רשימת השירים שהכניסה המוזיקאית, המנצחת, המעבדת, הפסנתרנית וכמובן המלחינה, נורית הירש, לקאנון המוזיקה העברית היא אדירה. 'פרח הלילך' שאותו ביצעה חוה אלברשטיין בשנת 1967, במקור בוצע על ידי שלישיית שריד ב־1965, ו'כחולה כחלום' בביצוע שלישיית גשר הירקון משנת 1965, היו הלהיטים הראשונים שסללו את הדרך לקריירה מזהירה. לפני כחודשיים היא חגגה יום הולדת 80, ולכבוד האירוע המרגש, קיבץ עורך המוזיקה של 103fm יואב חנני, את מיטב יצירותיה שלעד יחשבו כנכסי צאן ברזל.
את דרכה המוזיקלית החלה הירש עוד מגיל צעיר, כאשר התפרנסה מליווי זמרי האופרה הישראלית, נגינת פסנתר בסטודיו לבלט ושיעורים פרטיים בתיאוריה וסולפג'. כמו כן, היא הייתה הפסנתרנית של תאטרון 'החמאם' שביפו, פסנתרנית הבית של תאטרון 'הבימה' ופסנתרנית מלווה של 'רביעיית מועדון התאטרון'. בשירותה הצבאי, שירתה בלהקת גייסות השריון.
מאז תחילת דרכה ועד היום הלחינה הירש למעלה מ־1,600 שירים. במהלך השנים שיתפה פעולה עם הבולטים שבפזמונאי ואמני ישראל. נציין כמה שיתופי פעולה בולטים: עם אהוד מנור יצרה הירש עשרות להיטים, ביניהם 'רק בישראל' של להקת חיל הים, 'בשנה הבאה' ו'בעקבותיך' של אילן ואילנית ו'אבניבי' של יזהר כהן. עם יורם טהרלב יצרה בין היתר את הלהיטים 'מלאך מסולם יעקב' של צוות הווי נח״ל, 'אתה לי ארץ' של ירדנה ארזי, 'בפרדס ליד השוקת' של יהורם גאון ו'חשמל בכפות ידיך' של רותי נבון.
לחוה אלברשטיין כתבה בין היתר את 'מקהלה עליזה' ו'עץ הכוכבים'. לאילנית כתבה שלל להיטים בהם 'נחמה', 'הנה ימים באים', 'אל הדרך' ו'אהבתה של תרזה דימון'. יהורם גאון ביצע בין היתר את 'איתך בלעדיך', 'מגש הכסף' ו'גשר אלנבי' שכתבה הירש. לרבקה זהר כתבה בין השאר את 'חלקת אלוהים', 'בן יפה נולד' ו'הבית ליד המסילה'. גם שלל השירים שכתבה הירש לאורך השנים עבור הלהקות הצבאיות זכו להצלחה. ניתן לציין את 'זמר שכזה' של צוות הווי נח״ל, 'אל הנחל' ו'לאחד החיילים' של להקת הנח״ל, ו'האהבה היא פרח' ו'רגע לפני' של להקת פיקוד צפון.
בנוסף הלחינה הירש נעימות ושירים עבור סרטים רבים. הבולטים שבהם היו 'השוטר אזולאי' של אפרים קישון שזכה בשנת 1972 בפרס גלובוס הזהב, כאשר שיר הנושא 'בלדה לשוטר' בביצוע אושיק לוי, הפך לאחד השירים האיקוניים והאהובים אי פעם בישראל. בעז שרעבי ביצע את השיר 'תני לי יד' שהלחינה הירש עבור הסרט 'מאחורי הסורגים'. הירש הלחינה את הפזמונים למחזמר 'סאלח שבתי' של אפרים קישון בתאטרון 'הבימה' וביניהם השיר שהפך ללהיט גדול 'אח יא ראב' בביצוע זאב רווח.
נורית הירש, 1989 // צילום ארכיון: משה שי/פלאש90
כישרונה של הירש חבק עולם, מה שהעניק לה הישגים רבים כשייצגה את ישראל בכבוד רב בפסטיבלים בעולם. האירוויזיון היה הזירה המרכזית בה נצץ כוכבה של הירש. ב־1973 הלחינה את השיר 'אי שם' בביצועה של אילנית ובניצוחה של הירש עצמה, שהגיע למקום הרביעי בתחרות. שיא ההצלחה היה בשנת 1978 כאשר הלחינה את השיר 'אבניבי' עבור יזהר כהן וניצחה על תזמורת האירוויזיון, כל הדרך עד לזכייה במקום הראשון בתחרות.
עם מרוצת השנים כבשה הירש גם את תחום שירי הילדים. בין המוכרים שבהם ניתן למצוא את הלהיטים 'ברבאבא' של ציפי שביט, 'המשפחה שלי' של שלמה ניצן, 'הדרך אל הכפר' של רבקה זהר ו'מקהלה עליזה' של חוה אלברשטיין. כמו כן הלחינה את הפתיחים המוכרים כל כך לתכניות הילדים 'דלת הקסמים', 'פרפר נחמד' ו'הבית של פיסטוק'. בשנת 1992 הפיקה הירש יחד עם מיכל חסון את קלטת הילדים מרובת שירי המשחק והריקוד עבור ילדים 'דיג דיג דוג'. הקלטת זכתה הצלחה רבה ונמכרה במאות אלפי עותקים, מה שהוביל לקלטות המשך ומופע לילדים.
אנחנו ב־103fm שמחים ללוות את יום הולדתה ה־80 של כלת פרס ישראל בתחום הזמר העברי, בצלילים שמרכיבים את ההיסטוריה המוזיקלית של כולנו, מודים לה על מוזיקה מרחיבת לב ומאחלים לה ולנו עוד שנים רבות של עשייה ויצירה מרגשת. מזל טוב!
'שבת עברית' ב־103fm נוסדה לפני יותר מ־25 שנה, וכיום היא רצועת המוסיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלסיקות הגדולות של המוסיקה העברית עם פנינים מוזיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים של המדינה.
'שבת עברית' ב־103fm מכבדת ומוקירה את הקלסיקה הישראלית להנאת המאזינים, ועושה הכול כדי לשמר את שורשי המוסיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. בכל מקום ובכל זמן שרק תרצו. בלי דיבורים, בלי פרסומות – ובכל הכבוד למוסיקה.
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו כאן.
עריכה: שני רומנו