יום דרמטי בכנסת: הקואליציה ספגה הלילה (בין שני לשלישי) תבוסה בניסיונה לחדש את החוק להארכת תוקפן של תקנות שעת החירום ביהודה ושומרון ולמנות את מתן כהנא (ימינה) לשר הדתות. בשיחה עם אריה אלדד ובן כספית ב־103fm, הגיב סגן השר כהנא לדברים והסביר מדוע הוא לא התאכזב מאי מינויו.
"אני מאמין שיש לנו מספיק סיבות טובות לחשוב שנתגבר גם על המהמורה הזו", מיהר סגן השר להרגיע את החגיגות של אלו המייחלים לסופה של הממשלה. "בסוף אני חושב שהמפלגות שמרכיבות את הקואליציה חושבות שצריך להמשיך את הממשלה למען אזרחי ישראל. נכון אנחנו חווים קשיים, נכון אם חברים בקואליציה ימשיכו להצביע נגד החלטות הממשלה זה יהיה הרבה יותר קשה עד כדי בלתי אפשרי אבל אני רוצה לשמור על אופטימיות".
עוד הבהיר כי "מבחינתי האישית פחות דרמה אם אני סגן שר או שר כל עוד יהיו לי מספיק סמכויות כדי לקדם את העניינים שאני צריך לקדם. העניין במקרה שלי הוא הסיפור שבעוד כחודשיים וחצי אם זה לא יטופל בעצם יהיה משרד בלי מיניסטר ולכן יש לזה חשיבות. המתיישבים ביהודה ושומרון הם בהחלט ציבור שקרוב אליי. אני מאמין בדרך הזו, בחלוציות שלהם ואנחנו צריכים לעשות כל מאמץ כדי לעזור להם".
אתמול (ב'), ברוב של 58 מתנגדים לעומת 52 תומכים, הצעת החוק להארכת תקנות החירום ביהודה ושומרון נפלה. "דבר חמור מאוד שבו מפלגות שלכאורה נקראות ימניות פעלו נגד האינטרס של ישראל, נגד האינטרס של המתיישבים ביהודה ושומרון", תקף כהנא, "עשו יד אחת עם חברי הכנסת של הרשימה המשותפת ובעצם מה שאנחנו רואים זה שכל פעם שיש משהו שחשוב למשותפת המפלגה שנקראת הציונות הדתית, המפלגה הזו של תקומה ושל בין גביר חוברות ועושות יד אחת עם הליכוד, עם המשותפת, נגד האינטרס של מדינת ישראל בין אם זה בחיילים ובין אם זה אתמול בתקנות של יהודה ושומרון".
"הדברים האלו חמורים מאוד, אנחנו נביא את זה עוד פעם נקווה שהם יתעשתו ויפעלו למען אזרחי מדינת ישראל. אני חושב שאיפה שיש אפשרות לעשות מו"מ פוליטי זה מה שצריך לעשות, זה כל מהותה של הפוליטיקה אבל אני לא חושב שזה מה שהיה. היה פה ממש יד אחת שעשו הליכוד עם תקומה ועוצמה יהודית יחד עם התנועה המשותפת נגד האינטרס של מתיישבי יהודה ושומרון", זעם.
על התנהלותה של חברת הכנסת עידית סילמן מאז פרישתה מתפקיד יו"ר הקואליציה ועד אתמול כאשר נמנעה מלהצביע ואף הצביעה נגד מינויו של סגן השר לשר הדתות, אמר: "יש פה את המישור העקרוני ערכי ויש את המשפטי. במישור העקרוני אתמול ח"כ סילמן הוכיחה מעל כל צל של ספק שהיא לא רוצה להיות חלק מרשימת ימינה. היא הצביעה נגד המינוי החוזר שלי להיות השר לשירותי דת, היא הצביעה נגד כל הדברים אותם חתמנו בהסכמים הקואליציוניים שמשך שנה שלמה הייתה זו שלחמה כדי לקדם".
"סילמן יודעת בעצמה שמעבר להסכמים היא יודעת שגם הדברים שאני מקדם הם יותר שמרניים ממה שיש בהסכמים ולכן ההיתלות של סילמן בנושאי דת ומדינה היא לא רצינית", הוסיף, וטען: "היא חיפשה איזשהו סולם לרדת מהעץ שהיא טיפסה עליו וחבל שאחרי שהופעלה עליה אלימות פיזית ומילולית בסוף היא בחרה לחבור לצד של אלה שהפעילו כלפיה את כל האלימות הזו שהיא כל הזמן תיארה והיא מצאה לעצמה את הצידוק הזה של ענייני דת ומדינה למרות שאין בזה אמת".
לדבריו, "הסיפור של אם אני אהיה שר או לא הוא לא כזה דרמטי. אני כן רואה שהנוכחות שלי בכנסת משמעותית, חשוב שאני נמצא בזירה הזו, זה מקרין גם כלפי הקואליציה את הרצינות שלנו של ימינה, של האמונה שלנו בממשלה הזו כשמגיע מישהו שבכיר בימינה. אני חושב שזה חשוב".
בהמשך, תהו צמד המגישים במתרחש עם ח"כ ניר אורבך, וסגן השר הדגיש: "הסיפור עם ניר אורבך הוא מאוד פשוט - כל עוד הממשלה הזו תיצמד לקווי יסוד שבשמם היא הוקמה, כל עוד היא תמשיך לעבוד למען אזרחי מדינת ישראל וחברי הכנסת והשרים ימנעו מלדרוך על הרגליים אחד של השני ולהכניס אצבעות לעיניים אחד של השני אז כל חברי ימינה מחויבים לממשלה הזו ולקיומה כי זה מה שעם ישראל צריך עכשיו. אבל אם עכשיו ימשיכו כל מיני ח"כים או שרים לעשות דברים ולהגיד דברים שהם סתם מיותרים או לא חלק מההסכמים אז זה לא יסכים מעמד".
"אורבך בא לבטא פה תחושה שמשותפת לכולנו - אנחנו משלמים מחיר ציבורי מאוד יקר על מה שאנחנו עושים כדי להחזיק את הממשלה ויש כאלו שלא בא להם להצביע יחד עם הממשלה", ציין. "ניר אורבך במשך שנה מצביע נגד דברים שהוא מאמין בהם כי הוא מבין מהי משמעת קואליציונית אבל אם יהיו עוד חברי כנסת שלא מבינים מה היא משמעת קואליציונית אז זה לא יחזיק מעמד".
על אמירתו של ח"כ אורבך כי 'ניסוי רע"מ נכשל', ביקש סגן השר לחדד כי "אני מבין מאיפה הוא אמר את הדברים, אני רוצה להאמין שהניסוי הזה עדיין לא נכשל. אני חושב שזה מהלך חשוב, שזה שיש פה מפלגה ערבית ששמה בראש מעיינה את הנושאים האזרחיים של ערבים אזרחי ישראל זה חשוב מאוד ואני מאוד מקווה שזה לא יכשל. אני מתכוון לעשות כל שאני יכול כדי שזה ימשיך כך, זה חשוב לאזרחי מדינת ישראל".
"אני חושב שלא ניתן להתכחש לזה שאת האקסטרה מייל יש שתי מפלגות שעשו - ימינה ורע"מ. אנחנו שתי המפלגות שעשו פה מהלך משמעותי, אמיץ מבחינה אזרחית, כי הבנו שזה מה שמדינת ישראל עכשיו צריכה. אני לא רוצה להתעסק למנסור עבאס במה שקורה במפלגה שלו, מקווה שהוא יצליח לעשות שם סדר כדי שהקואליציה הזאת תחזיק מעמד. אני רוצה להאמין שאם עכשיו הם היו מבינים שיש פה קואליציה איתנה שכולם מבציעים ביחד אז הם היו מצביעים עם הקואליציה", אמר סגן השר כהנא.
בנוסף, התייחס כהנא למצבו של ראש הממשלה נפתלי בנט בצל הנטישות מלשכתו: "אני פוגש אותו כל יום, מדבר איתו כמה פעמים ביום, הוא מאוד נחוש ושלם עם ההחלטה. הוא מוכן להילחם בכל הכוח על הממשלה הזאת אבל לא בכל מחיר. ברגע שאתה יודע שיש קווים שבהם הממשלה הזאת החליטה ללכת ואתה יודע שאם הם ישמרו הממשלה תמשיך להתקיים, ואם עכשיו יש כאלה שלא רוצים בכך ורוצים בכוח לפרק שיפרקו. אנחנו יודעים שאנחנו רוצים את הממשלה הזאת, מאמינים בממשלה הזאת, אנחנו חושבים שזו ממשלה שעשתה דברים גדולים וחשובים למען אזרחי מדינת ישראל ואם יש מישהו שרוצה לפרק אותה נא התכבד ויפרק אותה, אנחנו נמשיך לנסות לשמור עליה".
"לא הייתי לוקח עזיבה כזו או אחרת של יועץ חשוב ככל שיהיה למקומות שאתה מתאר. זה דבר שהיה בעבר אצל כל ראשי הממשלות ובסוף בנט ידע עם מי לעבוד בעבר וגם יבנה כוורת שתמשיך איתו ותעשה דברים חשובים", הדגיש.
בסיום השיחה, שוחח כהנא על המצב הביטחוני מול האיום האיראני, והכריז: "המוטיבציה של האיראנים לשלוח את זרועות התמנון שלהם לכל מקום שהם יכולים גבוהה גם כך ואני חושב שטוב שעושה ראש הממשלה יחד עם שר הביטחון מנהלים פה מדיניות אחרת, מדיניות של גביית מחירים באופן ישיר ממי שפוגע בנו. הפטנט הזה של לריב עם הנבוט במקום עם מי שמחזיק בו לא עבד, ואני חושב שהמסרים מועברים בצורה ברורה, אני חושב שכל המערכה מול איראן הן הדיפלומטית והן הביטחונית חשובים מאוד, זה שינוי גישה מכל מה שהיה מקובל עד הממשלה הזאת".
עריכה: שני רומנו