הצנזורה התירה (ד') אתמול לפרסם לראשונה כי צה"ל עושה שימוש במל"טים התקפים. סביב ידיעה זו, בן כספית וינון מגל שוחחו ב־103fm עם תא"ל (מיל') צביקה חיימוביץ', מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר וחבר תנועת הביטחוניסטים כיום, אשר הגיב לדברים.
"זה חלק מהמציאות, אני שומע מאתמול על הסוד הגלוי שהפך לגלוי עוד יותר. אנחנו רואים מה קורה סביבנו בעולם, אין כמעט מדינה וארגון מתקדם שלא משתמשים בכלי או בתפיסה הזו. זה עוד משהו בארגז שהכלים שמסוד גלוי הופך לגלוי", אמר חיימוביץ' בפתח השיחה. "ישראל מתקדמת בהרבה מאוד תחומים בתחומי ההגנה וההתקפה, לא נשכח שאנחנו נמצאים במציאות שהופכת להיות שדה ניסויים מבצעי גם ליכולות וגם לתפיסות. מחקים אותנו בכל מיני מקומות. המציאות שלנו מחייבת אותנו להיותה רבה יותר יצירתיים ומתוחכמים באופן שבו אנחנו מפעילים את הכוח והטכנולוגיות שלנו".
לדבריו, "בסוף יש לך פה כלי שפותח ממד חדש ונוסף, השימוש במל"טים הוא יותר פשוט, פחות מורכב בהיבט הלוגיסטי, יותר בטוח ופחות מסכן חיים. יש לו יתרונות של יכולת שהייה באוויר ואז חיבור בין מודיעין איכותי לפתרון התקפי שנמצא באוויר בצורה יחסית לא גלויה, גם שקטה וגם גבוהה. החיבור ביחד בזמן קצר לתקוף מטרה או יעד חשוד מייצר פה בעיקר אלמנט של הפתעה לתוקף. זה הייחוד".
עוד טען חיימוביץ' כי "אנחנו נמצאים בעיצומה של מהפכה. המגמה של הגדלת היכולות הבלתי מאוישות הולכת וגדלה. אני עוד לא רואה בהקשר לשאלה שלך את האור בקצה המנהרה שבו חילות האוויר כולם יהפכו להיות בלתי מאוישים, אני מניח שבמאה שנים הקרובות זה יקרה, אבל אני לא רואה את זה בעשור הנראה לעין. השילוב ביחד של כלי טיס בלתי מאוישים יחד עם מטוסי קרב מאוישים נותן יכולת הרבה יותר משמעותית".
לאור הפרסום שעד אתמול (ד') היה סודי בהחלט, תהה מגל האם אותם מל"טים חמושים יכולים לצאת גם לא מתוך מדינת ישראל, וחיימוביץ' אישר זאת, אך ציין כי "אני עוד לא רואה את היום שבו חיל האוויר יהיה רק כלי טייס בלתי מאוישים. ככל שיעבור זמן אנחנו נמצא יותר פלטפורמות בלתי מאוישות כי הן יודעות לייצר לא מעט פתרונות גם בהקשרי זמן שהייה, גבהי טיסה, כושר נשיאת חימוש ומתעדים של צילומים. יש פה יכולות שנבנות, טכנולוגיה שמתפתחת, וככל שהיא מתקדמת היא יודעת לעשות יותר משימות. אבל בסוף קטלניות ויכולת נשיאת חימוש של מטוס הקרב שיוצא להפצצה במקום מסוים, את זה עוד לא יודע לעשות כלי טיס בלתי מאויש אחד, אולי בבוא היום זה יקרה".
"החלק היקר במכשירים ובכלים האלה זה כל מה שאתה מרכיב בפנים, כל הטכנולוגיה שהוא יודע לקחת איתו", הסביר, והוסיף: "זה החלק היקר בפלטפורמה, ככל שאתה מוסיף עליו עוד משימות ונדבכים, זה מייקר את הפלטפורמה אבל זו הייחודית - פלטפורמה רב משימתית, יודעת לעשות הרבה מאוד דברים בשטח נתון, לשהות יחסית הרבה זמן מעל שטח במרחקים מאוד גדולים ובסיכון קטן לכוחותינו. פתרון שיש לו יעלות מאוד גבוהה, עלות יחסית יותר קטנה מכלים מאוישים וברמת איכות מאוד גבוהה".
בהמשך, הבהיר לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית בחיל האוויר כי אותם מל"טים יכולים לשהות בגבהים נמוכים וגבוהים כאחד, ושיתף על פעולות בהם היה שימוש בכלי: "שמעתי דיווחים מאתמול ועד היום לדוגמה מהאירוע של ג'עברי שפתח את אירוע עמוד ענן. שמעתי דיווחים כאלה במהלך היממה האחרונה. אנחנו מסכלים איומים וכדאי שנעשה את זה לפני שהם פוגשים אותנו, את חיילנו ואזרחינו בגבולות וביישובים. היכולת לחבר ביחד מודיעין איכותי, זמין ומדויק, ובסוף פתרון התקפי בזמן קצר, נגיש ובמקום שבו צריך. החיבור הזה ביחד מייצר תוצאה קטלנית, ייחודית, וזה מה שמדברים ביממה האחרונה. אני שירתתי עד לפני 3 שנים".
בסיום השיחה, התייחס חיימוביץ' למערכת הלייזר, והדגיש: "הלייזר כשהוא יהיה יכול להיות מרכיב נוסף וחשוב, הוא משנה בעיקר את המציאות בשלב הראשון שלו של כל האיומים תלולי המסלול הקרובים לגדר. ראינו את זה גם בשומר חומות, עמוד ענן, כל אותם יישובים סמוכי גדר שחטפו את פצצות המרמה, לזה הלייזר יכול להיות פתרון מצוין. ככל שהוא ישתכלל הוא יוכל לעשות מרכיבים נוספים, אבל השלב הראשון שלו, המיקוד, יהיה ברצועה הזו. זה חדשות מצוינות ושכבה נוספת מתחת לכיפת ברזל, ביחד עם כל המערך שנבה זה ייתן מענה הרבה יותר טוב ממה שיש לנו היום".
עריכה: שני רומנו