ינון מגל ובן כספית

מינוי הרמטכ"ל? "מה שנקרא, חבר מביא חבר"

19272

על רקע אישורה של היועמ"שית לגנץ למנות רמטכ"ל למרות הבחירות, אלוף במיל' יצחק בריק תקף בחריפות וטען: "כל שר ביטחון ממציא קריטריונים משל עצמו"


היועצת המשפטית לממשלה, עורכת הדין גלי בהרב מיארה, הודיעה לשר הביטחון בני גנץ כי הוא יוכל למנות רמטכ"ל חרף הקשיים המשפטיים שעולים מממשלת המעבר. ינון מגל ויריב אופנהיימר ביקשו לדון על כך ב־103fm עם האלוף במיל' יצחק בריק, לשעבר מפקד המכללות הצבאיות וכיום חבר בתנועת הביטחוניסטים, אשר הביע את דעתו בנושא והסביר מדוע מדובר בעיניו בהחלטה שגויה. 

בפתח השיחה התייחס בריק למאמר בו טען כי הוא לא אוהב את הבהילות במינוי הרמטכ"ל: "מבקר המדינה הוציא דו"ח קשה מאוד לפני מספר שנים על בחירת הרמטכ"ל. אין קריטריונים, כל שר ביטחון ממציא את הקריטריונים של עצמו, בדרך כלל המועמד שעליו הוא החליט לא משתנה כתוצאה מהתייעצויות שלו, מה שאני קורא לזה עבודה בעיניים. תהליך זה מביא לבחירת רמטכ"ל על פי שייכות לקבוצה, קשרים ולא בהכרח על פי הטוב ביותר - חבר מביא חבר. ב־49 השנה האחרונות כיהנו 13 רמטכ"לים, מתוכם 10 עם כומתות אדומות וזה פחות מעשרה אחוז של הלוחמים של צה"ל שהם הכומתות האדומות שהם מהווים 77 אחוזים מהרמטכ"לים".

"כבר היום בכל תפקיד מפתח אלופי הפיקודים המכהנים היום הם בעלי כומתות אדומות", הדגיש, והסביר: "כלומר, כבר סגרו את האופציה לרמטכ"ל הבא לעשר השנים הבאות - אנחנו ממשיכים עם אותו מאפיין של קבוצתיות. מבחינה הסתברותית אין תאחרים שהם טובים? במבחן התוצאה, כשאני מסתכל על השנים האחרונות, זה לא הוכיח את עצמו. מה שקורה היום בצבא זה בלתי ייאמן".

"צריך לחוקק חוק שישנה את התמונה איך בוחרים רמטכ"ל"

לאור אמירותיו, תהו צמד המגישים האם לדעתו מינוי רמטכ"ל כעת, בזמן ממשלת השינוי, הוא מהלך נכון, ואילו בריק הבהיר כי "ממש לא נכון. מי שיעבוד עם הרמטכ"ל הזה זו תהיה הממשלה הבאה, אני לא עוסק בפוליטיקה, מי שצריך לבחור את הרמטכ"ל הבא הם אלו שינהלו איתו את העניינים. כבר היום צריך לחוקק חוק שישנה את התמונה איך בוחרים רמטכ"ל - להקים וועדה של בכירים מומחים בביטחון שיקבעו קריטריונים ברורים לגבי התאמה לכהונת הרמטכ"ל כמו יכולת מבצעית, ניהולית וארגונית, הבנה עמוקה במבנה ותרבות צה"ל. יכול להיות רמטכ"ל מצוין ביכולות המבצעית אבל אם כל הבסיס מתחתיו קורס הרי אי אפשר לבצע את הרעיונות שלו".

לדבריו, "אין ספק שאין הדברים יימשכו לאורך זמן אז יצטרכו לעשות מעשה. אנחנו צריכים לתת קרדיט שעוד חודשיים שלושה תהיה ממשלה חדשה. צריך להחליט חוק שלא יגיע רק מועמד אחד של שר אחד, אלא להביא מועמד בוועדה חיצונית מבוססת על ידי אנשי ביטחון מצוינים תבחר שלושה מתוך הצבא, תבדוק אותם על פי קריטריונים לא רק של יכולת מבצעית, להביא את זה לדיון בפני הממשלה".

"איך אתה מסביר את האירוע הזה?", שאלו צמד המגישים, ובריק השיב: "יש בזה כוח ענק. גנץ ממשיך להיות בפוליטיקה, הוא יכול להיות גם שר הביטחון הבא או ראש הממשלה. הנקודה היא שברגע שאתה הוא שמינית את הרמטכ"ל נוצרת מחויבות. צריך להיות אמון הדדי, אל תרוץ לבחור לאחרים את הרמטכ"ל. כל מינוי הרמטכ"ל צריך להשתנות, צריך לשנות את החוק, צריך להגיע לממשלה עם מספר מועמדים, הממשלה תחליט ותדון, ובסוף תבחר את הרמטכ"ל המתאים ביותר ולא שר הביטחון לבד. לכן, אחד הדברים הכי בסיסיים זה לשנות את תהליך בחירת הרמטכ"ל".

"יש חוק במדינת ישראל - קבינט מחליט על כל דבר שיש סיכון שיתפתח למלחמה"

בהמשך השיחה, התייחס האלוף במיל' וחבר תנועת הביטחוניסטים לכך שהיועמ"שית אשרה את מבצע עלות השחר ללא אישור הקבינט המדיני־בטחוני: "זה מאוד לא לגיטימי. החוק מחייב את הנושא הזה שהקבינט הוא זה שיבחר. זה קרה בתקופה של נתניהו בחגורה שחורה, הוא ניסה להעביר החלטה ומנדלבליט לא אישר לו כי זה יכול להתפתח למלחמה. יש חוק במדינת ישראל - קבינט מחליט על כל דבר שיש סיכון שיתפתח למלחמה. הטענה של היועמ"שית שלחשו לה באוזן שאין סיכוי שעלות התשחר יהפוך למלחמה, וזה קשקוש אחד גדול".

"תארו לעצמכם שמטוס זורק פצצה חכמה והיא מתפקששת ופוגעת במרכז אוכלוסייה? ברגע שזה קורה, וזה יכול היה לקרות, מאותו רגע מתחילה תסיסה אדירה ביו"ש, זה יכול לפתוח מהומות בתוך מדינת ישראל. לא צריך לכנס את הקבינט כל חצי שעה, יש הבדל בין שכם שאתה מחפש מחבל לבין פצצה שהורגת עשרות שזה מעיר את כל העולם מתרדמתו", ביקר.

עוד תקף בריק: "או שאנחנו במדינת חוק ודמוקרטיה או שמדלגים על הכול ושלושה אנשים קובעים את מה שקורה. מה שקורה היום בצה"ל, 16 שנים שאנחנו נכנסים לעובי הקורה לגבי המוכנות למלחמה הבאה בעורף נובע מכך שהקבינט לא בדיון בכלל. לא עושים דיונים בקבינט על גודל הצבא".

עריכה: שני רומנו

10/08/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אלוף במיל' יצחק בריק
אלוף במיל' יצחק בריק  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
Paris