לאחר שמפלגת הליכוד יצאה בהצהרה כי היא לא תבציע בשום חוק, האופוזיציה סוערת בעקבות חוק ההכרה באחים שכולים. סביב ידיעה זו, בן כספית ואריה אלדד שוחחו ב־103fm עם חברת הכנסת מיכל שיר (תקווה חדשה) אשר סיפרה על החוק שצפוי לעלות בכנסת שבא להסדיר את מעמדם וזכויותיהם של אחים שכולים, ללא תלות בהורים.
"הצעת החוק הזו מנסים להעלות אותה כבר מספר שנים ללא הצלחה", אמרה ח"כ שיר בפתח השיחה, "מדובר בהצעת חוק הצהרתית שבעצם אם אנחנו מדברים כפי שהזכרת טיפול פסיכולוגי אז אותו אח או אחות שכולים בגיל 50 צריכים את רשות ההורים לטיפול פסיכולוגי. אם ההורים נפטרו - בעיה, אם אין קשר עם ההורים - בעיה. הם בעצם לא יכולים לממש כי היום החוק לא מגדיר אח שכול, זה מונח שלא קיים בחוק והחוק לא מכיר בו. יש את אח הנופל כקטגוריה כחלק ממשפחה שכולה ולכן מה שאנחנו עושים זה לוקחים את הזכויות הקיימות להם כבר בחוק ומנתקים אותם מההורים. אח או אחות שהם אינם בקשר עם ההורים, לפעמים משפחות נקרעות ואין קשר בין האחים להורים, לא יכולים להשתמש בזכויות שלהם או לפעמים לא ידעו שהאח נפל אם אין קשר".
חברת הכנסת לא שולל שהתסבוכת שנוצרה בליכוד נובעת גם מעצם היותו של נתניהו אח שכול. "זו הצעת חוק שמנסים להעביר אותה כבר הרבה מאוד שנים. ברגע שאנחנו העלו והאופוזיציה אמרה שהם יתנגדו לכל חוק, הרי שמענו מה קרה שבוע שעבר בנושא החיילים, אז אתה בא ואומר 'לא יכול להיות שתהיה פוליטיזציה על שכול'. זו הייתה העמדה הראשונית, גם שמעתי את השר ח"כ ישראל כץ שיצביעו נגד".
"אני יכולה להגיד לכם שאחים שכולים ברגע זה מסתובבים במסדרונות הכנסת ונפגשים הם האופוזיציה וחברי הכנסת כדי לוודא שלא עושים פוליטיקה על גבם. כנראה שזה גם עבד והאופוזיציה אפשרה חופש הצבעה. בפירוש יש כאן גם את ארגון יד לבנים וגם אחים שכולים הגיעו לכאן כדי לוודא שסוף סוף מתקנים את העוול ההיסטורי שנעשה לאחים השכולים שבעצם עד היום היו שקופים בעיניי המערכת", סיפרה.
בעקבות הקושי והחשש מאי העברת החוק, שאלו צמד המגישים האם היה חשש מרע"מ. ח"כ שיר הסבירה כי "את עמדת רע"מ לא שמעתי בעניין החוק הזה אני חייבת לומר. הוא עבר ועדת שרים לענייני חקיקה ביום ראשון, מיד האופוזיציה קפצה ואמרה 'אנחנו מתנגדים לכל חקיקה'. הרי זה חוק שלא זקוק לרוב מיוחד זה לא חוק יסוד, זה חוק שברוב רגיל יכול לעבור, ועם זאת קפיצת האופוזיציה מיד הקפיצה כאן את כל המערכת לטובת משפחות השכול. אני מזכירה אגב שיש אחים שכולים שהם מוסלמים, נוצרים, דרוזים וצ'רקסיים, אין פה הבדלה".
בהמשך, התייחסה לדיון על חוק פיצוי האומיקרון שכולל גם הוא הסתייגויות רבות מצד האופוזיציה: "לא, אני לא מצליחה להבין בכלל אגב את התנהלות האופוזיציה. זה דבר שהוא חסר תקדים - אף פעם לא הייתה אופוזיציה שהפכה להיות אופוזיציה לציבור עצמו, לציבור שזקוק להם. הרי החוק הוא חוק טוב, גם אם יש סעיפים שזקוקים לתיקון, יש הרבה מאוד תיקונים שאנחנו עושים גם באופוזיציה וגם בקואליציה, גם דרך החוק הזה שבאמת באים להקל ולתת מענה מיידי. במקום להעביר אותו כמה שיותר מהר, כן לתת הסתייגויות שהן עם טעם, מקצועיות ואמיתיות זה דבר אחד, ללכת ממש נגד הציבור זה דבר חסר תקדים".
"לא ברור לי העניין הזה, בגלל שזה כל כך חסר תקדים. לא היה דבר כזה בתולדות מדינת ישראל שאופוזיציה החליטה ללכת בכוח נגד הציבור גם שלה, מאוד מקווה שגם מהעץ הזה הם ירדו. העצמאים זקוקים לזה כמו אוויר לנשימה", תקפה.
עוד הוסיפה והתייחסה לחוק החלת התקנות על יהודה ושומרון: "זה לא חוק יזום של הממשלה, זה חוק שמחוקק מדי חמש שנים. זה חוק שהוא מתגלגל ומחדשים אותו בהוראת שעה בכל כמה שנים ואם הוא לא מוערך יש לזה באמת השלכות רוחב כבדות ממש. העמדה לדין של אזרחים ישראלים על עבירות פליליות שמבוצעות ביהודה שומרון. יש המון דברים שבאמת תלויים בחקיקה הזו שהיא בסה"כ הוראת שעה שמתגלגלת כבר שנים. זה לא חוק שהתגלגל במקריות ואנחנו כרגע מעלים אותו כי בא לנו".
האם אנחנו צפויים לראות בקרוב ממשלה במתכונת חדשה אך עם השתתפותו של נתניהו? "אני לא נכנסת לספקולציות. אנחנו כרגע בממשלה טובה, שעובדת למען הציבור. כל שבירת כלים היא לא נכונה, לא טובה. החוק הזה חייב לעבור עד סוף חודש יוני בגלל ההשלכות שלו. לא סתם גדעון סער אמר שאם הקואליציה רוצה להתקיים צריך להצביע בעד החוק הזה", הדגישה.
בעקבות אמירותיה טענו המגישים כי ייתכן והקואליציה אינה רוצה להתקיים במתכונת הנוכחית, וח"כ שיר השיבה: "אז אנחנו נדע עוד שישה ימים, אני לא רוצה להיכנס לספקולציות כי זה יהיה צעד לא אחראי לעשות אותו. אנחנו עושים הכול כדי להחזיק את הממשלה הזו, זו ממשלה שהיא טובה, החוק הזה חייב לעבור בגלל ההשלכות שלו וכרגע דחינו את החוק הזה כבר 4 פעמים, אין אפשרות לדחייה חמישית. אנחנו נדע עוד שישה ימים מה קורה הלאה".
"מבחינתי במקום שבו אני נמצאת עכשיו זו שאלה לא רלוונטית", ציינה, והוסיפה: "אנחנו כרגע עושים הכול כדי להמשיך את הממשלה הטובה הזו למען הציבור בישראל. מעבר לזנה אנחנו מדברים כמדי לראות איך כן מעבירים את החוק הזה. מאוד מקווה שהחברים הקואליציה יהיו מספיק אחראים כדי להבין את השלכות החוק וגם להבין שחוסר הצבעה לחוק הזה יהיו לו משמעויות. אני לא מגדת עתידות אבל יהיו לזה השלכות".
בסיום השיחה, ביקשו צמד המגישים להבין מה השורה התחתונה של נאומה על הפצת הפייק מצד נתניהו. "אני אזכיר שהליכוד נמצאת היום בגירעונות של עשרות מיליונים, לא יודעת אם הם יכולים להרשות לעצמם מעצור לדלק, ברמה כזו", טענה חברת הכנסת, "אחרי שבזבזו מאות אלפי שקלים בחודש על יועצים שופרות לנתניהו. אנחנו רואים את כל ההפגנות, את המימון ברשתות, את מה שעוטף היום את הצבא שנתניהו כל כך מתפאר בו, ואני יחד עם חבריי הובלנו תחקיר גם על האנשים וגם על הארגונים שעומדים מאחורי מפעל ההסתה הזה של נתניהו שמנסה להכפיש גם את סער, אותי ואת חבריי לתקווה חדשה ולהביא על ידי זה להפלת הממשלה".
"באמת, אחרי עבודה מאוד מדוקדקת אנחנו הגענו לכל, התגלתה לנו תמונה מאוד קשה, של שחיתות ועבירה על שורה של חוקים - מימון בחירות, תרומה אסורה מגוף שקשור לסיעה, תרומה מתאגיד, הלבנת הון, עבירה על חוקי עמותות, באמת דברים שהם נוראיים ואיומים. ללא ספק אני מתכננת שורה של תלונות לגורמים הרלוונטיים, הכול יהיה. גם אני כשהתחלתי יחד עם החברים לאסוף את החומרים לא האמנו שזה עד כדי כך גדול ומדובר פה על מיליונים, מדובר פה על מערכת הסתה שממומנת במיליונים בצורה לא חוקית - זה מזעזע", סיכמה.
עריכה: שני רומנו