בפרסומים שעלו אתמול (ד') לכותרות, נחשף כי שופט בית המשפט העליון נעם סולברג הציע למדינה לקבל את עתירת ארגון 'לביא', לפיה יש לבטל את המינוי הקבוע של השופט מני מזוז לוועדה למינוי בכירים ל־8 שנים, ולהפוך אותו לתקף רק לצורך מינוי הרמטכ"ל החדש. ברוך קרא ('חדשות 13') הביא פרטים נוספים על הידיעה.
"כמה מסובך האירוע עם מינוי הרמטכ"ל?", תהו צמד המגישים בפתח השיחה, וקרא השיב: "מסובך כי המצב הוא כזה, אם בג"ץ בסופו של דבר על אף שהשופטים ביקשו מהפרקליטות תוך כדי הדיון לשקול את המעשה, יכריעו בעד עמדת היועצת אז מבחינת היועצת הכול בסדר והכול מתקדם כרגיל, אבל אם זה לא יקרה אנחנו בתסבוכת כי מזוז כבר הודיע שהו אלא יהיה מוכן לשבת, לכהן כיו"ר הוועדה. מכיוון שהמאגר פה דיי מצומצם של שופטי עליון בדימוס זה עלול ליצור אפקט של לכו תדעו אם יהיה שופט אחר שיהיה מוכן לשבת כראשות וועדה כדי לאשר את מיונו של הרצי הלוי כרמטכ"ל".
עוד טען כי "אני חושב שיש שני טיעונים, לשני הצדדים יש טיעונים טובים, אבל בסוף כשצריך להכריע, מה זאת אומרת ניתוק? בא היועמ"שית ואומרת שצריך לנתק את התפקיד לסוגיה הפוליטית, אבל בסוף מי שמינה את יו"ר ועדת המינויים זה גוף פוליטי, זה ממשלת ישראל. אני יכול להבין את החשדנות והטענות מהצד השני, איך דווקא התפקיד שהוא סמל הניקיון ממונה בתקופת ממשלת מעבר, לאור הסיטואציה שברור שמזוז נקרא אל הדגל בגלל סוגיית הרמטכ"ל".
לדבריו, "אפשר לעשות פה מהלך שהוא קצת חריג, לא שגרתי, ולהגיד שבשלב הראשון המינוי של מזוז יהיה אד הוק. מזוז מאוד מתנגד לזה, לטעמי מאוד השפיע בגלל כובד משקלו היותו גם יועץ משפטי בעבר וגם שופט עליון, השפיע מאוד. אני חושב שזה מוגזם, היועצת הייתה צריכה להתפשר. בעניין הזה היה צריך להיות חכם, יותר מנהיג".
בתגובה לאמירותיו, טענו המגישים כי "לא בטוח שמזוז היה מסכים לבוא באופן חד פעמי". קרא הודה: "יכול להיות, יכול להיות שהיא הייתה צריכה לבדוק את האופציה הזו מלכתחילה שהמינוי הזה לא יהיה ל־8 שנים".
"יש קצת תחושה שהיא לא הכי מתאימה לתפקיד", אמר מגל, וקרא הבהיר: "אני חושב שזה מוקדם לקבוע, המבחנים שהיו לה עד עכשיו, לא שמענו קול ברור, יש גמגום מסוים, קצת מבלבל, גם סיפור גל"צ, וועדת המינויים. אני לחלוטין לא חושד בה ואין שום סיבה לחשוד בה באיזשהו מניע זר, אנחנו עוד לא רואים חדות, דרך מאוד ברורה. אני לא מצליח להבין, דווקא פה, יש דברים שצריך להילחם עליהם עד הסוף אבל החוכמה לבחור את המלחמה הנכונה ובמלחמה הנכונה להילחם עד הסוף".
