בן כספית ואריה אלדד

"ארדואן יזם תהליכים, אבל לא בחר צד בצורה מובהקת"

רמי דניאל, חוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, על נרמול היחסים בין ישראל לטורקיה: "ארדואן בנה נרטיב נגד נתניהו, ושמו הפך לקללה ברטוריקה"


מפיגים את המשבר: היום (ד') הכריזו ראש הממשלה יאיר לפיד ונשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן על נרמול מלא של היחסים בין המדינות, ואף הודיעו באופן רשמי כי השגרירים והנציגים הדיפלומטיים יוחזרו לשטחן.

רמי דניאל, חוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS ומומחה ליחסי ישראל־טורקיה, הביע את דעתו על ההודעה החגיגית. "הסתכלתי על העבר של היחסים, הדינמיקה הייתה אז מאוד שונה", פתח. "היה צד שמאוד רצה שיפור ביחסים, זו תמיד הייתה ישראל. היא ביקשה מטורקיה לשפר את היחסים וטורקיה סירבה, זו הייתה הדינמיקה עד 2016-2018. ישראל התקפלה, נתניהו התנצל על מרמרה, וזה לא החזיק. אנו רואים עכשיו תמונה אחרת לגמרי ב־2022, טורקיה רוצה שיפור".

"האינטרס הטורקי בא מ־2020", הדגיש. "אנו רואים את טורקיה במדיניות חוץ עצמאית ואסרטיבית, שולחים חיילים, מתערבים במזרח הים התיכון, ובסוף 2020 ארדואן רואה שהוא לבד, הוא מבודד כי כולם באזור מאוחדים נגדו. זו אחת הסיבות שארדואן ממש יזם תהליכים, לא רק מול ישראל. היו שנים יותר טובות בין טורקיה לאיראן, השנה אנו ביחסים קצת מתוחים. ארדואן מנסה להיות חבר של כולם, נראה עד כמה הוא מצליח למצוא את המקום הנכון, ועד כמה יתמיד במדיניות המתונה הזו". 

כיצד השפיע רה"מ לשעבר בנימין נתניהו על היחסים בין המדינות? דניאל השיב: "אחרי 10 שנים שבהן אדוראן בנה נרטיב נגד נתניהו והשם נתניהו הפך להיות קללה ברטוריקה הטורקית, היה מורכב לשפר את היחסים איתו. הטורקים עדיין בטוחים שהלובי היהודי שולט על וושינגטון. ארדואן לא בוחר צד בצורה מובהקת, ומסמן במיוחד בשבועות האחרונים שהוא יכול ממש לשנות כיוון. בטורקיה של 2022, הצבא הרבה יותר חלש וכפוך להחלטות הממשלה. הכוח באנקרה זה לא כל כך הצבא אלא ארדואן ורק ארדואן". 

עריכה: מיכל קדוש 

17/08/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רג'פ טאיפ ארדואן
רג'פ טאיפ ארדואן  |  צילום: Mikhail Metzel/AFP
Paris