איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"כואב על הילדים שלא מקבלים חינוך ראוי בכלל"

סמדר מורס, מנהלת בי"ס 'נופים', על פתיחת שנת הלימודים בצל מחאת המורים: "זה היה הכול סיבוב פוליטי מטורף - השטח מדמם, מורים מתפטרים כל יום"


לאחר מאבק ממושך בין הסתדרות המורים למשרד האוצר לאורך כל הקיץ, שני הגופים הגיעו להסכמה רגע לפני פתיחת שנת הלימודים. כעבור שבועיים, נדמה כי מורי ישראל עדיין לא נהנים מהישגי ההסתדרות וסובלים מאותם התנאים הקשים. ליאת רון ואריה מליניאק שוחחו על כך ב־103fm עם סמדר מורס, מנהלת בית הספר 'נופים' בתל אביב־יפו, אשר הגיבה לדברים.

לדבריה, "המצב בשטח הוא מאוד כאוטי. היה קיץ קשה מאוד כמו שכולנו יודעים, אנחנו יצאנו ממנו בלי הסכם שכר שראינו או שפורסם אלא רק עם עקרונות במצב רע יותר מאשר קודם לכן. חוץ מזה, כמובן שיש מחסור במורים ובנשות טיפול. מורים ממש באווירה קשה, אני שומעת מקולגות שמורים מתפטרים בכל יום, הם פשוט לוקחים את התיק והולכים הביתה, התחושה היא מאוד קשה".

באשר להעלאת המשכורות, אמרה: "זה פשוט סיבוב פוליטי מטורף מה שקורה כאן, מפני שגם אם מורה חדש מקבל 9,000 שקלים, אנחנו יודעים היטב שאף מורה חדש לא נכנס בדרך כלל במשרה מלאה. זאת אומרת שגם אם הוא יקבל 9,000 שקלים, הוא יעבוד במשרה חלקית ויצטרך להשלים הכנסה במקום אחר".

עוד אמרה: "אנחנו יודעים שאת הוותיקים הותירו מדממים בשולי השוליים של הכביש, אנחנו יודעים שמדברים איתנו על כל מיני אמירות שנשמעות לאדם מן היישוב מאוד מפוצצות אבל כשאתה נכנס לתוך ההסכם אתה מבין שיש עכשיו שיח שמאה אלף השקלים שמציעים פה למורים וותיקים יתחלקו כנראה ל־4 פעימות בכלל, זאת אומרת שמורה יקבל פרוטות, פשוט פרוטות. אנחנו בשטח, נשארים עם אין ספור שאלות ואין קול ואין עונה".

"אין סמכויות לאנשי החינוך, יש אין סוף בירוקרטיה ואנו לא מגיעים לטפל בפדגוגיה ובחינוך"

כאשר נשאלה האם כל המאבק הוא רק על השכר, השיבה: "קודם כל, הסיפור הגדול הוא לא רק הכסף, זה רק חלק מהסיפור, הסיפור הוא מעמד ותנאים, ותראו מה קרה בימים האחרונים, היו שני אירועים קשים שתכף אני אחבר אותם למעמד, לתנאים ולסטטוס של אנשי החינוך, נשות חינוך ובכלל של החינוך. תראו, היה אירוע אחד עם הסייעות במעון בחולון שהייתה שם הפגנה מחוץ למעון - אני לא נכנסת עכשיו לפרטים של הדברים ומי צודק ומי לא, והיה סיפור של הילדות והנערות בקרית גת שהיכו תלמידה ביום לימודים. הבעיה היא שקודם כל הסיפור הוא שיש פה אווירה מלמעלה ועד למטה מהמדינה, מנבחרי הציבור, כל מי שיש לו כוח הוא זה שצריך פה לנהל את העניינים".

עוד טענה כי "זה בא לידי ביטוי על ידי כמה דברים – אין סמכויות לאנשי ונשות החינוך, יש אין סוף בירוקרטיה", והוסיפה: "אנחנו לא מגיעים לטפל בפדגוגיה ובחינוך, אפרופו אלימות, אלא בבירוקרטיה ובפקידות. יש לנו דרכי הוראה ולמידה שלא מותאמות, יש לנו הכשרות מורים שלא עולות בקנה אחד עם הצרכים בשטח, יש לנו כיתות עם מחסור במורים ואין פינות עבודה".

מורס נשאלה, אז מה כן השתנה? ותקפה: "אין שום הישג, יש תמונת ניצחון של שלוש דמויות - של יפה בן דוד, שרת החינוך ושל שר האוצר, תמונת ניצחון עם לחיצות ידיים וחיוכים, השטח מדמם, ההורים ללא מענה ואנחנו ללא מענה ומעל הכול הכי כואב על הילדים שלא מקבלים חינוך ראוי בכלל".

"צריך כרגע להעביר את הסמכויות לראשויות המקומיות"

לבסוף, הסבירה כי "אוראל נאמן, מנהל בית ספר 'רימונים' בקריית טבעון, ואני הקמנו לפני כחודש את תנועת השטח '1 בספטמבר', שלחנו מכתב ליפה בן דוד שאנחנו דורשים תשובות לשאלות שלנו כארגון יציג. היא לא ענתה שום דבר ולכן הפתרון לכל הדבר זה הוא קודם כל במשילות - אנחנו לפני בחירות. תנועת '1 בספטמבר' אומרת להכריז על מצב חירום בחינוך, להעביר, כמו בקורונה, את הסמכויות לראשויות המקומיות כרגע, שייתנו מענה כרגע, עם תקציבים. הדבר האחרון והכי חשוב - לבנות תוכנית ארוכת טווח להבראת מערכת החינוך, זה הכול".

עריכה: נויה חסון

15/09/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בית ספר - צילום ארכיון
בית ספר - צילום ארכיון  |  צילום: אבשלום ששוני/פלאש90
Paris