הבוקר (ד'), סגן השר אביר קארה צייץ כי "בשנה האחרונה המחירים עלו, בקצב נמוך לעולם שאחרי קורונה. ועדיין, זה מעיק כי אנחנו נשענים על מחיר גבוה מראש, תוצר של מדיניות כלכלית כושלת, כניעה לקבוצות לחץ וקידום אינטרסים צרים על חשבון הציבור! המצב עכשיו ממחיש שחייבים להמשיך להסיר חסמים ולאפשר תחרות כדי להוריד מחירים-עד שננצח". מי שלא יכל לשתוק נוכח ציוץ זה היה לא אחר מאשר פרופ' אבי שמחון, לשעבר יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, שאף טען כי הנתונים לא נכונים. בן כספית ואריה אלדד שוחחו עם פרופ' שמחון אשר פרס את משנתו בנושא.
"רוב המחיר שאנחנו משלמים על דלק זה בעצם מס. לפעמים אין ברירה וחייבים לגבות מיסים, אבל אם יש לנו השנה עודף מאוד גדול בוא נשתמש אפילו בעשרה אחוזים מהעודף על מנת להוריד את מחיר הדלק", תקף פרופ' שמחון בפתח השיחה. "למה זה חשוב? דבר ראשון, זה באמת עלות אמיתית להרבה מאות מוצרים אחרים, ברגע שאת המוריד את מחיר הדלק או לא נותן לו להעלות אתה מוציא את העוקץ מכל מיני טענות שאומרים 'מה אתה רוצה גם לי יותר יקר'. בעצם במידה מסוימת זה מתחיל שרשרת ארוכה מאוד של העלאות מחירים".
לדבריו, "מה שקורה עכשיו זה שעכשיו יש עודפים מאוד גדולים, אם לא היו לנו את אותם עודפים יכול להיות שלא היה טעם לעשות את זה אבל העובדה שיש לנו כאלה עודפים גדולים זה דבר אחד.. הדבר השני זה שאנחנו נמצאים בעיצומו של גל מאוד גדול של התייקרויות. זה לא רק מחיר הדלק. אם אתה רוצה לעצור את הגל הזה אתה חייב לעשות משהו, לעשות מעשה אמיתי לא רק להכריז, זה פחות או יותר הדבר הכי חשוב שניתן לעשות אותו".
בהמשך, ציין אריה אלדד כי "כולם אומרים שזה משבר עולמי, אבל זה נתפס כאילו עליית המחירים בארץ זה הכישלון העיקרי של הממשלה". פרופ' שמחון הבהיר כי "זה לא הכישלון העיקרי אבל זה כישלון גדול. בצרפת רמת המחירים עלתה, האינפלציה הייתה 5 אחוזים אבל מה, בתקופה הזאת השקל התחזק ב־9 אחוזים יחסית לאירו. אז אם קונים משהו מצרפת, הוא צריך להיות מוזל. לא רק שזה לא מוזל, זה אפילו מתייקר".
עוד התייחס לציוצו של קארה, וטען: "הגרף שהוא שם שם פשוט לא נכון. בקשר למה שהיה בשנה האחרונה, אני חוזר, מאחר שהשקל התחזק ביחס לאירו ב־9 אחוזים, אז בעצם המחירים של המוצרים שמיובאים ורוב מוצרי המזון שלנו מיובאים מחו"ל, המחירים היו צריכים לרדת. לא לעלות. למרות שיש אינפלציה באירופה. אנחנו מייבאים פסטה מאיטליה, המחיר באיטליה עלה ב־8 אחוזים. אבל מאחר ואנחנו מייבאים מאירופה, ואנחנו משלמים 9 אחוזים פחות בש"ח, זה אומר שבשקלים הפסטה הייתה צריכה להיות מוזלת. מאחר והאינפלציה שאנחנו מודדים כאן בשקלים אז היינו צריכים לראות פה ירידת מחירים, לא עליית מחירים, למרות שבאיטליה הייתה אינפלציה".
"אני אומר דברים שהם מגובים במספרים, שאפשר לבדוק אותם. לא דברים, אני מביא את זה מהמטבח אלא דברים שאפשר לבדוק אותם. הגרף שפרסם סגן השר קארה, בדקתי אותו וחזרתי ובדקתי, הוא משנת 2000, הוא לא נכון. אני מניח שגם מה שאמרת עכשיו הוא לא נכון אבל בגלל שלא בדקתי מ-2009 אני לא יכול להתחייב. הגרף כפי שהוא שם אותו שם פשוט לא נכון, נקודה", סיכם.
עריכה: שני רומנו