באשר למשמעות של צו הביניים, אמר הכתב והפרשן לענייני משפט של 'חדשות 13': "יש שבוע שבו המדינה היא זו שצריכה לתת נימוקים רציניים, יותר ממה שהיא נתנה עד עכשיו, למה המינוי לשמונה שנים. דבר אחד אנחנו יודעים בוודאות - מזוז לא יהיה יו"ר וועדת המינויים אד הוק, זה ברור. או שהיא תשחק אותה ולמרות התבטאותיהם של שופטי העליון שנראו דיי חזקות, למרות זאת היא תצלח את זה, ואם לא היא באיזה פלונטר. במצב כזה אני רוצה לקוות שיהיה שופט עליון שיקרא לדגל".
בהמשך השיחה, פירט קרא את הרכב השופטים: "סולברג ראש ההרכב, לצידו יושבת רות רונן, שלפי ההתבטאויות המעטות, היא השופטת השמאלנית נקרא לזה, יושבת שם השופטת וילנר, וההרכב הזה צריך להכריע. זה הרכב מאוד מעניין, חזק. בעולם שמרני השופטים אומרים קדש על כל מה שהממשלה מחליטה".
"אם ימנו עכשיו לשנה אומרים שמזוז רק לממשלה הזו - לכן היועמ"שית מתעקשת", ציין כספית. קרא הגיב לטיעון, והדגיש כי "נימוק חלש בעיניי. משום שגם יועמ"ש בסוף ממונה ל־6 שנים, וגם פרקליט מדינה, גם זה חוצה ממשלות. גם המינויים של שלוש וארבע שנים, במדינה שלנו תמיד באמצע קדנציה נכנס לקדנציה אחרת, אני לא חושב שהמינוי הזה מאוד חזק".
בנוסף, התייחס ברוך קרא למשפט של נתניהו שחזר לכותרות: "ברמה התקשורתית אתמול תפס הסיפור של השף חיים כהן, משפטית אני לא חושב שיש לו משמעות. אני לא רואה את ההישגים הגדולים של עמית חדד בחקירה הנגדית, היו לו כמה, כרגע נראה לי ההישגים שלו הולכים ופוחתים. העדות של קליין די ברורה, יציבה, עומדת בצורה מאוד חזקה, לפחות עד עכשיו. אני עדיין בדעה שנתניהו יזום בשלב כזה או אחר אלא אם יהיו לו 61 וממשלת בן גביר סמוטריץ' על מלא".
על האפשרות כי מילצ'ן באמת יעיד בסופו של דבר במשפט, אמר: "אני מאמין שזה מה שיקרה בסוף, מילצ'ן יעשה הכול כדי לא להגיע לישראל, לדעתי יאפשרו לו. ראינו את זה בתיקים אחרים, אפשר לארגן דבר כזה, אבל אולי נופתע, אולי הוא בסוף יגיע".
בסיום השיחה, הביע ברוך קרא את דעתו על סיפורו של יוסי כמיסה: "אני בדעה שהסיפור הזה חייבים לבדוק אותו. אי אפשר להחליט שלא מאמינים לעד לפני שאתה גובה ממנו עדות, לא משנה מה אתה חושב על זה. בן אדם בא, מספר על מה שהוא חווה, קודם כל לבוא לשמוע אותו. מה הסיכוי שחקירה כזו תמוצה לעניין אמיתי? אני כמוכם חושב שוודאי שהסיכוי מאוד נמוך".
כאשר טען בן כספית כי זה עמוק בהתיישנות, הדגיש קרא: "אני יכול לתת לך הרבה דוגמאות. עניין ההתיישנות, זה לא אמור למנוע חקירה. אני יכול לתת המון דוגמאות שמתחילים לחקור ואז אומרים 'אפשר לעקוף את ההתיישנות', זה בהחלט עילת סגירה שהרבה משתמשים בה. אבל כשבן אדם בא ואומר, את הדבר הזה, הכול כך חמור, זה נראה לא טוב, לא נכון לאמון הציבור, שהיועצת לא תבוא ותגיד 'אוקי תושיבו אותו מול חוקר שיספר את הסיפור'".
עריכה: שני רומנו