בשנת 1948, יחד עם לידתה של מדינת ישראל, הוקמה הגבעטרון. מחבורת זמר ששרה באירועי הקיבוץ, הפכה הלהקה לאחת מאבני הדרך המרכזיות ביותר בפסקול הישראלי. עם עשרות אלבומים, שיתופי פעולה ולהיטים רבים, סללו חברי ההרכב את דרכם אל על ואף זכו בפרס ישראל על מפעל חיים ותרומה למדינה.
כאשר חבורת הזמר מקיבוץ גבע שבעמק יזרעאל קמה, גם הם לא ידעו מה צופן להם העתיד. בראשית דרכה, הופיעה באירועים פנימיים של הקיבוץ ושרה בעיקר פזמונים שכתבו חברי הקיבוץ למנגינות שאולות, רובן רוסיות. מי שהבחין בפוטנציאל הגדול היה המלחין נחום היימן. במהלך עבודתו המשותפת עם חברי הגבעטרון, איחד אותם היימן עם חמישיית גלבוע, הרכב שהקים קודם לכן ודאג לגיוון הרפרטואר של ההרכב משירי ההתיישבות העובדת למספר סגנונות אחרים. ביוזמתו הוציאה הגבעטרון את אלבומיה הראשונים.
מתוך הרפרטואר העשיר של ההרכב, הלהיטים הגדולים היו כאלה שנכתבו במיוחד עבורם או שירי ארץ ישראל מוכרים שזכו לגרסאות שלהם. בין הלהיטים הגדולים תמצאו את 'ים השיבולים', 'עמק שלי', 'הללויה', 'גוונים', 'ניצנים נראו בארץ', 'אור וירושלים', 'החיטה צומחת שוב' וכמובן 'בת שישים' שנכתב עבורם במלאת 60 לקיבוץ גבע. בנוסף, נודע ההרכב גם בזכות השירים הרוסיים המתורגמים שלו, שזכו לאלבום שלם שהוקדש להם בשם 'אל הדרך' משנת 1985.
לאורך הקריירה הוציא ההרכב עשרות אלבומים, כאשר חלקם הפכו לאלבומי זהב ופלטינה שיחד מכרו כ־300 אלף אלבומים. ביום העצמאות 2007 הוענק לגבעטרון פרס ישראל על מפעל חיים ותרומה למדינה. שנה מאוחר יותר, הקליט ההרכב גירסה חדשה לשירם המפורסם 'בת שישים' ביחד עם סאבלימינל, שהייתה לשיר הרשמי שליווה את חגיגות יום העצמאות באותה שנה.
הגבעטרון גם אחראית לאחד המופעים המצליחים של השנים האחרונות, עת חברו לירדנה ארזי לסדרת מופעים. מה שתוכנן במקור להמשך כ־10 הופעות, הפך לתופעה, ולאור הביקוש וההצלחה, רץ המופע המשותף שהתחיל ב־2015, לאורך שלוש שנים וליותר מ־80 הופעות. בעקבות ההצלחה יצא גם דיסק כפול של המופע, וחברי ההרכב וארזי זכו לחיקוי בתוכנית 'ארץ נהדרת'.
במסגרת הפרויקט 'אמנים עורכים שבת עברית' הבלעדי לדיגיטל של 103fm, בחרו חברי ההרכב את השירים העבריים האהובים עליהם ומבוצעים בין היתר בידי אריק איינשטיין, חוה אלברשטיין, קורין אלאל, יהורם גאון וצביקה פיק. האזנה נעימה!
'שבת עברית' ב־103fm נוסדה לפני יותר מ־25 שנה, וכיום היא רצועת המוסיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלסיקות הגדולות של המוסיקה העברית עם פנינים מוזיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים של המדינה.
'שבת עברית' ב־103fm מכבדת ומוקירה את הקלסיקה הישראלית להנאת המאזינים, ועושה הכול כדי לשמר את שורשי המוסיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. בכל מקום ובכל זמן שרק תרצו. בלי דיבורים, בלי פרסומות – ובכל הכבוד למוסיקה.
עריכה: שני רומנו
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו כאן.