ינון מגל ובן כספית

מועד השימוש המבצעי ב'מגן אור'? "שנים בודדות"

21555

מערכת הלייזר החדישה שהוצגה אתמול לנשיא ביידן, מהווה התקדמות משמעותית בהתמודדות עם ירי מהאוויר • דן (חברת רפאל), עם הפרטים


נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נכח אתמול (ד') בסקירה ביטחונית מיוחדת על מערכת ההגנה האווירית של צה"ל, זאת במסגרת ביקורו בישראל. באותה סקירה, גם הוצגה לו מערכת הלייזר החדשה 'מגן אור'. דן, מנהל הפעילות של אותה מערכת, שוחח על כך עם ינון מגל ובן כספית ב־103fm.

לדברי דן, אותה מערכת לייזר משתלבת בתוך מערך כיפת ברזל. "אפשר לראות את זה כמעין מיירט עם מחסנית אינסופית, שלא רק מאפשרת הרבה מאוד יירוטים, אלא מיישמת אותם במחיר מאוד נמוך", אמר.

עוד אמר: "אנחנו עוד שכבה בתוך מערך כיפת ברזל שמאפשרת לבוא וליירט כמויות גדולות במחירים מאוד נמוכים, וכך לשבור את אותה משוואה שבסוף, כמה שלא נסתכל עליה, מהווה איזושהי מגבלה - כמות המיירטים מול כמות האיומים. אבל צריך לזכור שגם בסוף, אם הייתה כמות אינסופית של מיירטים, העלות שלהם עדיין לא נמוכה, וברגע שאתה יכול ליירט במחיר מאוד נמוך, זה עושה את השינוי".

מדובר בפטנט ישראלי?
"יש הרבה מאוד חברות בעולם שעוסקות בנושא. אנחנו הצלחנו לפתח טכנולוגיה ייחודית", הסביר, והוסיף לגבי אותה פעולה שמבצעת המערכת, "אנחנו צריכים ליצור איזשהו נזק פיזי באותו איום שנורה לעברנו. אם זה מטוס, אז יכולים לשבור לו את הכנף, ואם זו רקטה, לפוצץ אותה. זאת אומרת, אנחנו צריכים להביא מספיק אנרגיה של לייזר לעבר המטרה ולגרום לה לאותו נזק".

דן המשיך ואמר: "אנחנו פה ברפאל הצלחנו אחרי שנים רבות של מחקר, להגיע לשני הישגים מאוד משמעותיים – הישג אחד, זה להצליח לעבור את כל ההפרעות שיש באוויר ולהגיע למטרות גם כשהן מאוד מרוחקות. אבל ההישג השני שהוא לא פחות חשוב, זה להצליח לשמור על נקודה על המטרה במשך פרק זמן ארוך מספיק בשביל לגרום לאותו נזק שתיארתי קודם".

האם הלייזר החשמלי יכול להיות יעיל גם כשיש עננות? 
"לייזר הוא לייזר, ובסוף לא משנה איך מייצרים אותו, בסוף המגבלות הפיזיות שיש באוויר משפיעות עליו. כשיש סופה מאוד חזקה או גשם מאוד עוצמתי או עננות מאוד כבדה, אז ברור שהיא יוצרת מגבלה בהקשר הזה, אבל זה היתרון של להיות משולבים בתוך מערך כמו של כיפת ברזל, שבמקומות שבהם הלייזר לא יספק מענה, אז הרקטות של כיפת ברזל נותנות כידוע מענה בכל מזג אוויר, בכל סיטואציה, בכל תרחיש".

מתי זה יהיה מוכן?
"אנחנו מדברים על שנים בודדות מאוד, זאת אומרת, הרבה פחות מאצבעות כף יד אחת. אנחנו נעמוד באתגר ונעמיד סדרה של מערכות לשימוש מבצעי. יירטנו לא מעט מטרות בחודשים האחרונים והוכחנו שהעסק הזה עובד טוב. ברגע שזה קרה, אז מערכת הביטחון הזמינה מאיתנו סדרה של יחידות אש כדי להצטייד ולהתחיל להפעיל אותן באופן מבצעי".

מתי הייתה פריצת הדרך?
"המחקר הזה הוא רב שנים. לאט לאט הצלחנו לצבור הרבה מאוד נכסים וידע שהראינו אותו והדגמנו אותו במרץ-אפריל והראינו שהעסק הזה עובד מקצה לקצה".

כמה מערכות כאלה צריך בגבול הצפון כדי לסגור לנו את האיום הזה של חיזבאללה?
"זה לא משהו שהוא בלתי אפשרי. זה עניין של החלטה, של כמה מערכות לשים מול כמה איומים שרוצים לטפל בהם".

אז זה בגדר האפשרי?
"אפשרי לחלוטין".

עריכה: אמיתי דואק

14/07/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


כיפת ברזל. "ברגע שאתה יכול ליירט במחיר נמוך, זה עושה את ההבדל"
כיפת ברזל. "ברגע שאתה יכול ליירט במחיר נמוך, זה עושה את ההבדל"  |  צילום: גילי יערי/פלאש90
Paris