אודי סגל וענת דוידוב

"נעשתה פה דריסה ברוטלית של רגשות ההורים"

אור ושילה, הורים לילדים במעון חולון, על הסיבות בגינן חסמו את כניסת המטפלות הערביות • יפעת יהודה, רכזת נעמ"ת: "הן לא פלסטיניות, הן ישראליות"


אתמול (ג') פורסם תיעוד ובו נראים הורים לילדים במעון נעמ"ת שבחולון חוסמים כניסת של עובדות ממוצא ערבי לגן. לטענת ההורים, המטפלות לא עברו הסמכה, לא נעשתה להן בדיקה ביטחונית ואילו כניסתן למעון הייתה ללא ידיעתם. גולן יוכפז וענת דוידוב ביקשו לדון על הנושא ב־103fm עם שניים מהורי הגן, אור שאול ושילה בנימין, אשר הביעו את עמדתם. יפעת יהודה, רכזת נעמ"ת בחולון, הגיבה על הדברים.

בפתח השיחה, טען אור, אב לילד בן שנתיים, כי "הסיפור הזה יצא מפרופורציות. אחד ההורים עדכן בקבוצת הוואטסאפ שיש מטפלות שלא יודעות עברית, שהן נמצאות שם. הגענו למחרת בבוקר לבדוק מה קרה. הגיעו מהנהלת נעמ"ת, הם אמרו שהן יעבדו שם, לא משנה מה קורה, ואפילו אם נוציא את כל הילדים מהגן, העובדות האלה יעבדו שם. כשנתבקשנו לשאול שאלות, אם יש להן בכלל הסמכה, אם הן יודעות לעשות קורס החייאה, אם הן יודעות עברית, התקבלנו בתשובות מזעזעות. קיבלנו מהגברת מירב גלסנר שהן יודעות עברית ושהן עברו הסמכה ושהן עברו תחקיר ביטחוני".

"אז למה התשובות מזעזעות?", תהו צמד המגישים, ואילו אור הסביר: "כי זה לא נכון, הן לא יודעות מילה בעברית. אתה היית נותן שיטפלו בילד שלך בחורות שלא יודעות עברית בנות 17? לא היה מתאים לנו אף אחד שיטפל בילדים שלנו שלא יודע את השפה העברית. זה לא משנה המוצא כרגע, משנה שאלה ילדים בגיל הרך".

כאשר נשאל האם ההערה הראשונה על המטפלות שהתקבלה בוואטסאפ הייתה על כך שהן לא יודעות עברית או פלסטינית ממזרח ירושלים, תקף: "על כך שהן לא יודעות עברית. תפסיקו לעשות את זה צהוב, זול ומכוער. אלה הילדים שלנו והם יותר חשובים משיח זול, פוליטי ומכוער שאתם מנסים לעשות. אתם פשוט כולם מנסים לעשות את זה צהוב, גם ככה יש שנאה פה, אל תחמירו אותה, אף אחד לא שונא עברית. הייתה לנו גננת ערבייה מקסימה בשם מרים בשנה שעברה, מיפו, שהייתה מקבלת מתנות בכל חג שלא מביישות אף גננת יהודייה".

אב לילדה במעון: "מי שעושה פה שנאה זו התקשורת"

"תפסיקו לעשות את זה מכוער ולהגביר את השנאה, כי מי שעושה פה שנאה זו התקשורת. אנחנו לא שונאים אף אחד, אתה לא היית נותן שיטפלו בילדים שלך מישהי שלא יודעת עברית. ובואו, הן לא מיפו, הן ממזרח ירושלים, אל תיתממו", הדגיש, "אין פה שום בעיה בזה שהיא יודעת את השפה הערבית. זה לא מעניין אותי".

באשר לשיח שהתקיים בין ההורים למטפלות, הבהיר אור: "יצאו אליהם חלק מההורים מהגן, ניסו לשוחח איתן, הן אמרו 'לא עברית', הן לא מבינות עברית. אתה רואה מה קורה בגנים, אתה ראית את כרמל מעודה, אתם ראיתם מה קרה פה בגן בחולון. גם ככה הישראליות מרביצות לילדים. אם זה קורה עם הגננות העבריות שיודעות עברית, אז גננות שלא מבינות עברית יכולות להיות מתוסכלות מהמצב הזה שהן לא מבינות עברית".

