בן כספית ואריה אלדד

"דיון על צמצום ימי החופש או שכר דיפרנציאלי לא יוביל לדבר"

11213

שמואל אבואב, לשעבר מנכ"ל משרד החינוך: "שר האוצר לא יכול לכופף את ארגון המורים. יש חוסר מורים בגלל השכר הנמוך"


המשבר על המתווה: מחאת המורים מאיימת לשתק את מערכת החינוך והדיונים על ההסכם מול משרד האוצר נמשכים. כמו כן, אתמול (ב') התקיימה הפגנת ענק של צוותי מערכת החינוך בדרישה לשינוי מיידי. בן כספית ואריה אלדד שוחחו ב־103fm עם שמואל אבואב, לשעבר מנכ"ל משרד החינוך, אשר הביע את דעתו על מחאת המורים והפלונטר המעמיק.

"אני חושב שקווי המתאר של ההסכם שיחתם בעוד זמן קצר יהיה בנוי על הדברים הבאים: ישלמו למורים על שלושת השנים שטרם נחתם איתם הסכם ויפתרו את הבעיה של המורים החדשים", טען אבואב בפתח השיחה, והסביר: "לעניות דעתי - מורה מתחיל יגיע ל־9 אלף ש"ח, מורה יש לו ותק מעל 10 שנים יגיע ל־15 אלף ש"ח ומנהל בית ספר יגיע למעלה מ־20 אלף ש"ח. אלו קווי היסוד של ההסכם שיחתם, האוצר מסיח את הדעת מהמתווה הזה. כל טיעון על שכר דיפרנציאלי על פי הישגים, על צמצום ימי החופש של המורים אלו דיונים שרק מזדקנים ולא נפתרים. אין סיכוי בזמן הזה להגיע לתוצאה הזו ויש גם חלופות הרבה יותר טובות".

עוד הוסיף אבואב ואמר כי "אותו אוצר שמציע לצמצם את ימי החופש, יגידו ההורים 'מסכימים', הם ירצו לפדות כל יום חופש בשכר תוספתי - זה למעלה משני מיליארד ש"ח. לכן, באנו עם ההצעה הפרקטית שכבר הצליחה, לעשות בתי פר של חנוכה, פסח וחופש גדול. רק בבתי הספר בתוכנית הזו צמצמנו ב־25 ימים את ימי החופש. במקום שהאוצר יקבע את זה באופן קבוע בשכר ולא יפתח את זה לדיונים חוזרים ונשנים כל תקופת זמן, אז הם מעדיפים לנהל דיונים שאין להם היתכנות. אנחנו מדברים על קואליציה שגם ככה קשה לה, הם כל בוקר קמים למלאכת ההישרדות. כל אדם שטיפה מערער את זה צריך לשלם לו את כל צבאות השמיים".

לדבריו, "ההתכנות של שר האוצר לכופף את ארגון המורים, הסתדרות המורים, בעת הזו היא חסרת כל סיכוי. צריך להתבונן בהתבוננות מפוקחת על המצב. אחרי שנתיים של קורונה יש שחיקה של המורים, אין מה לעשות. יש כרגע חוסר של מורים בגלל השכר הנמוך, את המציאות הזו צריך לדחוף לתיקון. זה המתווה ולכן הוא מאוד ברור, אני מציע להתמקד בו ולהיות פרקטיים. וכשניפגש אתם תראו שזה יהיה ההסכם".

"לא מבין על מה מבזבזים אנרגיה שאין למורים ושוחקים את המערכת יותר"

האם מדובר בנושאים שצפים על מנת שארגוני המורים יטענו שהושגה הצלחה במשא ומתן? אבואב השיב כי "אני לא רוצה לעייף את המאזינים אבל סרגל האוצר מאוד בנוי. על מה הוא בנוי? אתם הסתדרות המורים תחתמו לנו על X שנים בהם לא תעשו שביתה, אנחנו ניתן על כל שנה שכזו אחוז וחצי תוספת, סביב זה יש קופה ועכשיו מנהלים על מה להוציא. יצטרכו לשלם לכל מורה תוספת, יצטרכו לתת למורה מתחיל, יצטרכו להוסיף למנהלים ויצטרכו לתת תגמולים".

"זה המתווה ולכן הם יכולים להוסיף מה שהם רוצים, הסרגל האוצרי ברור - הם לא יחרגו ממנו כי הבאים בתור עומדים לפתחה של משרדי האוצר וידרשו גם הם. לכן הסרגל מאוד ברור ואני לא מבין על מה מבזבזים כרגע אנרגיה שאין למורים ושוחקים את המערכת יותר ויותר. זה ברור, זה מה שיהיה וצריך לקצר את הזמן בהגעה למצופה מהסדרות המורים בהסכם הזה, מאוד פשוט", הדגיש.

על המצב הנוכחי במערכת החינוך ומחסור המורים במשק, הבהיר: "בשנה צריך לקלוט כ־11 אלף מורים חדשים. מה שמעודד, חצי הכוס המלאה, שיש פה תופעה מדהימה בשנים האחרונות שאנשים שלמדו תואר ראשון והלכו להייטק, עריכת דין, עושים הסבה. עד לפני שנתיים חמישים אחוזים מהמורים החדשים זה מורים שעשו הסבה אחרי שהיה להם ק"מ התנסותי בתפקיד אחר, עכשיו נגיד ירד ל־30 אחוזים. הדבר השני, כתוצאה מהשכר הנמוך ומהקורונה יש עזיבה. גודל העזיבה בתקופה קשה הייתה כ־20 אחוזים, היינו רואים בזה כישלון אז לכל מורה חדש הצמדנו מורה כדי לצמצם את הנשירה".

"אני חושב שכרגע יש חוסר של 7־6 אלף מורים שאפשר לפתור את זה, זאת תמונת מצב שבאה כתוצאה משחיקה בקורונה ומהזנחה של תנאי עבודה כרגע של המורים ואפשר לפתור את זה. למה אני כל כך אופטימי? משום שאני ראיתי את הדור הצעיר. הדור הצעיר שונה מדור של לפני עשור, הם מאמינים שהעבודה בחינוך היא שליחות, הם מאמינים שזו זירה שאפשר להשפיע בה. תראה את הצעירים שבאים למערכת אתה תראה אנשים שמאוד אחוזים בשליחות. הדור הזה הוא דור שונה", סיכם.

עריכה: שני רומנו

31/05/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך לשעבר
שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך לשעבר  |  צילום: הדס פרוש/פלאש90
Paris