האם מבצע עלות השחר מבשר על פרק חדש במערכת היחסים של ישראל עם חמאס? לראשונה, אחרי שנים רבות שישראל ראתה בחמאס בעל הבית הבלעדי על הנעשה ברצועה ועל כל תוקפנות המגיעה מכיוונה, מנהלת המדינה מערכה מול ארגון הג'יהאד האסלאמי, ומשאירה את חמאס, בשלב זה, מחוץ לתמונה. אלוף (מיל') גרשון הכהן, לשעבר מפקד הגיס המטכ"לי והגיס הצפוני, התייחס להתפתחויות בשיחה עם אראל סג"ל וחן ליברמן ב־103fm.
"עוד לא בטוח שחמאס לא נכנס לתוך הסבב הזה, אנחנו שומעים שזו הציפייה של מי שמוביל את המערכה הזו, ואני חושב שזו ציפייה נכונה", אמר, "חמאס - בהיבט הזה - משרת אינטרסים ישראליים".
גרשון הכהן הדגיש כי רצועת עזה, על 2 מיליון תושביה, היא "מדינה דה־פקטו", אולם סירב לקבל את הטענה של חן ליברמן על כך שמדובר במדינה במצור. "הם נלחמים איתנו. שמעון פרס אמר פעם שהם 'יכלו להיות סינגפור'. הם אויבים, ומקבלים מאיתנו חשמל ומים. אין דבר כזה בתולדות המלחמות שמדינה עוינת, בעת לחימה, מקבלת חשמל, מים, מזון - וכל היבוא של עזה מגיע מנמל אשדוד", הדגיש.
גם הטענה כי העם העזתי לא רוצה במלחמה נהדפה: "גם באיראן רוב העם כנראה לא תומך - אבל זה מה שיש והממשל קובע. אני גם לא בטוח כמה העם הרוסי תומך במלחמה עם אוקראינה".
סג"ל ניסה להבין במה תורמת ההבחנה בין הג'יהאד האסלאמי לחמאס. "מי שהתפיסה שלו היא זו שצריך להפריד בין הגא"פ לחמאס, כמו שעשינו עם הפת"ח לחמאס - הרי, מה זה משנה? כולם רוצים להרוג אותנו", אמר.
הכהן הדגיש כי פגיעה בכלל הארגונים, ולמעשה השתלטות על עזה, לא עומדת על הפרק: "לצאת למערכה על עזה זה סיפור ארוך מאוד, שמחייב השקעת משאבים צבאיים למשך זמן ארוך. אין ספק שההקשר הזה (בעייתי), כולל הקשר של ממשלת מעבר. זה שינוי רדיקלי של מציאות, שיכול להכניס את ישראל למערכה רחבה עם המון השלכות".
לדבריו, "בהקשר הכולל של המזרח התיכון, למדינת ישראל יש עניין בהפרדת רצועת עזה מיהודה ושומרון. גם מבחינה אתנית ותרבותית הן לא מעורבבות זו עם זו".
והתפיסה הכוללת? האם חמאס הוא עכשיו פרטנר לשיח?
"בהחלט כן, מבחינתי. זה שאדם רוצה להרוג אותי - אם אני מדבר איתו זה חלק מהמערכה".
עריכה: יניב מורוזובסקי