למרות אזהרת המסע החמורה לכניסת ישראלים לטורקיה בעקבות חשש מפיגוע איראני, ישנם עדיין תיירים המסתובבים במדינה. אמש (ה') פרסם המל"ל הנחיות חריגות לשוהים באיסטנבול - בהן לשמור על קשר עם הקרובים בארץ ולא לפתוח את הדלת לשירות החדרים במלון. גיא פלג ביקש לקבל תמונה רחבה של האירועים, ושוחח באריכות עם אלוף (מיל') עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר וחוקר בכיר באוניברסיטת הרווארד, שהביע את דעתו על הנושא.
בראש ובראשונה הודה כי למדינת ישראל יש מודיעין טוב ומשובח, ועל בסיס מודיעין זה המדינה נתנה את אזהרת מסע זה. "מדובר באזהרת מסע שאומרת 'חברים, יש לנו ידע ומידע שהאיראנים רוצים לפגוע בישראל. יש ידע על הכוונות שלהם, ועל היכולת שלהם'. לכן, ישראלי מצוי שפועל על פי ההיגיון לא ייסע לטורקיה בימים אלו. מי שנוסע הם כאלה שמפעילים מנגנון פסיכולוגי ידוע שאומר 'לי זה לא יקרה'. מבחינה פסיכולוגית זה כמו מישהו שנוסע לכביש, למרות שהוא יודע כמה תאונות מתרחשות כל שנה, ואומר בכל זאת אני חייב לנסוע", הסביר.
בהמשך, העריך: "האיראנים בתחושת השפלה וחדירות, ובתחושה שהם חייבים לעשות משהו כדי לנקום ובשביל להרתיע את ישראל במה שהם רואים כמסע לפגוע במדענים ובבכירים שלהם".
האם סיום מדיניות העמימות הוא טעות?
"בוודאי שזו טעות. מדיניות העמימות היא נכונה, אבל אחרי שאמרתי את זה חשוב שנזכור שהאיראנים הם חכמים ומתוחכמים, והם לא חושבים שמי שפוגע בהם הם אנשים מלוקסמבורג או בלגיה. לכן, למדיניות העמימות יש יתרונות, אבל עד גבול מסוים. משמע, עד שהאויב אומר שלמרות שהם לא מודים בזה זה כנראה הם, ולכן אני יוצא עכשיו למסע של תגמול והרתעה".
האם מסע כזה של פגיעות במדענים ואחרים משיג את היעד האסטרטגי של ישראל?
"למדינת ישראל יש ארבעה יעדים אסטרטגים במערכה הגדולה מול איראן. היעד הראשון הוא לעצור את פרויקט הגרעין, השני הוא למנוע התבוססות בסוריה, השלישי הוא למנוע את חיזוק חיזבאללה בנשק מתקדם, והרביעי הוא למנוע את האסטרטגיה האיראנית שבעצם אומרת 'אנחנו רוצים לפורר את מדינת ישראל מבפנים' על ידי עידוד מחלוקות בחברה הישראלית, טרור ביהודה ושומרון, וכדומה. המערכות הללו מנוהלות היטב במשך שנים, והדיון החשוב בקבינט הוא האם מה שאנחנו עושים מצליחים לתרום בכדי לפגוע באותם יעדים אסטרטגים של איראן, ומה מידת הסיכון".
עריכה: עדן בן ארי