אודי סגל וענת דוידוב

הורדת המע"מ ל־0? "הצעה פופוליסטית"

בזמן שמחיר הלחם צפוי להעלות, לא מסתמן כי השר פורר בעד הורדת המסים: "לעודד לצרוך דווקא לחם אחיד שאנחנו יודעים שהוא מוצר לא בריא? לא בטוח"


ראש הממשלה יאיר לפיד ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי קיימו אתמול (א') דיון לגבי עליית מחיר הלחם, שהסתיים ללא החלטה, ובסופו הוחלט להיפגש שוב ביום רביעי. בעקבות כך, גולן יוכפז וענת דוידוב שוחחו ב־103fm עם שר החקלאות עודד פורר (ישראל ביתנו) אשר התייחס לדברים.

בפתח השיחה, ציינו צמד המגישים באוזניו של שר החקלאות נתונים המראים כי הלחם אינו הרכיב המשמעותי בסל הקניות. השר פורר הסביר כי "השאלה לא עד כמה הוא משמעותי כי הסל מורכב מהמון דברים, הוא מהווה נקודת ציון שצריך לטפל בה. בענף הזה יש כשל שוק. תמיד אתה מסתכל על הממוצע, הרבה פעמים הסכומים שיוצאים דווקא במשפחות שנמצאות בעשירונים התחתונים גבוהים יותר, ועדיין, הטיפול שאנחנו עושים בנושא של יוקר המחיה באמת עובד בפריזמות אחרות של הכנסה, אנחנו מטפלים בזה גם בפריזמה של הגדלת ההכנסה של אותן משפחות. השבוע, 120 אלף עובדים קיבלו מענק עבודה. זה הרבה יותר משמעותי באמת מאותה עלייה של 4 ש"ח כדי לתת את המענה".

"כשאני מסתכל על ההתייקרויות בישראל בשנה האחרונה לעומת העולם אנחנו רואים שהן מתונות יותר מחצי. אנחנו נמצאים על כ־4.4 אחוזי אינפלציה, אנחנו נמצאים במצב טוב מהבחינה הכלכלית", טען, והוסיף: "הסיפור הוא מורכב, מהרבה מאוד פרמטרים ואנחנו מטפלים בכולם. אנחנו מטפלים בהורדת מכסים על בשר, בהוזלה של שאר מוצרי יסוד וגם בכך שמחירי הדלק העלייה היה מתונה יותר ואנחנו מטפלים בהכנסה. וכן, אנחנו מטפלים גם במחירי הלחם. אנחנו מטפלים כאן בבעיות שלא טיפלו בהן למעלה מ־10 שנים. אנחנו מצליחים למתן את האירועים נוכח כל מה שקורה בעולם דיי בהצלחה . זאת עדיין תקופה שצריך להיות עם האצבע על הדופק".

לטענתו של השר פורר, אמנם הדיון אכן היה קצר אך ענייני. "אנחנו מנהלים את האירוע הזה בצורה כי מקצועית שאפשר. הצעתי ללכת למנגנון הסכמי שמייצר וודאות בשוק וגם הופך אותו לשוק טוב יותר כשאני מסתכל שנה קדימה". עוד ציין כי את המנגנון ההסכמי צריך לקיים מול המאפיות: "בפועל אנחנו נמצאים בשוק של עולם של מחירים מפוקחים, הכי פחות טוב לצרכן הישראלי, הם הופכים להיות המחירים היקרים ביותר בהשוואה לכל פרמטר בינלאומי. היעד שלנו צריך להיות תהליך של הוצאה מפיקוח. אתה לא מוציא מחירים מפיקוח כשבכל העולם מחירי התשומות עולים, אבל אתה כן יכול לייצר תהליך של שנה שמייצר וודאות למאפיות ששווה להן לקחת על עצמון חלק מההתייקרות בתמורה שהם יודעים שיש להם אופק. אפשר לעשות את זה דווקא למוצרים היותר רלוונטיים שגם ראינו שיש עליה בצריכה שלהם. אני רוצה שיצרכו יותר, אני רוצה שיצטרכו יותר לחמים מקמח מלא".

"הממשלה צריכה להתערב כשאין תחרות, כשצריך לתקן כשלי שוק"

בתגובה לאמירותיו, תהה יוכפז האם ברגע שיוסר הפיקוח מהלחם המחיר ירד באופן וודאי, ואילו שר החקלאות השיב כי "לא בהכרח, לא בתקופה אולי שאנחנו נמצאים בה שמחירי התשומות כולם עולים, אבל כשהשוק תחרותי אנחנו רואים שהמחירים זולים יותר. כי מה קורה תמיד במחירים המפוקחים? המדינות שפיקחו וניהלו שוק אנחנו יודעים שתהן היו המחירים היקרים ביותר ולא היו מוצרים. דווקא התחרות היא זאת שמייצרת את המחירים הזולים יותר. הממשלה צריכה להתערב כשאין תחרות, שיש אירוע שצריך לתקן כשלי שוק. הנתונים שהציגו בפנינו אומרים שיש תחרות בעולם הזה, זאת גם ההמלצה של וועדת המחירים להוציא את המחירים מפיקוח. היציאה מהפיקוח היא לא בעיתוי הנכון".

"צריך להיכנס להסכם מול המאפיות כדי לייצר תהליך שיפתח אתה לשוק הזה לתחרות בלי מעורבות ממשלתית. מעורבות ממשלתית בשוק תמיד יוצרת מצב שבו האזרח משלם יותר. אני אגב עשיתי את זה בביצים וגם כאן עשינו יציאה מפיקוח ותכנון בתהליך של 10 שנים. כי כשאתה נמצא היום בשוק שכל כולו שקובעים מי יגדל, איפה וכמה אתה מייצר תהליך. יש תאריך יעד", הדגיש.

בהמשך, התייחס השר פורר לשאלה כיצד ניתן ליצור מהלכים מהסוג הזה בלי שזה ייחשב ככלכלת בחירות: "יושבים יועצים משפטיים בחדר ועל כל צעד שאנחנו עושים אפשר להגיד כלכלת בחירות. כל אחד יגיד ויחפש את זה בפריזמה של הבחירות. הצעדים צריכים להיות הנכונים למשק הישראלי. ככל שאתה הולך למנגנון הסכמי, בראייה ארוכת טווח שמייצר וודאות למשק, האירוע יותר נכון גם מבחינה כלכלית וגם בתקפה בחירות. אבל גם בתקופה בחירות הממשלה עדיין ממשלה. אני חושב שכשנלך למנגנון הסכמי יהיה יותר קל למצוא פתרון. אני מעריך שזה יקרה בשבועיים הקרובים".

לסיום, שאלה דוידוב האם להוריד את המע"מ ל־0 זאת אפשרות בשל המצב הנוכחי. שר החלקאות סיכם: "אני חושב שזו הצעה פופוליסטית. למה דווקא על זה? למה לא על מזון לתינוקות? אפשר תמיד לעשות את זה אבל צריך לעשות את זה בצורה שבה אנחנו לא יוצרים עיוות בשוק. המוצר שאני רוצה לעודד לצרוך אותו הוא דווקא לחם אחיד שאנחנו יודעים שהוא מוצר לא בריא? לא בטוח".

עריכה: שני רומנו

18/07/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שר החקלאות עודד פורר
שר החקלאות עודד פורר  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris