות חיטה, כשמורידים את המכסים כי שני שרים לא רוצים להתמודד עם הבעיה, אז שיבטלו לנו את החובה. אני העליתי את מחיר הקמח, שיתמודדו עכשיו".

עריכה: מיכל קדוש 

18/05/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


האם להסיר את הפיקוח על הלחם?
האם להסיר את הפיקוח על הלחם?  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris