ינון מגל ובן כספית

"אין ספק שצריך להתכונן גם לתקיפה באיראן"

תא"ל (מיל') פרופ' יעקב נגל, ראש המל"ל לשעבר, על המשא ומתן בין איראן למעצמות: "תחת הסכם, יהיה קשה מאוד לעשות את מה שצריך"


בעוד שר הביטחון בני גנץ טס לארצות הברית לשכנע את האמריקנים לשנות את הסכם הגרעין, נודע כי בטהראן בוחנים את ההצעה האחרונה מוושינגטון לחתום. על רקע הידיעה הדרמטית, ראש המל"ל לשעבר תא"ל (מיל') פרופ' יעקב נגל שוחח עם ינון מגל ובן כספית ב־103fm על המשא ומתן בין המעצמות לאיראן בקשר להסכם גרעין אפשרי, והסביר מדוע הוא מעריך כי יש 80% שבסוף יהיה הסכם.

לדבריו, "זה ממש לא סופי עד שזה לא קורה. כרגע, נראה שהאמריקאים ענו ב'כן אבל'. עם זאת, הם נחושים מאוד ורוצים את ההסכם. אז בסוף כששני צדדים קוצים הסכם הוא קורה, למרות שבמקרה הזה ההסכם הרבה יותר טוב לאיראנים מאשר לאמריקאים. מבלי להיכנס לפרטים, ההסכם הזה אמור להיות בעל 4 או 5 שלבים, אבל יש נקודה אחת שחשוב להבין כי היא בעייתית מאוד - עניין סגירת התיקים הפתוחים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה האטומית, שהוא לא נפתר".

פרופ' נגל הבהיר: "אני מתנגד לאמריה שאורמת שהסכם גרוע טוב יותר מאי הסכם כי עכשיו נקבל כמה שנים שבהן נפתח אתה יכולות, כך שיהיו לנו יכולות טוב יותר ב־25 או 26 או 27. צריך להבין, תחת הסכם אי אפשר לעשות את מה שצריך. אז גם אם יהיו 3 שנים כדי לפתח יכולות, מה נעשה בהן? עד אז האיראנים יתקדמו מאוד, יכנסו לחסינות ולמיגון ובסוף לא נוכל לעשות גם פוליטית וגם מעשית את מה שאנחנו רוצים. לכן, זו טעות. שמעתי את הרמטכ"ל לשעבר חלוץ אומר שהסכם רע עדיף ממלחמה טובה. אני אומר ממש לא, הסכם רע מוביל למלחמה יותר גרועה".

והוסיף: "אי שמח מאוד שגם הרמטכ"ל, גם ראש המוסד וגם הדרג המדיני - כולם מיישרים קו עם האמירה שאורמת שישראל שומרת לעצמה את הזכות להגיב במקום שהיא צריכה ובזמן שהיא צריכה. זו גם קלישאה וגם אמת. למה? מפני שאין שום בריריה אחרת ולכן ייתכן שתגיע למצב שתצטרך לתקוף. אני רק אומר שזה הרבה יותר נוח לעשות זאת כשאין הסכם מאשר כשיש הסכם. אם אין הסכם, יש לגיטימציה לעשות הרבה דברים. אנחנו אומרים זאת כל הזמן ולאט לאט כולם ישתכנעו - איראן גרעינית היא לא בעיה של ישראל, אלא של העולם כולו. אפשר להתמודד לבד, להגיד שאי אפשר זה לא נכון, אבל זה הרבה יותר קשה".

בהמשך, עוד טען כי "כשהיה הסכם ב־2015 הרמטכ"ל דאז איזנקוט אמר, בצדק מבחינתו, שצריך להעביר את כובד המשקל והמשאבים מהיערכות מול איראן לחיזבאללה, לטרור ולמלחמה הקרובה. הדרג המדיני קיבל את המלצתו והוריד את הגז מעל ההכנות מול איראן".

"אין ספק שצריך להתכונן ולהכין כל הזמן עוד ועוד ועוד תוכניות, גם לתקיפת סייבר, גם להתקפה פסיכולוגית, גם להתערבות בתוך איראן. הבעיה היא שאין כסף להכל, אז צריך לבחור. בעיניי חשוב להשקיע בפיתוח היכולות ככל שאפשר. ישראל והעולם לא יכולים לחיות עם איראן גרעינית. איראן היא לא צפון קוריאה, כשאיראן תהיה גרעינית העולם ייראה אחרת", סיכם.

עריכה: דוד זבולוני 

25/08/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' יעקב נגל
פרופ' יעקב נגל  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris