ורדה רזיאל ז'קונט

הסוד לאימון המוח: חשיפה לגירויים חדשים

הרופא וחוקר המוח ד"ר יוסי חלמיש הסביר לוורדה מה שחשוב הוא הקשרים בין תאי העצב ולא תאי העצב עצמם: "המוח לא יהיה אקטיבי כשניישם שגרת חיים"


ורדה רזיאל ז'קונט אירחה בתוכניתה את הרופא וחוקר המוח ד"ר יוסי חלמיש, מחבר הספר 'מדע אל המוח - מדריך ידידותי למשתמש'. חלמיש הסביר באיזה אופן התפתח חקר המוח בין המאה ה-20 למאה ה-21: "תמיד ידענו שהמוח הוא האיבר הכי חשוב בגוף. עם זאת לאורך המאה ה-20 חוקרי המוח היו משוכנעים שהגיבורים הגדולים הם תאי העצב. הבעיה היא שמגיל 25 מספרם של התאים הולך ויורד. ההבנה הזאת יצרה פלונטר בעולם חקר המוח".

אז מהו השינוי המשמעותי בתפיסה, ומהי מהפכת המוח הגמיש? 

ד"ר חלמיש שב וציין לטובה את המדענית האיטלקיה פרופ' ריטה לוי-מונטלצ'יני, שהייתה מהראשונים שקראו להפסיק להתמקד בתאי העצב, ולהתחיל להסתכל על הקשרים בין תאי העצב: "בלעדיה זה לא היה קורה. בתחילת המאה ה-21 החוקרים רואים שזה לא רק עולם מעניין, אלא שהקשרים הם הגיבורים האמיתיים. הם אלו שמייצרים את התפקוד. הקשרים יכולים כל הזמן להתחדש. כל תא עצב יכול לייצר אינסוף קשרים". חלמיש המשיך: "פרס הנובל ניתן לפרופ' לוי-מונטלצ'יני כי היא הצליחה לבודד חומר שנקרא 'גורם גדילה עצבי'. היא הראתה שכשתאי העצב פעילים הם מפרישים חלבון לאזור הבין-תאי, והוא דלק ליצירה של קשרים חדשים".

לדבריו היא למעשה גילתה מהו הסוד הגדול - עלינו להיות אקטיביים, ולאפשר לתאי העצב שלנו להיות אקטיביים. כך נהיה כל הזמן במצב של צמיחה של תאי עצב חדשים. היות והמוח המבוגר הוא מוח עצלן, שלא ייצר דבר מעצמו, עליו לייצר מיומנויות חדשות. ד"ר חלמיש: "מיומנות חדשה יכולה להיות רתיעה ממאכלים שיש בהם סוכר".

26/07/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris