משרדי החינוך והחוץ הודיעו על הקפאת מסעות הנוער לפולין, זאת בעקבות חילוקי הדעות על התכנים וסידורי האבטחה מול הרשויות הפולניות. אורי מייזלמן, מדריך מסעות נוער לפולין, שוחח על כך עם אראל סג"ל וחיים לוינסון ב־103fm.
תחילה, סיפר כי מנכ"לית משרד החינוך דלית שטאובר אמרה בשבוע שעבר למפקחים ומנהלי בתי ספר במחוז תל אביב כי 'עידן מסעות הנוער לפולין הסתיים, אנחנו ממשיכים קדימה לתוכניות אחרות'.
לטענתו, ניתן למצוא פתרון לחילוקי הדעות עם הפולנים. "ממה שאני שמעתי גם מפולין וגם מישראל, בדרג המקצועי העניין יחסית גמור", אמר, והוסיף: "היה פה משא ומתן, לדעתי הוא נעשה בצורה יחסית הגונה ומוצלחת עם כל המתח שלו, והדבר הזה פשוט טיפס לדרג פוליטי במדינת ישראל, ובאמירה שמנכ"לית משרד החינוך אמרה נגמר האירוע הזה וזה הכאב שלי".
בהמשך שיתף מייזלמן כי "בשבוע שעבר נסעתי בכביש החוף וקיבלתי את ההודעה (על סיום המסעות לפולין) הזאת ופניתי ליד איקאה, נכנסתי לאודים. אתם יודעים מי קבור שם? שמואל וילנברג, הוא היה אחרון ניצולי טרבלינקה".
מייזלמן המשיך וסיפר: "ב־2011 פגשתי אותו בחניה של טרבלינקה, הייתי עם תיכון חיפאי, אמרתי לו, 'שמואל, בוא שנייה לדבר עם הקבוצה שלי'. הוא דיבר 10 דקות ובסוף הוא אמר, 'כשאני לא אהיה בחיים, תמשיכו לזכור את טרבלינקה'".
עוד סיפר מייזלמן: "אני הלכתי לבית הקברות, שמתי אבן וביקשתי ממנו סליחה. זה מבחינתי היה הסיפור, שמדינת ישראל שכחה את טרבלינקה, את מורדי גטו ורשה, שכחה את האנשים שנשארו שם וכואב לי על זה מאוד מאוד".
לקראת סיום, המשיך מייזלמן לטעון שהחלופות שמציע משרד החינוך למסעות, לא רלוונטיות. "המנכ"לית אמרה שהם מקצים 33 מיליון שקל לתוכניות בארץ. תוכניות בארץ בין י"א ל־י"ב, אתה יכול לעשות באוגוסט, ספטמבר, אוקטובר, מקסימום אמצע נובמבר, כי אז מתחילות הבגרויות".
לדבריו, "מי שאמור להדריך את המסעות האלה בארץ אלה אנשים שיש להם תו תקן של מורה דרך, שהם לא הוסמכו להתעסק בנושא השואה, כמו שאני לא אלך להדריך בנחל עמוד. המדינה לא באמת רוצה לעשות דברים אחרים, היא פשוט מסיימת את זה ולא מביאה חלופה ראויה. לא חובה לנסוע לפולין, רק שמי שרוצה – ו־14 אלף בני נוער רצו בקיץ לנסוע – צריך לאפשר להם, זה הכול".
עריכה: אמיתי דואק