אודי סגל וענת דוידוב

ישראל או לבנון: למי שייכים משאבי הנפט והגז?

שתי המדינות עורכות משא ומתן בתיווך ארה"ב במטרה להתוות את הגבול הימי המשותף • פרופ' אייל זיסר, מומחה לסוריה ולבנון אונ' ת"א, הסביר


המשא ומתן בין לבנון לישראל בתיווך אמריקני על הגבול הימי ממשיך, בצל איומי חיזבאללה על פעולה אפשרית נגד ישראל, כשאתמול (א') ארגון הטרור פרסם סרטון שבו רואים את אסדת הגז כריש מבעד לכוונות הירי שלו. פרופ' אייל זיסר (אוניברסיטת תל אביב), מומחה לסוריה ולבנון, שוחח על כך עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב־103fm.

"אנחנו כבר 10 שנים בישורת האחרונה. מדובר על איזשהו סכסוך או מחלוקת שאפשר היה לפתור בכמה שעות של ישיבות", אמר זיסר. עם זאת, הוסיף: "אנחנו מכירים את המערכת הלבנונית, מפלגות ואישים ונכבדים ומשפחות ובעלי אינטרסים, הם לא הצליחו להגיע בינם לבין עצמם להחלטה איך לחלק את השלל, בזה זה מתחיל".

לדבריו, "לבנון נמצאת במצב שבו היא בשיתוק פוליטי, גם כלכלי. אין בה ממשלה, יש יריבות בין מוקדי הכוח. אף אחד לא רוצה לקחת את זה על עצמו ואף אחד לא רוצה לתת פרס ליריבו, והמציאות הזאת הביאה לכך שהם לא היו מסוגלים לקבל החלטה".

למה נסראללה נכנס עכשיו ומה מבחינתו יהיה הישג?
"נסראללה, מהרגע הראשון היה מאוד זהיר, כי אני חושב שהסכם שממשלת לבנון מברכת עליו, זה גם אינטרס שלו. העניין מבחינת נסראללה, שהוא רואה שהדברים הולכים ונסחבים, והוא אולי חושש למצב שישראל תגיד 'אתם לא רוצים, לא צריך', הרי ישראל מפיקה כבר 10 שנים גז והדולרים זורמים אלינו. הבעיה בראייתי שללבנון בכלל ולנסראללה אין מה להפסיד".

זה אומר שהוא עלול לירות כשהוא נמצא עם הגב לקיר? אם הוא בכלל נמצא עם הגב אל הקיר.
"גם כשהוא לא עם הגב לקיר. כשנסראללה אומר 'אני אפעל', אז לרוב ההיסטוריה מראה שהוא פעל. זו פעם ראשונה שהוא מדבר כך מאז 2006, לכן אני אומר שצריך לקחת את זה ברצינות. כלומר, בראייתו לא יהיה הסכם כי שתי המדינות לא מסוגלות להגיע לסימון גבול. אם יהיה הסכם וממשלת לבנון תסמוך ידה, אז הוא יברך על זה ויציג את זה גם כהישג שלו, אבל הוא מדבר היום על זה שאם לא יהיה הסכם, הוא ימנע מישראל לנצל את המשאב הטבעי הזה, לא רק באזור הנתון במחלוקת, אלא באופן עקרוני".

עריכה: אמיתי דואק

01/08/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גולן יוכפז וענת דוידוב
גולן יוכפז וענת דוידוב  |  צילום: 103fm
Paris