בתגובה לאמירותיו, שאלו המגישים: "כלומר הן ירביצו לתינוקות בגלל שהן לא יודעות עברית והילדים לא מבינים אותן?". אור ביקש לחדד את העניין: "אני לא אמרתי את זה, אני אמרתי שזה נורא קשה לטפל בילדים שלא מבינים את השפה העברית. אנחנו סיימנו ואני מבטיח לכם שאף אחד לא יתראיין לערוצי רדיו והטלוויזיה הזולים האלה. אתם פשוט צהובים ואתם מכוערים, אתם מנסים להוציא את זה מכוער ואני סיימתי את השיחה הזאת".

אם לילדה במעון: "הכול נעשה מאחורי הגב של ההורים"

בהמשך, הציגה שילה בנימין, אם לילדה במעון, את דעתה בנושא: "נעשתה פה דריסה ברוטלית של הרגשות של ההורים. מדובר פה בעיר לא מעורבת, בשכונה חרדית, הכול נעשה מאחורי הגב של ההורים. אף אחד לא בא, לא עדכן. זו לא גזענות, הייתה מטפלת ערבייה במעון".

"אנחנו חיים במציאות שנכפתה עלינו, היא לא פשוטה, היא מציאות מורכבת, ההורים חוששים וזה טבעי", טענה, והוסיפה: "חשש הוא לא גזענות, עם כל הכבוד. הכול בסדר, זכותנו לקבל תשובות, זכותנו לדעת מי מטפל בילדים שלנו. באנו לבקש תשובות, אנחנו לא חייבים לכם דין וחשבון. מי שלא טוב לו, שייקח את הילד וילך. אני חושבת שככה לא מנהלים דו שיח עם הורים, זה לא לעניין. המוצא לא, כי הייתה שם עובדת ערבייה בשנה שעברה והכול היה בסדר. זה לא המוצא, אני לא באתי לשאול אף אחד עם מבטא רוסי או איזשהו מבטא שיש בגן, אם היא יהודייה או מה כתוב לה בתעודת זהות, זה בכלל לא מעניין אותי".

עוד הכריזה שילה כי "זו תעודת עניות של נעמ"ת. אם נעמ"ת הייתה מנהלת את כל הסיטואציה הזאת ומתווכת אותה להורים בצורה ראויה, כיאה למורכבות של הסיטואציה, זה לא היה מגיע למקום הזה. אומרים שלא שופטים אדם בכעסו. אנחנו באנו, הורים במצוקה, מזועזעים, אחרי ששמענו דרך רכילות בווטסאפ שכך המקרה, שהן כבר עבדו בגן, שהן כבר היו עם הילדים. חלק מההורים דתיים, חלק לא מעוניינים וזכותנו לבחור מראש מי מטפל בילדים שלנו".

אם לילדה במעון: "המטרה לפנות אליהן הייתה להבין אם הן יודעות עברית"

"כל אחד בוחר את החינוך לילדים שלו, כשאנחנו באנו ובחרנו את הגן, הסתכלנו על הצוות, ראינו, הוא התאים לנו, לקחנו מה שנקרא. אי אפשר לשנות את זכותנו לבחור. כשאתה מגיע לבחור גן לילדים שלך, אז אתה מסתכל על הצוות ואם הוא נראה לך, אז אתה רושם את הילד, ואם לא, אז לא. זו זכות לגיטימית", אמרה.

אי ידיעת פרטיהן של המטפלות מבעוד מועד עוררה זעם רב בקרב ההורים. לדבריה של שילה, "אנחנו הבנו בדיעבד יום אחרי, אחרי שהן כבר היו בגן. אם נעמת הייתה מנהלת את הסיטואציה הזאת בצורה המתאימה והרגישה שמתאימה, ומדברת עם ההורים ויוצאת לאיזשהו דו שיח, אז לא היינו בכלל עומדים במקום של לפנות אליהן. הם לא דיברו איתנו, המטרה לפנות אליהן הייתה להבין אם הן יודעות עברית בכלל".

"כרגע נעמת 'הענישה' אותנו וסגרה את הגן, שאני בספק אם זה צעד שמותר לה לעשות. אנחנו הולכים להמשיך את המאבק הזה. לא יכול להיות שתהיה פה דריסה טוטלית של הרגשות של האנשים. לא יכול להיות שלא יתחשבו בהורים ובסוף יאשימו אותנו בגזענות", ציינה, "ביקשנו תשובות מההנהלה, פנינו בצורה יפה, שום כלום, אף אחד לא התחשב, אף אחד לא דיבר. הם מיד באו עם אג'נדה, 'זה מה שהחלטנו'".

