היום (ג') העריך פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא כי במהלך חודש הבא עתידים להתבטל הבידודים למאומתי הקורונה, ובכך תוסר למעשה ההגבלה המשמעותית האחרונה הקשורה למגפה. סביב ידיעה זו, ענת דוידוב שוחחה עם פרופ' זרקא אשר התייחס לדברים.
בפתח השיחה, ביקש פרויקטור הקורונה לעשות סדר בנעשה, ואמר: "היום אנשים שיוצאים בבדיקה חיוביים לקורונה מחויבים לבידוד של 7 ימים ואפשר לקצר אותו אם בדיקת האנטיגן ביום הרביעי והחמישי יוצאת שלילית. זה המצב הקיים והמצב שימשיך ללוות אותנו בתקופה הקרובה. מתוך הנחת עבודה שהגל החמישי יעזוב אותנו והתחלואה תרד אנחנו בהחלט נשקול במהלך יוני אולי לקראת סוף יוני שאנשים שיצאו חיובים, שהפכו להיות בודדים, לא יצטרכו להיות מבודדים על פי חוק או צו, אלא אנחנו כפי שניהלנו שיח מול הציבור נמשיך לנהל שיח ונבקש מאותם אנשים חיובים להישאר בבית ולא חלילה יסתובבו וידביקו אחרים".
"כרגע המצב הוא שיש חובה על פי צו להיות מבודד בבית לפחות למשך חמישה ימים", הסביר, "אנחנו כל הזמן במעקב אחרי מצב התחלואה בישראל, בעיקר אחרי אלו שמגיעים לאשפוז. אנשים שנבדקים היום לקורונה זאת בדיקה שיש בה הטיה, זה אותם אנשים שבוחרים להיבדק ויש אופציה להיבדק בבית. אנחנו רואים מדי יום בין 1,500 ל־2,000 של מקרים חיוביים מדי יום. ברור לכולנו שזה קצה הקרחון, כמות הנגיף שמסתובבת בינינו היא יותר גדולה. אנחנו עדיין בעידן האומיקרון, מחלה מדבקת אבל פחות קשה, ככה שחשוב להסביר בעיקר לאוכלוסיות הסיכון שהקורונה עדיין כאן ולכן חשוב להיזהר ולהישמר. אנחנו אולי משנים את התפיסה מבחינת חובה, אין חובה לשים מסכה, אבל כפי שאני עושה כשאני נכנס לסופר אני ממליץ לכל האנשים בסיכון לשים מסכה ולהמשיך להגן על עצמם נגד נגיף הקורונה שלצערי עדיין כאן בסביבה שלנו".
לאחר שסיפר כי במקומות סגורים הוא ממשיך להקפיד על עטיית מסכה, תהתה ענת דוידוב האם גם הוא מרגיש שמסתכלים עליו כחייזר לאחר ביטול חובת עטיית המסכות. פרופ' זרקא השיב כי "בסופר שאני נכנס אני פוגש עוד חייזרים. אין חובה אבל ההמלצה קיימת. חשוב שכן, גם אם נהיה חייזרים חשוב, אני לא שייך לאוכלוסיית הסיכון אבל חשוב שאוכלוסיית הסיכון תגן על עצמה".
"אולי הייתם צריכים לא להוריד את המסכה בחללים סגורים", טענה דוידוב, וזרקא הבהיר: "לא. אני חושב שיש מידתיות וחובתנו הציבורית באתיקה הציבורית שלנו בקביעת מדיניות לשחרר את הציבור בניהול סיכונים חכם. במצב התחלואה הקיים היום יש בהחלט הרבה אנשים שיכולים לחזור לחיי השגרה שלהם ואוכלוסיית הסיכון עדיין יכולה לשמור על עצמה מבלי להגביל את האחרים".
