משה נוסבאום, העיתונאי הוותיק והאהוב בן ה־68, בישר אתמול (ש') בהודעה כתובה ועצובה כי לאחרונה אובחן כחולה במחלת ה־ALS, ניוון שרירים, בשלביה הראשונים. במילותיו, הבהיר כי ימשיך לעבוד, אך יוריד מעט הילוך לדבריו. ד"ר תאיר אלון, נוירולוגית, מומחית במחלות עצב השריר, המרפאה לטיפול בחולי ALS בבית החולים בילינסון, הסבירה על המחלה.
"זאת מחלה ניוונית. בעצם, העצבים שאחראים להוציא לפועל את התנועות שלנו, מהמחשבה ועד התנועה של כל איבר ואיבר מתנוונים", סיפרה אלון, והוסיפה כי עדיין לא ידוע מה מקור המחלה.
לדבריה, "בחלק קטן מאוד מהמקרים, אנחנו יודעים שיש מקור גנטי. בחלק אחר, אנחנו יכולים למצוא כל מיני חלבונים שאנחנו לא יודעים אפילו אם הם גורמים לפגיעה או מעידים על הפגיעה, אבל אנחנו לא יודעים בוודאות מה גורם".
יש היום תרופות שמאטות את קצב המחלה?
"כן, יש תרופות שמאטות, מאטות בקצת. אין משהו שעוצר את המחלה. עיקר העיסוק שלנו, חוץ ממתן התרופות שמאטות את קצב ההתקדמות, זה טיפול לשיפור איכות חיים וללימוד כל מיני טכניקות. לדוגמה, קלינאית תקשורת שמלמדת טכניקות לבליעה ולדיבור. דיאטנית שמתאימה את התזונה וטיפול בכל מה שמסביב".
אני מניחה שאחת ההמלצות שלכם זה להמשיך לתפקד כמה שאפשר.
"ברור שאנחנו היינו רוצים שכל בן אדם ימצה את יכולותיו ויעשה את המקסימום".
אצל האנשים הצעירים יותר, התהליכים הולכים יותר מהר?
"לאו דווקא. אני מתרשמת שאצל צעירים זה הרבה פעמים מתקדם יותר לאט".
הייתה פה החלטה ערכית מאוד יפה, מעוררת השראה של הנהלת חברת החדשות, להמשיך ולאפשר למשה נוסבאום להיות על המסך ולשדר את הכתבות שלו ולשבת באולפנים כרגיל. מה את חושבת על המסר הזה שזה מעביר לחולים אחרים?
"אני חושבת שזה מסר נהדר. יש לי הרבה מטופלים כאלה - זה לא מקרה יוצא דופן - שכן מתאפשר להם להמשיך לעבוד ולהמשיך לנהל את חייהם כרגיל, ככל האפשר. ואני חושבת שזה גם מסר חשוב לציבור, שאנחנו מוקפים באנשים עם כל מיני מחלות מאוד מגבילות ונוהגים להסיט את מבטנו, אבל בסופו של דבר, לכל אחד יש מישהו שחלה במחלה קשה והחיים ממשיכים וצריך לעשות את המיטב ליהנות מהם".
הפתרון למחלה הוא מעבר לפינה?
"אני בהחלט מאמינה בזה שאנחנו נמצא גם את הגורם וגם את הטיפול המתאים בשנים הקרובות".
כמה אנחנו קרובים?
"כרגע לא מאוד, אבל אני מאמינה שפשוט צריך איזושהי קפיצה. צריך יהיה לגלות את הדבר הקטן וממנו להמשיך".
עריכה: אמיתי דואק