רכזת נעמ"ת: "המטפלות יודעות עברית, אני ראיינתי אותן"

לשיחה הצטרפת יפעת יהודה, רכזת נעמ"ת בחולון, שהייתה גם נוכחת ועדה למתרחש בין ההורים למטפלות. בפתח דבריה, ביקשה להזכיר כי "מצוקת כוח האדם במעונות יום זה משהו שהוא ידוע, זו איזושהי בעיה ארצית והמצב הוא לא רק בנעמ"ת, זה פוקד אותנו בכל הארץ ובכל הארגונים. אם אנחנו נצטרך להתחיל לדווח על כך מטפלת שמתחילה, בין אם זו יהודייה, ערבייה, רוסייה, לא רלוונטי, אנחנו לא נצא מזה. מעולם ההורים לא עודכנו באף מעון, לפחות של נעמת, על צוות חדש שמתחיל. כן, הצוות הגיע שלשום (ב') ב־8:00 בבוקר יצא בשעה 15:50, שום דבר לא היה במחטף. הם היו בזמן פעילות ובזמן שההורים נמצאים, וגם אתמול בבוקר".

"המטפלות יודעות עברית, אני ראיינתי אותן בעברית", טענה, "חלק מתפקידי זה לראיין עובדות לקבלה לעבודה, הראיון מתבצע בעברית בלבד. אני ראיינתי את הבנות בעברית, רמה טובה מאוד. שתיים מהן יודעות לקרוא ולכתוב, אחת מהן מסווגת עם תעודת מטופלת סוג 1, זה סיווג שמשרד החינוך היום דורש אותו אממה במדינה שלנו מטפלות מתחילות את עבודתן במעון יום ועם התחלתן בנעמ"ת הן מתחילות הכשרה. יש אסיפת הורים בתחילת שנה, ההורים מכירים את הצוות ולהפך. בתחילת השנה הצוות שהמשיך שנה שעברה זה הצוות שהיה אמור להיות השנה אבל אז מתפלותה הגישו מכתב התפטרות, אין לנו שליטה על זה".

רכזת נעמ"ת: "אין אצלנו הבדלים בין דת, גזע ולאום"

כאשר ציינו צמד המגישים כי מדובר במטפלות פלסטיניות ישראליות, חידדה יפעת: "הן לא פלסטיניות, הן ישראליות עם תעודת זהות כחולה. כל מטפלת באשר היא מכל דת, גזע או לאום עוברת בדיקה ביטחונית משטרתית על מנת שאנחנו נוכל לקבל רישיון למעון כדי להפעיל אותו. לנו כמפעילי ארגון אסור לבקש ר"פ, כדי לעשות את זה ולקבל רישיון למעון מחובתנו להעביר את הפרטים של המטפלת מיום ראשון לעבודה שלה והם בודקים את זה ברמה המשטרתית".

"תשובה לגביהן לא קיבלתן", אמר יוכפז, ואילו יפעת הבהירה כי "זה משהו שמתקבל בהמשך. אנחנו מקבלים מטפלות על סמך ריאיון ראשוני, התרשמות. אין אצלנו הבדלים בין דת, גזע, ולאום. מבחינתי עובדת היא עובדת עם אותן זכויות ואני שומרת על זכויות העבודות. זו הדרך וזה תהליך לקליטת עבודה".

עוד הסבירה על תהליך קליטת המטפלות למעונות היום: "יש ריאיון עבודה ראשוני שבו נשאלות שאלות. כשמגיע עובד או עובדת שהוא אנס אתה יכול לעלות על זה בריאיון עבודה? לא, אתה הולך להוציא ר"פ? לא. זה חלק מתהליך לקליטת עבודה. לא אני קובעת, אנחנו תחת פיקוח של משרד החינוך והכלכלה, לא נעמ"ת, לא הארגון קובע. יש תהליך מאוד ברור לקליטת מטפלות במעונות יום".

"נכון לכרגע המעון סגור כאות מחאה על התנהלות ההורים"

באשר למצבן הנוכחי של המטפלות נוכח המצב הסבוך, סיפרה: "שוחחנו איתן אתמול, מחשש לביטחונן הן לא יחזרו למעון. מאוד עצובות, כואבות, מבוהלות מאוד. הן אפילו לא ענו להורים כשההורים באו אליהן לרכב".

"הם סגרו את השערים, עמדו בכניסה למעון ולא נתנו למטפלות להיכנס, גירשו אותן. הבוקר המעון סגור. נכון לכרגע המעון סגור היום כאות מחאה על ההתנהלות שההורים הפגינו כלפי הצוות הניהול, הצוות המטפל, מנהלת המעון. ממחר כיתת התינוקייה אנחנו נאלצים לסגור אותה בכלל חוסר בכוח אדם, לא נוכל להפעיל את הכיתה", סיכמה יפעת, רכזת נעמ"ת בחולון.

עריכה: שני רומנו

14/09/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris