עובדי קרן הפיצויים, זאת בתיאום עם גורמי הביטחון, ביקרו בסוף השבוע באתרים שנפגעו ישירות מירי רקטות ביישובי עורף עזה, והעניקו לכם את הסיוע הראשוני הנדרש. אמיר דהן, מנהל קרן פיצויים במס רכוש, שוחח עם ענת דוידוב ב־103fm וסיפר על עקרונות הפיצוי שגובשו.
בפתח השיחה, ציינה דוידוב כי ריבי קמינצקי, שביתה ספג פגיעת רקטה ישירה, ממתינה למס רכוש. דהן השיב: "כבר היו אצלה בבית, אני יכול להגיד שבאירוע הזה היינו כבר כמעט בכל המקומות שנפגעו. לשמחתנו האירוע לא גדול. כמעט בכל הבתים, גם בפגיעה האחרונה יש צוותים שבדרך".
עוד התייחס דהן לדבריו של שר האוצר אביגדור ליברמן אודות הפיצוי: "אני אתחיל בנזק הישיר, אנחנו מדברים לצערי, כבר אתמול ביקרנו שנדרש התערבות שלנו גם בשבת ביקרנו שם. היום אני מניח שבכל הנזקים שהיו נגיע לכולם. כבר סיימנו אתה רוב. לגבי הנזקים הישרים, לצערי, זו מערכת שמתפקדת כבר הרבה שנים, זה דיי עובד בצורה סדורה. במפעל העיקרי שנפגע כבר היינו בבוקר, גם במפעל השני".
על אומדן הנזקים עד כה, הסביר דהן כי "מאוד קשה להעריך כרגע, כמות הפניות שקיבלנו לא גדולה. יש לנו כרגע בערך 120 פניות שהגיעו אלינו ואנחנו מעריכים שיש הרבה תושבים שעזבו את הבתים, נזקים שמתגלים מיד אחרי הפסקת האש, זה עוד לא נגמר. כרגע לטעמי יש קרוב ל־150 נזקים, כמות לא גדולה יחסית אם אני אשווה את זה לשומר החומות ששם היה לנו כמעט אלף ביום. יש הבדלים משמעותיים".
בהמשך השיחה, ציינה דוידוב באוזניו של מנהל קרן הפיצויים במס הרכוש כי ישנם אזרחים שמתלוננים כי טרם קיבלו את הפיצויים מהסבבים הקודמים. דהן ביקש להתייחס לנושא, והדגיש: "קודם כל, הסבב האחרון שנשאר פתוח הוא שומר חומות, 90 אחוזים מהתיקים סיימנו את הטיפול. אני לא מנסה לתרץ אבל זה היה אירוע גם מאוד אגרסיבי וגם אחרי שנתיים מאוד קשות בקורונה שהטילו על היחידה שאני מנהל לטפל במענקי הקורונה. לא כל התלונות נכונות, רובן לא. מצד אחד, גם אם לנו לקח 3 חודשים להגיש תביעה אותו אזרח שכח להגיד שלקח לו 4 חודשים להגיש את התביעה אז במצטבר זה אירוע מאוד ארוך, 7 חודשים הוא לא קיבל כסף אבל זה היה אצלו ביד".
כמו כן, הסביר דהן כי "הנזק עקיף הוא שונה מהישיר שהוא פיזי למבנה, זה אובדן ההכנסות. גם אם לא חוויתי פגיעה ישירה או נזק למבנה, לא יכולתי לפתוח את העסק ובאותו יום נוצר לי חסרון כיס. כרגע התקנות העיקריות מדברות ונותנות פתרונות לנזק העקיף רק ליישובים שנפגעים דרך קבע, יישובי עוטף עזה, יישובים שנמצאים 7 ק"מ מהגבול. 80 ק"מ זה מצב מיוחד בעורף, אין קשר בין זה לפיצויי חוק מס רכוש. חוק מס רכוש מפצה גם ללא מצב מיוחד בעורף".
"מצב מיוחד נותן לשר הביטחון סמכויות אזרחיות באזור שהוחל מצב מיוחד בעורף אבל זה לא מקשר לנזק העקיף. יש בעיה שפיצויי נזק עקיף לא משולמים אוטומטית כמו הנזק הישיר וחוץ מיישובי העוטף שזכאים לנזק עקיף, יתרת הישובים, ניקח את אשקלון שחווה הרבה אזעקות, ללא התקנת תקנות הם לא יהיו זכאיים", הבהיר.
בתגובה לאמירותיו, תהתה דוידוב במה זה תלוי, ודהן חידד: "כרגע זה שר האוצר באישור וועדת הכספים. אנחנו צריכים לחכות ולראות איך האירוע הזה מתקיים ואיזה סוג של תקנות צריך להתקין, אני עדיין לא יודע מה הדבר הנכון כרגע, צריכים להמתין לראות איך האירוע מתפתח, הוא התחיל ביום שישי ושבת שכל העסקים סגורים בכל אופן".
בסיום השיחה, התייחס דהן לתשלום הרטרו עליו דיבר שר האוצר ליברמן: "שבוע שעבר עלתה בעיה אחת עיקרית, היו מספר יישובים שהיו נצורים בעוטף הזה. זאת אומרת שמי שגר שם ועובד מחוץ לאותו אזור לא יכל להגיע לעבודה. החוק שלנו מדבר על מצב הפוך, שהעסק נסגר ולא יכולת להגיע לעבודה ולא שמקום המגורים שלך נסגר. אתמול שר האוצר הודיע לשפחות לגבי הדבר הזה הוא יתקין תקנות וייתן להם פתרונות לגבי השכר. הוא אמר שלגבי יתרת הדברים, יש לנו ניסיון ממבצעים קודמים רק בואו נראה איך האירוע הזה מתקדם. עודכנו תקנות גם בהרבה תקופות שונות, הפתרון שהוא נתן זה לגבי עובדים שלא יכלו לצאת מאותם יישובים שהיו נצורים. למיטב ידיעתי זה היו 3־2 יישובים, כל יתרת היישובים היה אפשר להגיע אליהם. על הנזק העקיף אני בטוח שהממשלה תמצא את הפתרונות".
עריכה: שני רומנו