איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"אין כמעט התייחסות באף מפלגה, למעט ש"ס"

אלי כהן, מנכ"ל עמותת 'פתחון לב', על העלייה בביקוש סלי המזון למשפחות הנזקקות • הוסיף: "יותר אנשים רוצים להיות חלק - אבל בסכומים נמוכים יותר"


על רקע עליית המחירים במדינה והמאבק הממושך ביוקר המחיה, הנתונים האחרונים של עמותת 'פתחון לב' הצביעו באופן מובהק כי נרשמה העלייה של 20% בביקוש סלי המזון למשפחות הנזקקות לקראת תקופת חגי תשרי. ענת דוידוב שוחחה על כך עם מנכ"ל העמותה, אלי כהן, אשר התייחס לנתונים המדאיגים.

"האמת כמו כל דבר שקשור בפוליטיקה שלנו - זה כנראה לא מספיק מושך מנדטים", טען כהן בפתח השיחה. "אחת התפיסות של עוני, שזה מקל עם שתי קצוות - קצה כלכלי אבל בצד השני עוני הוא עניין מנטלי. אנשים שנמצאים במקום כל כך שפוף ברמה האישית, הרבה פעמים לא מסוגלים לעזור לעצמם. הם מצביעים בהצבעה שהיא לא מתייחסת לקושי שלהם, וזה לדעתי אחת הסיבות שהפוליטיקאים שלנו לא מספיק מתייחסים לנושא הזה, וחייב להאמר - אין כמעט התייחסות באף מפלגה, למעט ש"ס שמדברים על המונחים האלו. אף מפלגה כמעט לא עוסקת בנושאים האלו".

באשר לפעילות העמותה נוכח המצב השנה בהשוואה לאשתקד, הבהיר: "אנחנו פתחון לב מסתכלים על עצמו כמו משפחה מרובת ילדים. כל משפחה שאנחנו עוזרים לה כמו ילד במשפחה שלנו, ולכן אנחנו צריכים בערב החג להאכיל את משפחתנו בת 15 אלף הילדים האלו. הקושי של התורמים הופך להיות גדול יותר והתקציב הפנוי בחשבון קטן יותר. בצד השני אנחנו מסתכלים מה קרה לסלי המזון שלנו".

"על כל סל מזון נקבל מהמדינה באזור החמישה ש"ח"

"סוכר, שהיינו רוכשים בשנה שעברה ב־2.45 ש"ח, עולה עכשיו 3.10 ש"ח, עלייה צנועה של 26 וחצי אחוזים. זה משמעותי מאוד. שמן קנולה שהיינו רוכשים ב־6.90 עולה עכשיו 7.70, תוספת של 80 אגורות פר בקבוק שמן בודד. אני מדבר במה שאנחנו רוכשים בפתחון לב, אני לא מדבר על מה עובר על הצרכן. קמח, מ־1.85 ל־2.60 ש"ח עלייה של 40.5 אחוזים בשנה. שלושת המוצרים האלו בלבד משקפים עלייה של 2.2 ש"ח פר סל. רק שלושת המוצרים האלה עולים לפתחון לב בראש השנה הזה יותר מבעבר 33 אלף ש"ח יותר", ציין.

עוד ביקש כהן לשבח את פועלו של השר מאיר כהן: "השנה ייאמר לזכותו של שר הרווחה, הכניסו את התמיכה בסלי המזון לבסיס התקציב והגדילו אותו משמעותי. על כל סל מזון שאנחנו נחלק אנחנו נקבל מהמדינה תמיכה באזור החמישה ש"ח פר סל. הקרטון שבו אנחנו שמים את מוצרי המזון, עולה לנו 6 ש"ח".

"רואים אנשים שבעבר היו תורמים נמצאים במעגל התרומה"

בהמשך, תהתה דוידוב האם ישנה ירידה בכמות התורמים והתרומות. כהן השיב כי "במספר התורמים דווקא להפך, יש עלייה. יש אצלנו בעם משהו של הירתמות, ככל שהקושי גובר, ואנחנו במקום שלנו מצליחים לראות ולהרגיש את הערבות ההדדית. גובה התרומה הממוצע אכן יורד, אנשים יתרמו פחות אבל דווקא אנשים מזהים את הקושי. הרי אנחנו מסתובבים ברחובות ורואים את החנויות הסגורות. אנחנו מבינים את הקושי ואז אנחנו מתגייסים יותר, יותר אנשים רוצים להיות חלק בתמיכה הזו אבל בסכומים נמוכים יותר".

"אתה מופתע מהאנשים שבאים לבקש? אנשים חדשים?", שאלה דוידוב, ואילו מנכ"ל פתחון לב הודה: "לצערי מופתע אני כבר לא, אני בהחלט רואה אנשים חדשים, אנשים שלא התרגלנו לראות טרום הקורונה. כמדברים על הקורונה החברתית כלכלית חשוב להבין שאם בסין מגפת הקורונה החברתית כלכלית נמצאת בשיאה, העניין הבריאותי נשכח".

"אנשים, כשהם מסתבכים, הם לא מגיעים ביום הראשון לפתחון לב. הם לוקחים עוד הלוואה ומדרדרים עד שוק אפור חלילה ורק כשבסוף אין שום ברירה, רק אז מגיעים. זה קורה בימים האלו ואנחנו לגמרי רואים אנשים שבעבר היו תורמים שלנו שנמצאים עכשיו במעגל התרומה", סיכם. 

עריכה: שני רומנו

18/09/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


למצולמים אין קשר לנאמר
למצולמים אין קשר לנאמר  |  צילום: מרים אלסטר/פלאש90
Paris