אודי סגל וענת דוידוב

"לו איראן רוצה, היא יכולה להעשיר לרמה צבאית"

מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי אלוף (מיל') תמיר הימן על הפרסום בדבר השדרוג בתוכנית הגרעין האיראני • על הסכם הגרעין: "היה נכון להישאר בתוכו"


דו"ח של הסוכנות לאנרגיה אטומית שדלף אתמול (ש') קבע כי איראן החלה להשתמש בצנטריפוגות מתקדמות בכור בפורדו. אלוף (מיל') תמיר הימן, ראש אמ"ן לשעבר ומנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, שוחח על כך עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב־103fm.

"אנחנו התוודענו למה שאנחנו קצת ידענו על מה שקורה בפורדו שיש שם צנטריפוגות מתקדמות, וגם יכולת מעבר מהיר בין מצבי העשרה שונים. המצב הזה אמנם אומר שלו הם רוצים, מחר בבוקר הם יכולים להעשיר לרמה צבאית, של מה שנקרא - 90%, אבל זה עדיין לא אומר שיש פצצה וזה עדיין לא אומר שהעניין מאחורינו, עדיין יהיה אפשר לעכב את זה", אמר הימן.

לדבריו, "בראייה רחבה יותר, בהסתכלות אסטרטגית, אנחנו נמצאים במצב מורכב ביותר, ללא שום מסגרת הסכמית שמגבילה ומרסנת את הפעילות האיראנית, וככל שאני רואה את המציאות כרגע, ללא שום מבצע צבאי קרוב שיעשה זאת".

יש פרטים שאנחנו לא מכירים בדו"ח הזה?
"יש היבט מסוים של אופן התקנת הצנטריפוגות בפורדו שהוא מאפשר את המעבר המהיר בהתקנה פשוטה יחסית בין מצבים שונים. המשמעות המעשית היא שבהזזת מגוף, אתה עובר מרמת העשרה של 20% לרמת העשרה גבוהה הרבה עד ל־90%".

ואת זה לא ידענו?
"ידענו את זה, זה ממחיש את זה. המשמעות הטכנית היא פחות משמעותית, המשמעות האסטרטגית היא יותר חשובה, משום שכשהם עושים את זה, אנחנו לא נדע שזה קורה. ועד שהפיקוח הבינלאומי יכיר בזה, ייקח זמן ולכן אנחנו נהיה במצב של עמימות מסוימת".

"הסכם הוא הרע במיעוטו במציאות שנוצרה ומתפתחת"

במהלך השיחה, התייחס לאפשרות להטיל סנקציות על איראן, וטען: "אפקטיביות הסנקציות הולכת ופוחתת, משום שלאחר שנים של התמודדות עם הסנקציות, איראן הצליחה לסגל לעצמה כלכלה שעוקפת אותן".

מה שיהיה יעיל זה בעצם ללחוץ על הסכם שיהיה כמה שיותר נוח לישראלים?
"זו דעתי. הסכם הוא הרע במיעוטו במציאות שנוצרה ומתפתחת, אבל לא כל הסכם". לטענתו, ההסכם הנכון לישראל צריך לכלול גריעה מיידית ומוחלטת של החומר הבקיע, פיקוח הדוק ואפשרות יציאה מיידית ממנו, ברגע שאיראן חורגת ממנו.

הייתה טעות בעיניך לצאת מהסכם הגרעין?
"היה נכון להישאר בתוכו. כשיצאנו ממנו אחרי שנה, איראן התחילה לבצע את החריגות והגבירה את היקף ההעשרה וכל מה שהתפתח למציאות שבה אנחנו נמצאים". 

"אפשר למנוע גרעין על ידי הסכם ואפשר למנוע על ידי מבצע צבאי"

הימן גם התייחס לתקיפות הישראליות באיראן, כך על פי מקורות זרים, ואמר: "יש שני מצבים שמונעים גרעין. אפשר למנוע גרעין על ידי הסכם ואפשר למנוע גרעין על ידי מבצע צבאי רחב היקף. משום ששני מצבי הסיום האלה לא מצויים כרגע בידינו, יש את מה שיש באמצע וזו מערכה משולבת שתכליתה דחייה, ותוך כדי הדחייה הפעלת לחץ כלכלי משמעותי של סנקציות".

עוד אמר: "מה יכול לקרות? באמצע יכולה להתרחש תפנית שעניינה ערעור יסודות הממשל האיראני עד כדי כך שהוא יחליט לוותר, אני חושב שזה מאוד מאוד לא סביר אבל יש אפשרות כזאת".

כלומר, כל הפיצוצים שאנחנו רואים, כל ההתנקשויות בגורמים שקשורים לגרעין, מה המשמעות של זה בעצם? כמה זה יעיל?
"יש לחץ ציבורי, יש מצב כלכלי קשה. הדבר השני, כל הפעילות המבצעית המיוחסת למישהו, יש לה משמעות של עיכוב, דחייה וסרבול", והדגיש: "אבל חשוב לזכור שהדחייה היא דחייה בלבד, אלא אם כן יהיה שינוי משטר באיראן, שאני לא חושב שזה יקרה".

לקראת סיום השיחה, התייחס גם למתיחות עם חיזבאללה ששלחה כטב"מים לעבר אסדת הגז כריש. "אני לא ממש מוטרד. להערכתי, חיזבאללה מאותת בעיקר לשם צרכים בזירה הפנימית", אמר.

עריכה: אמיתי דואק

10/07/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גולן יוכפז וענת דוידוב
גולן יוכפז וענת דוידוב  |  צילום: 103fm
Paris