סיון כהן

"אם נרצה שרה"מ יהיה קצין בטיחות ראשי, יהיו עוד אסונות"

יועצו של נתניהו לשעבר גלעד כץ על מכתב האזהרה מוועדת החקירה לאסון מירון: "גם אם הממשלה הייתה הולכת לגור שם - לא הייתה יכולה לשנות את המצב"


בשלישי האחרון, החלה ועדת החקירה לאסון בהילולה בהר מירון לשלוח מכתבי אזהרה למעורבים באירוע, ביניהם לראש הממשלה דאז בנימין נתניהו, השרים לשעבר אמיר אוחנה ויעקב אביטן, מפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי ומפקד מחוז צפון לשעבר שמעון לביא, שהתפטר מתפקידו בעקבות התקרית. גלעד כץ, יועץ ראש הממשלה לשעבר נתניהו, מנהל המחלקה לתכתובת עברית וראש אגף פניות הציבור, הביע את דעתו על ההחלטה לשלוח מכתב אזהרה דווקא לנתניהו. 

"אני בעיקר מודאג מכיוון שאני חושב שחברי הוועדה, לפחות על פי המכתב, התפיסה שלהם לגבי לתפקידו של ראש הממשלה היא תפיסת בעייתית בלשון המעטה", טען כץ בפתח השיחה. "הוא משקף את התעמדה שלהם, את התגישה שלהם ולמעשה את ההבנה שלהם מהו תפקידו של ראש הממשלה. הם כותבים שהוא לא פעל כמצופה מראש ממשלה לתיקון הליקויים, האם ראש הממשלה הוא קצין בטיחות ראשי במדינת ישראל? זה התפקיד שלו? כל מה שהם כתבו הוא לא מדויק ואני ממש מנסה לשמור על כבודם של חברי הוועדה. מבחינת הכרונולוגיה הוא לא מדויק. ב־2011, 5 שנים לפני התאריך שהם נקבו, התקבלה החלטת ממשלה ראשונה שקבעה להקים חברה ממשלתית שתפקיע את הסמכויות מכל הגופים שפעלו בהר ותנהל אותו תחת משרד התיירות".

עוד הסביר כי "מה שהם ציינו, הייתה החלטת ממשלה נוספת, אותה החלטת ממשלה. פה בדיוק נכנס הבעיניי חוסר הדיוק - מיד אחרי החלטת הממשלה הראשונה כל אותם גופים הרגישו פגועים והם פנו לבית המשפט, לבג"ץ, ובג"ץ אמר ששום דבר לא יקרה. גם אם ממשלת ישראל כולה הייתה כולה קמה, הולכת לגור בהר מירון, היא לא הייתה יכולה לשנות את המצב. לכן, ב־2016, אחרי שהבינו שאי אפשר לעשות שום דבר מכיוון שבג"ץ עצר את המצב, הייתה עוד החלטה ואז בית המשפט העליון קבע שהם צריכים להגיע להבנה עם אותם גופים במהלך שלושת השנים הבאות. כמובן שזה לא היה, היו דחיות. אם זה המצב אז מה יגידו חברי הוועדה? הרי לא יעלה על הדעת שמישהו יבוא ויפעל בניגוד להחלטת בג"ץ, אז עכשיו חברי הוועדה אמרו 'הייתה החלטת בג"ץ ולכן אנחנו רוצים שראש הממשלה יבוא ויתקן את הליקויים בלי קשר להחלטת בג"ץ'".

"אם היו רוצים לתקן ולקחת אחריות - צריך להתסכל על המציאות כפי שהיא"

בתגובה לאמירותיו, ציינה סיוון כהן כי היו גם שיקולים פוליטיים שנכנסו לתוך האקלים של קיום אותו אירוע. כץ סירב להסכים, ואמר: "עפר אני לרגלי המשפחות שאיבדו את יקיריהם. אני לא מתווכח איתם, כל מה שהם יטענו בעיניי קדוש. השחקן שכלפיו אני בא בטענות, ואני לא מאשים אותם, אני חושב שצריך להסתכל על המציאות כפי שהיא כי אם היו רוצים לתקן ולקחת אחריות אמיתית צריך להסתכל על המציאות כפי שהיא".

"כל פוליטיקאי פועל בשני מישורים - המישור הענייני למען המטרה הגדולה, טובת מדינת ישראל והאינטרסים שלה, וכל פוליטיקאי גם פועל למען האינטרסים האישיים שלו. זה בסדר", הדגיש, "אמרו אותם אנשים שהיו מקורבים אליו שנתניהו דאג רק לעצמו, אני שואל שאלה פשוטה - אם זו הגישה, אז מה פתאום הוא הביא 4 הסכמי שלום? איך המדינה קיבלה ראשונה את החיסונים? הרמטכ"לים, כל אחד מהרמטכ"לים האלה הוא פוליטיקאי בהווה, עבר עתיד אולי, לכל אחד יש את המוטיבציה האישית שלו, את החשבונות שהוא רוצה לסגור בעצמו. אני לא מתרגש מזה שחמישה פוליטיקאים שבעבר היו רמטכ"לים אומרים שהסכנה הגדולה של מדינת ישראל היא הקרע הפנימי. איפה הייתם לפני 50 שנה? שם הקרע היה מוצדק, כי מי עשה את הקרע? מפא"י. היום כשמי שעלול להגיע לשלטון זה נתניהו והליכוד, הקרע הוא הדבר הכי חשוב שצריך לטפל בו".

"רמטכ"לים יקרים, התפקיד שלכם זה לטפל באויב החיצוני של ישראל"

לסיום, הכריז: "רמטכ"לים יקרים, התפקיד שלכם זה לטפל באויב החיצוני של ישראל. הסיפור הזה של הגדרת תפקידו של ראש ממשלה קריטי לא רק בגלל נתניהו בעבר, לכל ראש ממשלה בעתיד - אם אנחנו נרצה שראש ממשלה יהיה קצין בטיחות ראשי של ישראל, אני אומר לכם שבצער רב יהיו עוד אסונות כאלה. לא יטפלו במאקרו, יטפלו לכבות את האש".

עריכה: שני רומנו

01/09/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אסון בהר מירון - צילום ארכיון
אסון בהר מירון - צילום ארכיון  |  צילום: דוד כהן/פלאש90
Paris