מעיין אדם

"כולנו מפסידים מהמצב הזה"

השיח האלים ברשתות החברתיות הולך ומחמיר • נשיאת איגוד האינטרנט הישראלי ד"ר שרון בר־זיו: "אנחנו נמצאים במרחב שמנוהל ע"י חברות מסחריות"


נדמה כי במהלך השנים האחרונות, הפך השיח ברשתות החברתיות, בהיבט הפוליטי ובכלל, לאלים הרבה יותר ממה שהורגלנו אליו וייחלנו לעצמנו. האם היד שהפכה קלה יותר ויותר על המקלדת עלולה להמשיך ולהציב חומות נוספות בינינו? ד"ר שרון בר־זיו, נשיאת איגוד האינטרנט הישראלי ומרצה בכירה בבית הספר למשפטים של מכללת ספיר, התייחסה לנושא.

בפתח השיחה, הסבירה ד"ר בר־זיו על פועלה כנשיאת איגוד האינטרנט הישראלי: "זו עמדה שמציבה אותי כיו"ר הועד המנהל של איגוד האינטרנט. הוא אחראי על ניהול כל כתובת האינטרנט שמסתיימות בכתובת IL, וגם בנושאים שקשורים במדיניות אינטרנט וההתנהגות של כולנו במרחב הזה. בהקשר של השיח האלים ברשת, אנחנו צריכים להסתכל על שני מישורים - אחד זה המישור שנוגע להתנהגות בין המשתמשים לבין עצמם, נושא שמטריד את איגוד האינטרנט והאיגוד שם עליו דגש מאוד משמעותי. סקר שערך האיגוד הראה ש־86 אחוזים מהנשאלים טענו שהם חשים שהשיח מאוד אלים, ו־65 אחוזים אמרו שהם חושבים פעמיים לפני כל פוסט שהם מעלים".

"צריך להבין שבעצם כשאנחנו מדברים על הרשתות החברתיות אנחנו נמצאים במרחב שמנוהל על ידי חברות מסחריות, ההבטחה הייתה מאוד גדולה שהרשתות האלו פרצו, שכולנו נוכל להביע את דעתנו", אמרה, והוסיפה: "אבל צריך להבין שאין כאן זהות אינטרסים בין המשתמשים לבין מי שמנהל את הבמה הזו. הרשתות החברתיות הן חיות מהפרסום והטראפיק. זה לא שהן לא מאפשרות את זה, מבחינה משפטית רוח הדברים היום במיוחד החקיקה האירופאית שעברה לפני שלושה ימים ותיכנס לתוקפה בשנת 2024, היא כזו שמופעל לחץ ציבורי שהולך וגדל על הרשתות. קודם כל לאפשר לציבור לדווח על שיח אלים ופוגעני. הרשתות נמצאות במתח, כי הן חיות מאותו טראפיק שנוצר בעקבות השיח הזה".

"להפעיל לחץ על הרשתות לאכוף את כללי הקהילה של עצמן"

בהמשך, התייחסה ד"ר בר־זיו לדברים שניתן לעשות על מנת למגר את התופעה המחרידה: "מבחינת ציבור המשתמשים, קודם כל להעלות את המודעות לחשיבות של שיח מתון ברשת, כולנו מפסידים מזה, בין אם אנחנו מדברים בהקשרים של קשרים חברתיים או פוליטיים. להעלות מודעות לחשיבות ולסכנות שנובעות מהשיח האלים הזה. בהקשר של הרשתות עצמן, אני חושבת שהדבר הראשון הוא קודם כל להפעיל לחץ גדול על הרשתות לאכוף את כללי הקהילה של עצמן".

"המרחק שנוצר בין האדם שבו אנחנו משתלחים לבין הזהות שלנו גדל אם אנחנו משתמשים בזהות בדויה ואנונימית. בהקשרים פוליטיים הנושא הזה מאוד בולט. בסופו של דבר, המתח נמצא בין הרצון לאפשר שיח פתוח, מרחב של חופש ביטוי לבין הצורך לביטוי שהוא פוגעני", סיכמה.

עריכה: שני רומנו

08/07/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מעיין אדם
מעיין אדם  |  צילום: יקיר שוקרון
Paris