סקר 103fm מהבוקר (ב') נתן למפלגות מרצ והעבודה 5 מנדטים לכל אחת. האם יתקיים איחוד בין המפלגות לטובת היום שאחרי הבחירות? גולן יוכפז וענת דוידוב שוחחו ב־103fm עם יו"ר מרצ זהבה גלאון אשר הביעה את דעתה על האפשרות והתייחסה לתוצאות הסקרים בצל המצב הפוליטי.
"קודם כל אני רוצה להגיד שזה כבר חדשות משמחות שמרצ עומדת בסקרים על 5 מנדטים, כשהתחלתי מרצ הייתה על 4. זה כבר משמח אותי מרצ בהנהגתי מתייצבת", שיתפה גלאון בפתח השיחה. "אמרתי לא אחת שהתפקיד של כל אחת מאיתנו הוא לחזק את עצמה, אבל הוספתי ואמרתי שאם אנחנו נראה שאחת מהמפלגות עלולה להיות בסכנה, וזו לא חייבת להיות מרצ, אז אני בהחלט אצלצל למרב ואפגש איתה על איחוד שהוא טכני לצורך הבחירות בדיוק כמו שעשו בימין. נותרו שבועיים עד הגשת הרשימות, זה נצח במושגים פוליטיים. אני מאמינה שהמפלגות עוד יכולות לגדול אבל אני חוזרת ומדגישה - מרצ לא תהיה אבן נגף בפני חיבור שיכול להציל את הגוש ולמנוע מביבי 61".
כאשר נשאלה האם ראש הממשלה יאיר לפיד לוחץ בעניין, השיבה גלאון כי "עליי הוא לא לחץ כי הוא יודע את עמדתי. מרצ אתמול התכנסה לראשונה אחרי שנבחרה הרשימה המצוינת לכנסת, ואמרנו בצורה ברורה, שכמובן שחשוב לנו שכל אחד מחברי הכנסת שנבחרו ייכנס לרשימה לכנסת ואני מבינה את המשמעות של אולי אובדן מנדט בחיבור המשותף, אבל מרצ מגלה אחריות ובישיבה שקיימתי אמרה בצורה מפורשת - אנחנו ננסה למנוע מנתניהו את ה־61. אצלנו לא זיהיתי ולו מועמד אחד לכנסת או מועמדת שבכלל חושבים שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו להיות אלה שאחראים לקריסת הגוש, אין מצב. האם זה אומר שאנחנו במצב 'קחי אותי מרב'? לא, אנחנו מרגישים חזקים. יש דד ליין, סגירת הרשימות. אני מניחה שבטח עד יומיים לפני כן, יש לנו שבועיים. זה תמיד הרי ברגע האחרון".
באשר לאפשרות לאיחוד עם אחת מהרשימות הערביות, הבהירה יו"ר מרצ כי זה לא על הפרק: "אני רואה את מרצ חוברת לעבודה ואני רואה את המפלגות הערביות שותפות להקמת ממשלה. כמו שבאים בדרישה אליי ולמרב צריך לבוא באותה דרישה לעשות מהלך. רב המרחק בין רע"ם למרצ, זה לא על הפרק".
"מה המרחק בממשלה האחרונה?", תהה יוכפז, וגלאון הסבירה: "קודם כל הם היו שותפות לממשלה האחרונה וטוב שכך ואני מקווה שהמפלגות הערביות תהיינה שותפות בממשלה הבאה. רע"ם היא מפלגה ערבית ישראלית דתית, מרצ היא מפלגה ישראלית יהודית חילונית - אני לא רואה אפשרות לחיבור. נראה לי יותר הגיוני שהמפלגות הערביות יחברו ביניהן. מה שמטריד אותי בעיקר זו תחושת הבאסה של הציבור הערבי בישראל, התחושה שאין תקווה, ממשיכים לסמן אותם כבוגדים".
בהמשך השיחה, התייחסה גלאון לסקר של 'כאן 11', שבדק את העמדה הפוליטית של החברה הערבית ומצא כי רבים תומכים בנתניהו, זאת בטענה כי המצב הכלכלי היה טוב יותר כשהיה בשלטון. "צריך לומר ביושר שמרבית הציבור הערבי בישראל שוקל לא לבחור, וזה דבר שאסור לקרות. כדי שזה יקרה, שהם יבואו להצביע, צריך לשדר תקווה, אופק, שותפות ומחויבות. כרגע הציבור הערבי בישראל לא מרגיש שהנציגים שלו בכנסת רלוונטיים ויכולים להשפיע. זה תפקיד מאוד משמעותי של ראש הממשלה ושר הביטחון לשדר לציבור הערבי שהם שותפים. הימין משדר להם שהם אויבים, בן גביר רוצה להעלות אותם באוטובוסים ולגרש אותם. צריך לראות בערבים בישראל שותפים".
כמו כן, על פי הנתונים 64 אחוזים מהאוכלוסייה בישראל תומכים בחוק הגירוש של ח"כ איתמר בן גביר. יו"ר מרצ תקפה בחריפות: "אני חושבת שזה ממש ממש מזעזע ויותר מזה - זה חלק מהנרמול של מפלגת הליכוד את המפלגה של בן גביר. יש כאן נרמול של עמדה שהיא עמדה פשיסטית. מי מדבר היום על לגרש אזרחים? אנשים שחיים כאן? עם שום דבר במשפט הזה אני לא מסכימה. מדינה לא מגרשת אזרחים, מי קובע מי פועל נגד המדינה? אני לא ראיתי שזה מה שהוא הציע, זו אמירה איומה. אלו אמירות תקשורתיות".
"אדם שפועל נגד המדינה, למדינה יש מוסדות של אכיפת חוק ומשפט, הוא צריך לשלם את המחיר על זה וצריך למצות איתו את הדין", הדגישה, "אם בן אדם בוגד במדינה שיירקב בכלא מצידי. התפיסה המעוותת שבן גביר נותן לה לגיטימציה, מה זה נגד המדינה? עכשיו כל ערבי וכל שמאלן הוא נגד המדינה ואפשר לגרש אותו? אין מצב שמצביעי מרצ יתמכו במהלך מעוות שכזה. מטריד אותי שיש לזה תמיכה, כי אנשים לא נכנסים לניואנסים. אף אחד לא רוצה שיבגדו במדינה, בן גביר עושה מניפולציה כדי לסמן אויבים ובוגדים - השמאלנים והערבים. אני חושבת שזה צריך להדיר שינה מעינינו, הכול תוצאה של הליכוד בראשות נתניהו שהקים מחדש את ברית הבריונים ומאפשר להם לפעול כאילו אין מדינה, אין מוסדות שלטון ואכיפת חוק".
עוד חידדה גלאון כי "אני לא אוהבת שפוסלים מפלגות, הדבר הזה תמיד חרב פיפיות. אני חושבת שמי שעומד בקריטריונים של מפלגה פשיסטית אין לו מקום. מה שפשיסטי אצל בן גביר זו תפיסת העולם שהוא מחייה מחדש את כהנא".
"הוא אומר שהוא כבר לא שם", ציינו המגישים, ואילו גלאון טענה מנגד: "בן אדם שהחזיק עד לפני שנה בסלון שלו את התמונה של הטובח ברוך גולדשטיין, אדם שאומר שהוא כבר לא שם אבל מציע לגרש את השמאלנים והערבים לאירופה או לכל מדינה אחרת - אם זה לא פשיזם, אם זה לא מזכיר לנו מקומות אחרים, אני חושבת שאם יש מי שחושב שזה צריך להגיע לפתחו של בית המשפט שילך לשם, אני פועלת בדרך ציבורית. אני מתריעה שזו סכנה".
בסיום השיחה, שאלו המגישים את יו"ר מרצ: "איתמר בן גביר מול המשותפת או בל"ד, תומכי טרור - מה את מעדיפה?". גלאון ביקשה זעמה על האמירה כי מדובר בתומכי טרור, והכריזה: "זו אמירה שאין לה מקום להגיד על המשותפת ובל"ד שהם תומכי טרור ולשים אותם במשוואה מול בן גביר. אני לא באה להגן על התנהלות של חברי כנסת מהרשימה המשותפת, התפקיד שלי זה להגיד שהניסיון לייצר משוואה בין נציגי הציבור הערבי לאופן שבו בן גביר מדבר, אני חושבת שהניסיון הזה אין לו מקום. אין סימטריה בין מי שמבקש להפוך את האזרחים הערבים שהם גם ככה סובלים מאי שוויון להפוך אותם לבן גביר, מתנחל, שולט על אחרים ודורש לגרש אותם מכאן".
עריכה: שני רומנו