מיכאיל גורבצ'וב, מנהיגה האחרון של ברית המועצות, הלך לעולמו בגיל 91. כזכור, גורבצ'וב נחשב לאיש שסלל את הדרך לאירופה החופשית ואף זכה בפרס נובל, אך למרות זאת הוא לא היה בין האהובים באדמת ארצו - רוסיה. אורן נהרי, עורך חדשות החוץ, הזכיר פרטים מכהונתו של גורבצ'וב.
"העניין הוא שחשוב לזכור שגורבצ'וב, כמו שמעון פרס ואחרים, היה נערץ הרבה יותר מחוץ למולדתו מאשר בתוכה", הדגיש נהרי בפתח השיחה. "הוא עלה לשלטון ב־1985 אחרי שנה וחצי בה התחלפו שלושה מנהיגים מהדור הישן, והוא עלה, וכדאי לזכור - הוא פטריוט, הוא אהב את ארצו, את ברית המועצות. הוא בא לתקן אותה, הוא ידע שהמערכת בקריסה טוטאלית והוא רוצה לתקן אותה, לשפר את המצב, בעיקר הכלכלי".
עוד טען כי "הוא יודע שהייצור של ברית המועצות קטסטרופה, הוא יודע שהכלכלה מתפרקת. על כן הוא אומר 'נתקן'. הם בהחלט רצו בתיקון המערכת, מה שהם לא רצו זה מה שבא בעקבותיה, שבסוף שנות ה־80 האימפריה התפרקה. כל המדינה הגדולה, כל הגוש הקומוניסטי, ואחריו ברית המועצות עצמה, מתפוררים. מקומות שהיו פה חלק מהמולדת, מקומות שבהם רוסים יצאו לפנסיה, פתאום הם בחו"ל אזרחים סוג ב'. המשכורות התדרדרו, הפנסיות, וכמובן אחר כך ברוסיה המשיכה ההתדרדרות הזו וזה האשימו את גורבצ'וב. במידה רבה הוא היה נביא שלא בעירו".
"עד כמה פוטין הוא התיקון שלו מבחינת הרוסים?", תהו צמד המגישים, ואילו נהרי הסביר כי "פוטין הוא התיקון של גורבצ'וב במובן מסוים. פוטין רוצה להחזיר את רוסיה, לא את ברית המועצות. גם היום מרבית הרוסים לא מעוניינים לחזור ולשלוט ישירות על הרפובליקות המוסלמיות במרכז אסיה, הם כן רוצים כמובן שהן תהיינה צייתניות עבור רוסיה. הם רוצים את רוסיה הגדולה. פוטין מבחינתם הוא התיקון במובן של החזרת הגאווה הלאומית. גורבצ'וב מבחינתם התרפס מדי בפני המערב, הוא הסכים להסכמים להפחתת הנשק הגרעיני, חיבל בצבא לשיטתם, הביא לכך שברית המועצמות, המעצמה מטילת האימה, הפכה להיות רוסיה הכושלת ופוטין כעת עושה תיקון מסוים ומחזיר אותם אל קדמת הבמה להיות מעצמה כלל עולמית, כבוד לאומי חשוב".
בהמשך, הבהיר עורך חדשות חוץ כי "בסופו של דבר לא הייתה לו עוצמה פוליטית. להתנקש בו זה היה דבר שמעורר בעיות אדירות שפוטין לא מעוניין בהם כי הוא סמל. לא ראית אותו עומד בראש הפגנות במוסקבה, מופיע בטלוויזיה ואומר לעם להתנגד לפוטין, הוא אמר בשקט שפוטין מחבל במורשת שלו אבל הוא לא יצא נגדו בגלוי. היה סוג של דיל שקט, אני לא מאמין שדיל במובן שנפגשו. נתנו לו למות בשקט".
בסיום השיחה, הזכירו ענת דוידוב וגולן יוכפז כי במהלך תקופת שלטונו עלו מיליון יהודים. נהרי הוסיף: "צריך לזכור שברית המועצות מתפרקת ב־1991 וחלק גדול מהעלייה היה אחר כך. חלק גדול מהעולים של אמצע שנות ה־90 זה בעצם בזמן ילצ'ין שהוא הופך להיות נשיא רוסיה. נכון שהתהליכים האלה התחילו כי באמת זה חלק מהדמוקרטיזציה, חלק מזה של לתת ליהודים לצאת כי היו גם תיקונים".
עריכה: שני רומנו