הקואליציה לא הצליחה להעביר בכנסת את חוק יהודה ושומרון, שמחיל את החוק הישראלי על האזור, בין היתר, בעקבות התנגדות של כמה חברים מהקואליציה, כמו חבר הכנסת מאזן גנאים (רע"מ). בתוך כך, גנאים הודיע אתמול (ג') כי הוא לא שולל התפטרות, אם מפלגתו תדרוש זאת. יו"ר רע"מ ח"כ מנסור עבאס שוחח על כך עם ענת דוידוב וגדעון אוקו ב-103fm, והתייחס גם לאיומים השונים שהוא סופג: "אני נמצא תחת אבטחה כבר כמה חודשים".
תחילה, הבהיר עבאס כי הוא לא חושב שהקואליציה סיימה את ימיה. "יש לנו עוד דרך ארוכה. אני חושב שהניסוי הפוליטי הזה להביא 8 מפלגות מהקצה של הימין והשמאל להקים ממשלה שתתפקד במשך שנה, תעביר תקציבים והמון חוקים ולנהל את המדינה בצורה טובה מממשלתו של נתניהו - הניסוי הזה הצליח".
לדבריו, הוא מודע לכך שיש קשיים עם מספר חברי כנסת, מרע"מ, מרצ וימינה, וטען: "אנחנו צריכים לתת לאתגר הזה מענה, כי הקואליציה לא מתנהלת רק על סמך המדיניות של המפלגות והעמדות של ראשי המפלגות, אלא כל ח"כ היום יכול או להחזיק או להפיל את הקואליציה הזאת. מאזן גנאים הוא השותף שלנו, אנחנו מכבדים אותו. הוא לא חושב שאנחנו צריכים לצאת לבחירות ולפרק את כל המפעל הזה שיצרנו ביחד, אבל יש לו קושי מסוים, לא רק לו, עוד מספר חברי כנסת מכמה מפלגות. אנחנו צריכים לשבת, לדון ואז להחליט מה האינטרס שינחה אותנו".
אתה חושב שגנאים צריך להתפטר?
"אני ומאזן מנהלים שיח על טובתה של החברה הערבית וביחד נחליט, וכמובן שלמאזן עצמו יש את הזכות הזאת לקבל את ההחלטה".
אם אתה אומר שהממשלה הזאת מתפקדת יפה, אם יש לך בעיה, אתה צריך להזיז אותה הצידה, לא?
"אם יש לי בעיה, אני אגיד אותה ישירות, לא דרך אמצעי התקשורת. אני לא רוצה שנתמקד רק באיש אחד, יש לנו אתגר בקואליציה עם מספר חברי כנסת, ערבים ויהודים, ימין ושמאל. מבחינתי, כיו"ר רע"מ, אני אעשה כל מאמץ כדי לשמור על הקואליציה הזאת. אם אגיע למסקנה שאי אפשר להחזיק את הקואליציה שתהיה מתפקדת, אני אציע לראשי מפלגות הקואליציה לצאת לבחירות יזומות ושהעם יחליט האם הדרך הזאת של קואליציית השינוי היא ראויה".
אם הולכים לבחירות כאלה, יש מצב שאתה הולך עם נתניהו?
"אני כרגע נמצא בשותפות. יש לי הסכם קואליציוני חתום. אני לא מאותם חברי כנסת ואנשים שמנהלים מו"מ בסתר. יש לי הסכם ואני מכבד אותו עד הרגע האחרון. אנחנו צריכים להתנהל בצורה אחראית וממלכתית. רוב רובם של אזרחי המדינה מאסו בשיטה הזאת של להיכנס לבחירות ולצאת מבחירות".
בהמשך התייחס עבאס גם לאיומים האישיים שהוא מקבל. "אני חוטף ביקורת ואיומים, אבל בכל זאת אני מאמין במה שאני עושה. אני חושב שזה מהלך ראוי, יש בו תקווה, לנסות להכניס לפוליטיקה משמעות אחרת ולא רק פלגנות וקונפליקטים, אלא יכולת לנהל מחלוקות ולהבין את האחר. אני מאמין בדרך הזאת. חוטף? כן. איבדתי את הביטחון האישי שלי? כן. אני נמצא תחת אבטחה כבר כמה חודשים", אמר.
אתה מקבל עדיין איומים?
"כל הזמן מגיע לוואטסאפ. אני לא מתמקד בנושא האישי. אני מתמקד בנושא הערכי וגם במהלך הזה שאנחנו מנהלים אותו. מבחינתי, אני יכול להתפשר על ביטחוני האישי, כאשר המצב של החברה הערבית, מבחינת הביטחון האישי והחברתי משתפר. יש לנו ירידה של 30% במקרי הרצח".
אתה מקבל את האיומים מהסביבה שלך או מסביבה אחרת?
"מכמה זירות. גם מתוך החברה הערבית, גם מתוך הימין הקיצוני, גם מעבר לגבול. בסדר, אני אסתדר. כל מנהיג אמיתי שמוביל תהליך כזה קשה, אנשים לפעמים לא תופסים מה ההיגיון שיש בו, מה התקווה שהוא מוביל. חושבים שאתה בוגד, משת"פ, טרוריסט. אותם אנשים שניהלתי איתם מו"מ להקים קואליציה אחרת, היום עומדים על דוכן הכנסת ואומרים שאני תומך טרור".
אתה חושש לחייך?
