ניסים משעל וטל שלו

"אין מקום לעשות הבחנה בין מקרה זה לאחרים"

השופט בדימוס פרופ' עודד מודריק על החלטת היועמ"שית לסרב למתווה בג"ץ, לפיו יבוטל מינוי השופט בדימוס מזוז כיו"ר הוועדה המייעצת לתפקידים בכירים


היועצת המשפטית לממשלה עורכת הדין גלי בהרב־מיארה הדגישה כי החליטה לסרב למתווה שהציע בג"ץ, לפיו יבוטל מינויו של השופט בדימוס מני מזוז לתקופה של 8 שנים כיו"ר הוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים, ואף הוסיפה כי מינויו יהיה לצורך מינויו הדחוף של הרמטכ"ל  בלבד. השופט בדימוס פרופ' עודד מודריק, מרצה בכיר באוניברסיטת אריאל ויועץ מיוחד למשרד עורכי הדין 'AYR' הגיב לדברים.

"אינני יודע מה תהיה דעת השופטים בסופו של דבר, אילו הדברים היו תלויים בי הייתי חושב שאין מקום לעשות הבחנה בין המקרה הזה לאחרים", אמר פרופ' מודריק בפתח השיחה. "אם יש מדיניות של היועמ"ש לממשלה וגם מדיניות שמאושרת על ידי בית המשפט העליון שבתקופת בחירות אין מבצעים מינויים של בכירים בשירות הציבור בתקופה שכזו, צריך לשמור על עקביות. אלא אם כן יש כמובן נחיצות יוצאת דופן. לגבי הרמטכ"ל עצמו נקבעה שיש דחיפות שכזו והדבר איננו עומד עוד למבחן".

עוד שיתף כי "יש פסק דין מפורסם יחסית שאומר שהכלל הזה כפוף להיעדר אפשרות למצוא פיתרון ביניים חליפי. מינוי לשעה או מינוי נקודתי הוא פתרון ביניים. זה נכון שמינוי של קבע מבטיח את העצמאות שיקול הדעת של המתמנה ומינוי נקודתי או לשעה מפחית מהדבר".

כאשר ציין גיא פלג כי מזוז אומר שזה צובע אותו בצבע פוליטי, טען מודריק: "אז אדרבה. שיקבל את המינוי הזמני ויעמוד ויראה אם הוא יתמנה בידי הממשלה הבאה או לא. המחשבה של שופט בית המשפט העליון לשעבר, כשהוא ישב לבדוק את עניינו של הרמטכ"ל הבא, יטה את שיקול הדעת שלו למי תהיה הממשלה הבאה כשזה עניין נבואי בכלל נראית לי הזויה".

"לדעתי היועמ"שית הייתה צריכה לקבל את הצעת הפשרה - שום דבר לא נפגע"

"הוועדה הזו לא צריכה להיות עם חשיבה פוליטית, כיוון פוליטי. גם הרקע של המתמנה אבל גם הרקע של הממנה, שהממנה לא הפעיל שיקול זר. גם כאן יכולות להיות השפעות פוליטיות אבל ברור שהמינוי הזה כלול ברשימת מינויי הבכירים שכן עושים אותם בתקופת בחירות. הפתרון הזמני הזה הוא לא הטוב ביותר אבל כיוון שמינוי הרמטכ"ל באמת הכרח לדעתי היועמ"שית הייתה צריכה לקבל את הצעת הפשרה הזו, שום דבר לא היה נפגע, לא עיקרון חוקתי יוצא מגדר הרגיל. אין מי שאין לו תחליף. ימנו מישהו אחר תחתיו אלא אם כן בית המשפט העליון יכנע לתכתיב של מני מזוז או של היועמ"שית", הדגיש.

לאור אמירותיו טען פלג כי מדובר בניסוח בעייתי: "בית המשפט אתמול ביקש מהמדינה להעביר תצהיר מפורט ואחר כך יתקיים דיון. אם המדינה תצליח לשכנע זה לא אומר ששופטי בג"ץ נכנעים לתכתיב של מזוז". השופט בדימוס הביע את דעתו בעניין: "נכון, אם ישתכנו שיש פה צורך אז בבקשה, זה נכון. בשלב הזה קם לכאורה, לפי מה שמתפרסם, מני מזוז ואומר 'אני לא אקבל על עצמי מינוי לשעה, תבואו ותבחנו את העניין הזה'. זה סוג של תכתיב, יכול להיות שבית המשפט העליון ישתכנע שהטיעון של היועמ"שית לממשלה הוא נכון, אמיתי, מוצדק, אין ברירה, ואז יאשר את המינוי הזה".

עוד הוסיף מודריק כי "אני חושב שיש להם, אבל זו רק מחשבה, שהם צריכים להתמודד גם עם תחושה של חלק גדול בציבור שלבית המשפט העליון יש שיקולים פוליטיים שנכנסים לשיקול הדעת של השופטים. הם צריכים להימנע ממראית עין של השפעה פוליטית ולדעתי הצעת הביניים נועדה גם להסיר את החשש הזה".

"אי אפשר למנות אף אחד אחר?"

"זה לא מה שמנחה וגורם לשופטים ללכת לכיוון ההפוך?", תהו צמד המגישים, ופרופ' מודריק סיכם: "אני לא רואה אותם הולכים לכיוון הפוך ממש. לא ראיתי אותם לאורך התקופה האחרונה. אי אפשר למנות אף אחד אחר? אני חושב שאין הכרח שכזה".

רוצים לשמוע עוד על הסודות מאחורי עולם המשפט? מוזמנים להרצאתו המרתקת של פלג, פוליטיקה, תקשורת, חקירות ומה שמסתתר מאחוריהן, שתתקיים ב־17.09 במועדון ה'טוקהאוס' בתל אביב, בשעה 21:00 בדיוק. אל תפספסו. 

עריכה: שני רומנו

08/09/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גלי בהרב־מיארה
גלי בהרב־מיארה  |  צילום: מתוך לינקדאין
Paris