ינון מגל ובן כספית

"גזרת ג'נין היא מאוד מאוד מורכבת"

אלוף משנה (מיל') אורן זיני, לשעבר מח"ט מנשה, עדכן: "כל קני הצרעות של המחבלים יושבים במרחב מחנה הפליטים, אז מבחינת המתח המבצעי הוא מאוד גבוה"


רס"ן בר פלח נפל בלילה שבין שלישי לרביעי במהלך היתקלות עם מחבלים באזור ג'נין. זאת לאחר תקופה בה כוחות הביטחון פועלים מדי יום למיגור הטרור במדינה. ינון מגל ובן כספית דנו על כך ב־103fm עם האלוף משנה (במיל') אורן זיני, לשעבר מח"ט מנשה וחבר תנועת הביטחוניסטים, אשר הגיב לדברים והתייחס לביקורות החריפות על הוראות הפתיחה באש.

"אני כהרגלי לא מתכוון לחוות דעה על אירוע שלא נכחתי בו", הבהיר זיני בפתח השיחה. "למדתי במהלך השירות המבצעי שלי שיש פער גדול בין מה שמוצג לעיתים בתקשורת או בשיחות, לבין מה שהיה בשטח. עד שלא יצא תחקיר שבו מבינים בדיוק מה ישב למפקד החטיבה בראש, לסגן מפקד הגדוד, איך המודיעין הגיע לאותם אנשים שנעו לקראת מגע, לא אני ולא אתה נוכל לדבר האם הפעולה מבחינה טקטית הייתה נכונה או לא".

עוד טען כי "הגזרה הזו, גזרת ג'נין, גזרה מאוד מורכבת - כל קיני הצרעות של המחבלים יושבים במרחב, המתח המבצעי מאוד גבוה, מצד שני יש את כל מה שקשור להסתננויות כדי למצוא עבודה בארץ. במתח הזה נמצא מח"ט גזרה שמצד אחד צריך לספק הגנה שלא יחדרו אנשים לעפולה להתפוצץ, ומצד שני לא להרוג כל יומיים מסתנן. את זה צריך להבין. אני מעולם, בכל שנות שירותי וגם עכשיו, לא נכון להסתכל על המציאות הזו כמגבלה של הוראות פתיחה באש. חיילי צה"ל יודעים שאם הם נתונים לסכנה מכל גורם שהוא הם יכולים לפתוח באש מבלי להסס".

"לא חושב שמה שהשפיע זה החשש מאם אני עומד או לא בהוראות הפתיחה באש"

בנוסף, הדגיש לשעבר מח"ט מנשה כי הוא אינו חושב שהוראות הפתיחה באש יביאו לסיום המערכה. "בסוף זה נטו שיקול הדעת של אותו מפקד בשטח, שנע לקראת מגע. לא מדובר במ"מ צעיר שהגיע לנקודה, מפקד החטיבה שאתם רואים כמה הוא מתמודד רק בחודשים האחרונים, עם כל היחידות המיוחדות של צה"ל, הוא מתמודד גם עם ההגנה וגם עם ההתקפה. צריך לתת קרדיט לאנשים האלה שנמצאים בשטח, שהם לא יהיו מוגבלים, אני לא חושב שמה שהשפיע על ההחלטה שלו זה החשש מאם אני עומד או לא בהוראות הפתיחה באש, האם המודיעין, התצפית, מזהה אנשים חמושים כן או לא. אם הם חמושים אין דילמה".

בתגובה לאמירותיו ציין כספית כי הדיווח היה שהמחבלים אינם חמושים, מה שהתגלה כטעות קריטית. זיני הסביר: "כשאני נע לקראת מגע, הרי ברור לחלוטין שהכוח נכנס בלילה הוא לא חושב שהוא הולך להיפגש עם שני מטיילים, אבל המרחק בין לבצע ירי מידי טרם ההבנה אם מדובר במחבלים או משהו אחר, גם בפעילות התקפית בתוך מחנה הפליטים ג'נין, אתה לא בטוח שאתה רוצה להרוג כל ברחן. אם הייתי מבצע ירי על כל אחד שבורח מאותו בית שבאתי לעשות עליו מעצר, אם היינו הורגים כל אחד שעושה תנועה לא רצונית - המאזן מחבלים חפים משפע שהיינו מגיעים אליו בצה"ל היה אחר".

"צה"ל פועל כבר שנים, אכן הייתה תקופה שהייתה הורדה מכוונת של פעילות באותם מרחבים, וברגע שהדבר הזה תפס קפיצת מדרגה שוב נכנסים. לילה לילה, בטח בעת האחרונה, צהל במצע פעילות התקפית מרשימה. הסיבה שלא שומעים עליה כלום זה כי נעשה באופן מקצועי, מדויק, עם הישגים מבצעיים יוצאי דופן וכן יש גם מחיר לדבר הזה. כשאתה נכנס לילה לילה לקיני צרעות של מחבלים תמיד יהיה מישהו שיוכל להרים אתה ראש ואנחנו משלמים את המחיר. לאבד אתמול סמג"ד של סיירת נח"ל זה מחיר בלתי רגיל שמדינת ישראל וצה"ל משלמים, אבל זה כנראה חלק מהמשחק שנדרש עוד חודשים רבים", הדגיש.

"כל סורר שעושה פעילות מגדיל את הספק מה קורה בצד השני"

לסיום, ביקש זיני לחדד כי "אני מאלה שמאמינים שכדי למגר טרור וכדי להחליש באופן משמעותי גם את החמאס וגם את הג'יהאד האסלאמי, אנחנו חייבים לא להוריד את היד מההדק דקה. אני מאוד מוטרד מהרצף אירועים האחרון שיש בו מעורבות של אנשי מנגנונים אבל מצד שני לא ממהר לומר שאנחנו צריכים במיידי להכריז על הפסקת התיאום הביטחוני ומעלים מדרגה. כולנו זוכרים מה הי כשהמנגנונים היו איתנו בעימות, תסריט אחר שאף אחד לא רוצה להגיע אליו. התיאום הביטחוני הוא לא גורם לחיבת יתר בין הצדדים אבל הוא מבוסס על אינטרס משותף".

"לא הייתי ממהר מצד אחד לבוא ולהגיד יש פה היחלשות ואנחנו הולכים למלחמה, מצד שני חד משמעית לדרוש בכל הדרגים מהראשים, אבו מאזן ומטה, לגנות בכל תוקף אירועים מסוג כזה כדי שלא יתלבו היצרים. כל סורר כזה שעושה פעילות הוא מגדיל את הספק מה קורה בצד השני. רוצים לשמור על תיאום ביטחוני? זה מחייב את שני הצדדים", סיכם.

עריכה: שני רומנו

15/09/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


למצולמים אין קשר לנאמר
למצולמים אין קשר לנאמר  |  צילום: יוסי זמיר/פלאש90
Paris