האם הגל החמישי מאחורינו? פרויקטור הקורונה הרגיע את החגיגות: "לא, זה בדיוק העניין. הגל החמישי עדיין כאן, התחלואה עדיין כאן, 2000 מקרים חיוביים מדי יום זה קצה הקרחון, כעשרה מקרים שמגיעים לאשפוז זה אומר שהתחלואה חלילה יכולה לגרום לתחלואה קשה או מחייבת אשפוז אצל אוכלוסיית הסיכון ולכן אני אומר - רוב האוכלוסייה חזרה לחייה הטבעיים וטוב שכן, ואני מאוד שמח שזה קורה, עדיין אוכלוסיית הסיכון תשמרו לכם".
על מקרי תחלואת השפעת בארץ, בדגש על אוכלוסיית הסיכון, אמר: "רגע אין פעילות של נגיף השפעת, יש פעילויות של כל מיני תחלואה שאנחנו קוראים לה דמויית שפעת. בדרך כלל נגיף השפעת הוא זה שמהווה סיכון לאוכלוסיית הסיכון, כרגע פעילות השפעת בישראל כמעט ולא קיימת. כרגע הפעילות הקיימת שמסכנת את אוכלוסיית הסיכון היא קורונה, ולכן אוכלוסיית הסיכון יכולה להיזהר עם המסכה, עם חיסון תקף. אני עדיין מאוד שמח שהציבור בישראל בעיקרו חזר לשגרה שלו אבל אני לא יודע להגיד שהגל החמישי מאחורינו, הלוואי ואני אדע להגיד את זה לקראת סוף יוני ואז בהחלט אפשר לשקול את מה שהתחלנו איתנו".
בהמשך, חזר זרקא לנתוני תחלואת הקורונה בעולם ובארץ: "יש תחלואה שעולה בפורטוגל, בארה"ב, אנחנו מכירים את הסגר על מיליונים שעדיין נוקטים בסין - זה עוד יותר מחדד לנו שהקורונה עדיין כאן. עיקר הקורונה שקורית בעולם היא ממשפחת האומיקרון שהוא יותר מדבק ופחות גורם לתחלואה קשה במיוחד בקרב הציעירים ואנשים בלי מחלות רקע. זה כרגע גם מה שקורה בעולם, כרגע אין ווריאנט מדאיג. מה שידאיג אותנו זה ווריאנטים מקבוצת הדלתא, זה ווריאנט אלים וגורם לתחלואה קשה, ראינו את זה בגל הרביעי".
האם חיסון הקורונה יהיה כחיסון השפעת - פעם בשנה? "מוקדם להגיד פעם בשנה, אנחנו נסתכל לקראת סוף יוני, נקיים הערכת מצב לגבי החורף הקרוב", ציין פרופ' זרקא, "אף אחד לא הבטיח לנו שהקורונה הולכת להתנהג כמו שפעת, אנחנו מאוד רוצים לביית אותה ולקרוא לה שפעת אבל היא עדיין לא שם. ככל שתהיה לנו הערכת מצב שלקראת החורף יש מצב למחלה משולבת של קורונה ושפעת אז נמליץ לציבור, במיוחד אוכלוסיית הסיכון, לקבל מנתץ חיסון נוספת אבל לטעמי זה עדיין מוקדם. הקורונה לימדה אותנו שיש למידה שקורית יום אחר יום, עדיין אין לנו מספיק מידע בשביל להמליץ על חיסון ולמי".
בסיום השיחה, התייחס פרופ' זרקא למחלת אבעבועות הקוף שמטרידה רבים מהציבור: "אני האמת חושב שאין לנו מה להיות מוטרדים משפעת הקופים. אנחנו מדברים על מחלה שההידבקות שלה היא במגע מאוד קרוב והדוק, אנחנו לא מדברים על מחלה מדבקת כמו הקורונה. זה שהמחלה ידועה וזו לא הפעם הראשונה ויש גם מקרה תמותה אני לא חושב שזה אמור להטריד את הציבור. כולנו נמשיך להיזהר מאנשים שיש להם פריחה או ממגע מאוד הדוק. אני חושב שיופיעו עוד מקרים בארץ אבל זה לא משהו שאמור להטריד את הציבור".
"כולנו נגן על עצמנו ונמשיך את חיינו בזהירות הנדרשת", סיכם.
עריכה: שני רומנו