הלילה (ה') התייחס נשיא איראן איברהים ראיסי למחאת החיג'אב, המהומות האלימות נגד המשטר בעקבות מותה של הסטודנטית שנעצרה ע"י משטרת המוסר במדינה, וטען כי מדובר ב"קנוניה נגד איראן". האם העימותים עלולים להמשיך ולהחריף? בני סבטי, חוקר איראן במכון ירושלים למדיניות וביטחון הנמנה עם מקימי דובר צה"ל בפרסית, הביא פרטים נוספים על המחאה שצוברת תאוצה.
"המחאות עדיין נמשכות לסירוגין, המשטר מנתק את האינטרנט כדי שהעולם לא ידע וזה יהפוך לעץ שנפל ביער וככה הדבר הזה ייחנק לתוך עצמו. זה לא מצליח להם, יש לנו פה מחאות מסוג אחר לגמרי", הדגיש סבטי בפתח דבריו. "אלו צעירים שלא ידעו את יוסף, הם לא מכירים את המסורת שלה מהפכה, הם לא היו במלחמת איראן־עיראק, הם מאסו בסיפורים שלה הורים שלהם עד כמה שזה טוב להיות קורבן ולחיות במצב קשה. לכן הם מורדים, הם מורדים ביסודות של המשטר".
באשר לאי הפעלת משמרות המהפכה בעניין, טען סבטי כי "המשטר משום מה באופן מוזר ואף אחד לא מבין את זה לקח מעד אחורה. הם עשו הפקת לקחים מהמהומות האחרונות וחשבו שאולי לא כדאי להפעיל כוחות איכותיים יותר אבל הם טעו - המחאות הם על יסוד המשטר. פה הטעות של המשטר בחישוב שלו. הדבר היותר חשוב - גם באיראן הבוקר יש שאלה שמתחילה במילה איפה אבל איפה ח'אמינאי. הוא נעלם ל־13 יום, יש שמועות שהוא חולה וזה מתדלק את המחאות ונותן רוח גבית חזקה. במשטרים הדיקטטורים הכול תלוי במנהיג ואם המנהיג נעלם זה מחזק את הצד השני, המחאה".
למרות המאמצים המרובים של המשטר האיראני לחסום את דרכי ההתקשרות של אותם צעירים עם העולם, על מנת להשאיר את המחאות בגבולות המדינה בלבד, סרטונים ומידע רב מופצים. "בסוף הרבה מאוד דברים זולגים, יש מקרה מאוד מעניין אצל האיראנים, הגולי האיראנית חיה את איראן 24/7, לאורך השנים הקימו ערוצי טלוויזיה, היום יש כמה מאוד מפורסמים, גם היה על זה אייטם בערוץ אחר. הם מקבלים שיחות, גם בעולם של חסימת אינטרנט, הם מקבלים שיחות מאיראן, וואטסאפים, סרטונים, הם הפכו להיות הפה והדובר של המחאות. זה אנשים שערקו מאיראן והפכו להיות כתבים נגדיים. מה שקרה בברית המועצות חוזר היום באיראן. זה תלוי מה יתדלק וימשיך לחזק את המחאות", הסביר סבטי.
בסיום השיחה, הודה סבטי כי האיראנים מאוד מוטרדים ממה שהמערב חושב וכיצד הוא מגיב לסיטואציה במדינה: "הם לא מבינים איך ביידן לא מדבר בעד המחאות, בעד שינוי באיראן, הולך ורץ אחרי האיראנים לעשות איתם הסכם גרעין. זה לא בכדי שהנשיא ראיסי נבחר כי הוא נבחר אחרי שביידן נבחר, כשהאיראנים היו נושאים מה אכפת להם איזה נשיא יהיה שם. לכן ביידן במילה אחת יכול לשנות את המצב".
עריכה: שני רומנו