אוקסיטוצין, המכונה גם 'הורמון האהבה', הוא הורמון שמופרש במוח ונחשב לגורם חשוב שמשפיע על מערכות היחסים שלנו. זה מתחיל ממערכת היחסים בין תינוק להוריו, לאחר שאלה נפגשים לראשונה, וזה ממשיך עד להתאהבות בין בני זוג. כמו כן, הוא מרגיע ומשפר את מצב הרוח, מוריד לחץ דם, חוסם הורמוני סטרס, משמש כמוליך עצבי, ממלא תפקיד ביצירת קשרים חברתיים ואף משפיע על יצירת אמון בין אנשים.
הבוקר (ו') ביקשה מעיין אדם לחקור את התפתחות האהבה במהלך ההיסטוריה, ואת השפעת ההורמונים על חיינו. לטובת העניין היא שוחחה עם תמיר ליאון, אנתרופולוג יישומי, מרצה ומומחה בתחום בני נוער, שפרש את משנתו בנושא.
לדבריו, אהבה בבסיסה קיימת רק אצל יונקים. "היונקים היו צריכים לשרוד בעולם קשה עם דינוזאורים וכל מיני מפלצות. הם נאלצו לשהות במקומות אפלים ומתחת לאדמה, הכל בשביל שהדינוזאורים לא יגיעו אליהם אז הם המציאו את טמפרטורת הגוף הקבוע. העניין הוא, שבשביל לשמור עליה צריך הרבה אנרגיה. בהמך, הוצא נוזל האנרגיה המטורף שנקרא חלב אם. היה צריך שהתינוק ירצה לינוק והאם תרצה להניק, וכל התהליך הזה יקרה מהר כי העולם היה מסוכן. בכדי שזה יקרה הופרש במוח ההורמון הידוע אוקסיטוצין, שגורם לכך שהאמא והתינוק מתאהבים אחד בשני. חוקרים אומרים שזו האהבה היחידה שקיימת בעולם, וכל השאר זה סוג של חיקוי שלה".
עוד הוסיף: "אם את רואה זוגות שרק עכשיו הכירו תראי איך הם מתנהגים - תסתכלי עם הפרצופים והמצמוצים שהם עושים. זה ממש כמו תינוק ואמא שלו. ככה בעצם הוצאה האהבה, ואז עברו הרבה שנים, ולמעשה האמהות הן אלו שגידלו את התינוקות ואת הגורים. בהמשך העולם שוב הפך להיות למקום קשה, והיו מלחמות ובצורות. אי אפשר היה לגדל ילדים לבד - האימהות היו צריכות עזרה בגידול הילדים. בהמשך נוצר הדיל ההיסטורי הידוע שאומר 'אני נותן לך הגנה ומאכיל אותך, ואמת נותנת לי בחזרה הבטחה שהתינוק שלי. על ההבטחה הזו התיישבה התרבות והדתות, וההמשך ידוע מראש".
"אני הולך להרוס את הרומנטיקה", אמר ד"ר ליאון, "הדבר היחיד שהגנים שלנו רוצים זה לשכפל את עצמם, וזה הבסיס להכל. אהבה היא הפרשה כימית, והורמון האקסיטוצין מופרש גם במהלך אורגזמה", הסביר.
אז איך ההסבר האנתרופולוגי של ד"ר ליאון יכול להוביל אותנו להסתכל על זוגיות היום? לדבריו, "הדבר היחידי שצריך להסתכל עליו, הוא על החיבור בין בני הזוג. לכל התכונות האחרות אין חשיבות לאורך לזמן". בהמשך סיפר ששוחח עם שתי נשים בנות חמישים שהתגרשו לאחרונה, וביקש לדעת מדוע הן עשו את זה. שתי הנשים לא הכירו אחת את השנייה, אבל נתנו תשובה זהה - הגבר שלהן לא התפתח מספיק. "צריך להסתכל על החיבור, ועל הרצון להשתנות ולהתפתח יחד. שאר התכונות פחות חשובות. בכלל, מחקרים מראים שזוגות שמתחילים עם רמת תשוקה מינית גבוהה מתגרשים מאוד מהר".
עריכה: עדן בן ארי