איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"גם אם ההורים הביולוגים יסכימו להפלה, ספק אם משרד הבריאות יאשר"

עו"ד מיכאל אלנתן, מומחה לרשלנות רפואית, על האישה שעברה הפריה מלאכותית וגילתה כי היא נושאת עובר שאינו שלה: "הפצועים יכולים להגיע למיליונים"


אתמול (ד'), משרד הבריאות קיבל דיווח קשה מבית החולים אסותא שבראשון לציון על אירוע שבו אישה מהמרכז עברה הפריה מלאכותית ולאחר בדיקה גנטית - גילתה כי היא נושאת עובר שאינו שלה. אריה מליניאק וליאת רון דנו על כך ב־103fm עם עו"ד מיכאל אלנתן, מומחה לרשלנות רפואית ממשרד עמיקם חרל"פ, אשר הסביר את ההליך המשפטי המסובך. 

לדבריו, "אנחנו מדברים על תביעות נזיקיות - אנחנו מדברים על פיצוי, על נזק ומה הוא הנזק. יש פה הבדל גדול מאוד אם העובר בסוף יראה אור וייוולד, לבין מצב שבו תתבצע הפלה. אם אנחנו נהיה במצב שבו העובר ייוולד אז הפיצוי למשפחה יהיה פיצוי שיכול להגיע למיליונים, בהנחה ומדובר בנכויות קשות ביותר. אבל, אם מדובר בתוצאה שבה יבצעו את ההפלה עוד לפני הלידה, כלומר העובר כלל לא יחיה, אז אנחנו מדברים פה על פיצוי של כנראה מאות אלפי שקלים ובזה זה יסתיים". 

באשר לשאלה מי תקבל את הפיצויים? הסביר: "הפיצויים הללו ילכו לאישה שילדה את העובר או שנשאה ברחמה את העובר, וכמובן פיצוי נוסף יינתן גם לכאב וסבל של האישה האחרת שהעוברים שייכים אליה, גם היא תקבל פיצוי כזה או אחר. קשה להעריך את זה כי אתה מגיע לשופטים בבית המשפט וכל שופט מעריך את זה בצורה שונה".

עוד, הוסיף: "יש היום פסקי דין במדינת ישראל שמפצים גברת שאיבדה את התינוק שלה עוד לפני שהוא נולד, והפיצוי נע בין 500 ל־800 אלף שקל, תלוי בנסיבות, לשני ההורים אגב, גם לאישה וגם לגבר".

לטענתו, "המקרה הזה הוא מקרה אחר, כי פה לא מדובר במצב שיש אובדן של העובר בגלל שהצוות הרפואי היה לא בסדר. פה יש סיטואציה שבה הכניסו את האישה לסיטואציה שבה היא צריכה להחליט האם היא רוצה לבצע את ההפלה, ואם היא תבצע את ההפלה בוא נאמר שייגרמו לה נזקים נפשיים מאוד מאוד קשים".

"לא בכל תנאי מאשרים ביצוע של הפלה לפי משרד הבריאות"

כאשר נשאל למי התינוק שייך, השיב: "זו שאלה טובה שאין לי תשובה עליה. זו שאלה משפטית מאוד מורכבת ומסובכת ביותר שאני לא חושב שגם השופטים בבית משפט השלום, המחוזי או העליון יש להם תשובה פשוטה לתת בעניין זה. זה מקרה מאוד מאוד מורכב. אבל, יש פה עוד מורכבות נוספת שזה עניין ההפלה עצמה. כלומר גם אם נניח לעובר יש נכות כזו או אחרת, השאלה אם בכלל יאשרו את ביצוע ההפלה, כי לא בכל תנאי מאשרים ביצוע של הפלה. יש ועדה שקובעת על בסיס תנאים שנקבעו על ידי משרד הבריאות האם האישה זכאית לבצע הפלה כן או לא".

עורך הדין אלנתן המשיך, והדגיש: "מעבר לעובדה שגם אם בסוף ההורים הביולוגים יימצאו וגם אם הם יגידו 'כן אנחנו מסכימים לביצוע הפלה', השאלה היא אם משרד הבריאות יאשר את ביצוע ההפלה מכיוון שיש תנאים מסוימים שעל בסיסם אפשר לאשר הפלה. אם הגברת לא תעמוד בתנאים האלו, היא לא תוכל לבצע הפלה גם אם כולם ירצו בזה".

מאסותא נמסר בתגובה: "הנושא תחת חיסיון רפואי בשלב זה. המקרה המדובר נבדק מאז אמש על פרטיו ומשמעויותיו. רופאים בכירים מטעם אסותא ראשון לציון מלווים את המקרה, והודעה בעניין נמסרה מיידית למשרד הבריאות". 

עריכה: נויה חסון

15/09/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בית החולים אסותא
בית החולים אסותא  |  צילום: CC BY-SA 4.0
Paris