"העניין הוא לא רק עניין של מנסור. יש לי מנגנון נפשי להסתדר עם זה. אני מתמקד בנושאים שאני מקדם ובתהליך עצמו כדי שיצליח. האיש הוא פחות חשוב בהקשר הזה. רה"מ גם מאוים, כל מנהיג שמוביל תהליך כזה הוא מאוים וחושש לחייו, אבל זה לא העניין עכשיו".
במהלך השיחה, התייחס גם ליחסים עם יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו ולמגעים שניהל איתו בעבר. "אני לא מסתיר את זה שהיו לי מחשבות שהאיש הזה, עם הניסיון הזה, עם הגיל הזה, עם ההישגים שהוא עשה, יוביל תהליך חדש בתוך המדינה ולא ירוץ לעשות כל שני וחמישי הסכם שלום, למרות שזה חשוב מאוד, אלא יטפל בסוגיות הפנים. הוא צעד כמה צעדים נכונים בכיוון הזה, אבל לצערי, כנראה שזה היה רק אינטרס פוליטי מאוד מוגבל והוא חזר לעמוד על דוכן הכנסת ולהתלהם ולהסית ולהאשים בצורה לא אחראית", אמר.
נגד מי?
"נגדי כמובן ונגד חברי הכנסת הערבים באופן כללי ונגד רע"מ".
אתה רואה אופציה שאתה יושב איתו ביחד?
"הנושא הוא לא האיש. אני קבעתי עמדה כזאת שאני מקבל את החברה הישראלית כמו שהיא ואין לי כוונות לשנות אותה. אני יודע שכולנו נשתנה, אם התהליך הזה יצליח, בצורה חיובית. כמובן שאמרתי עמדה ערכית, אנחנו לא פוסלים אף אחד".
הציעו לך משהו קונקרטי?
"לא. אני לא אעשה דבר כזה שבו אני נמצא בשותפות מסוימת וחתום על הסכם מסוים, ואז עושה דברים בסתר. אם הקואליציה הזאת לא תמצא חן בעיניי, אני אבוא ישירות לראשי הקואליציה ואגיד להם, 'הגעתי עד כאן, אני מודיע לכם שאני פורש', אבל השיטה הזאת של ללכת ולנהל מו"מ עם מפלגה יריבה, בעיניי זו שיטה פסולה".
עבאס המשיך לתקוף את הליכוד, ואמר: "הליכוד השחית את המשמעות של הכול במליאת הכנסת. הוא הכתיב שיטה חדשה, או איתנו או נגדנו, או בעד או נגד. חברי הכנסת לא חושבים מה יש בחוק הזה ומה יש בחוק האחר, הם מצביעים בעד או נגד, בהתאם לעמדה של הקואליציה או האופוזיציה. אני מדבר את האמת, היום בכנסת, ההתנהלות היא מאוד מוזרה, אין דיון ענייני. כל אחד הולך לקצה האחר. הליכוד כמה פעמים הפיל חוקים שהם בנפשו לכאורה. האינטרס המפלגתי והאישי של הליכוד מביא את חברי הכנסת לדפוס הצבעה אבסורדי".
לגבי זה שהקואליציה לא הצליחה להעביר את חוק יהודה ושומרון, אמר: "אין ספק שאנחנו נמצאים במלכוד. אם אנחנו מצליחים לגייס את כל 60 חברי הקואליציה, האם זה יבטיח שהחוק הזה יעבור? זה לא יבטיח. יש לנו רוב, אבל אין לנו רוב מוחלט ולכן אנחנו נמצאים במלכוד".
אז אם אין רוב מוחלט, צריך לפזר.
"אבל את לא יכולה להקים ממשלה אחרת ואני חושב שרוב האזרחים לא רוצים בחירות. אם הייתה אופציה לממשלה אחרת, לא היינו עוברים דרך 4 מערכות בחירות. אין אופציה אחרת, יש אופציה היום לממשלה אחת, ממשלה פריטטית בין נפתלי בנט ויאיר לפיד. אני נאמן לשותפות הזאת ואעשה את כל מה שאפשר כדי לשמור על המהלך הזה".
לדבריו, "אני חושב שרוב רובם של חברי הכנסת גם מימין, גם משמאל ויהודים וערבים, מאמינים שיש כאן תקווה. חלק מהאנשים, בצורה לא הוגנת, מתמקדים רק ברע"מ. שני חברי כנסת מהקואליציה פרשו והם מהימין ויש לנו קשיים עם חברי כנסת מהשמאל. אני חושב שהניסוי הצליח. יש לנו אתגרים עם חברי כנסת בודדים. המפלגות הוכיחו שהן מתנהלות בצורה אחראית וממלכתית. אני מבדיל בין שתי רמות, הרמה המפלגתית הכללית ורמה אישית. היום כל ח"כ הוא מפלגה בפני עצמו, כי ככה השיטה".
לא השיטה, הניסוי פשוט כשל.
"מה האינטרס של כל אחד שיוצא ואומר 'הניסוי נכשל', למה? הממשלה הזאת תפקדה שנה שלמה, קידמה מדיניות מאוד ברורה והמון דברים, למרות שהיא מורכבת מ-8 מפלגות".
אולי היית גם קצת תמים כשחשבת שאפשר לעסוק רק בעניינים אזרחיים?
"אנחנו צריכים לחשוב איך אפשר גם להתנהל בסוגיות מדיניות. אין ספק שהצד המדיני והביטחוני והבינלאומי והכלכלי והחברתי לא נעלמים מהזירה, אבל אני חושב שזה חוסר אחריות לבוא ולקבוע היום שהניסוי נכשל".
עריכה: אמיתי דואק