כוחות עלומים פגעו בצינורות שמובילים גז מרוסיה לאירופה, מדינות אירופה השונות האשימו את הרוסים בחבלה על מנת להעלאות את מחירי הגז. רוני בר און ואריה אלדד שוחחו עם פרופ' שאול חורב, ראש המרכז לחקר מדיניות ואסטרטגיה ימית באוניברסיטת חיפה שהסביר האם תרחיש כזה קיים גם בגזרה המקומית.
פורפ' חורב התייחס לשאלה האם זו אופציה שגם איראן תשלח צוללת לים התיכון כדי לפגוע בצינורות הגז ישאלים. ""קודם כל יש פה השערה והיא כנראה די מבוססת שהייתה פעולת סבוטז'. היא מבוססת על שהיו בשני צינורות שני פיצוצים. יש שלוש דליפות וגם בסמוך אליהם היה גורם שמצאו שמעורב בחומר נפץ לפני שהבעבוע עצמו של הגז התחיל. מכאן אנחנו לוקחים שזה סבוטז' מפרי רוסיה או ארצות הברית, מקובל יותר שזה רוסיה בנושא הזה בגלל שיקולים של אנרגיה". הסביר.
עוד הוסיף כי "לגבי איראן, אני לא חושב שכאן הדברים הם זהים, קודם כל אנחנו מדברים על הים הבלטי שהוא לא עמוק, עומקים של עשרות מטרים. כאן זה הים התיכון - הוא יותר עמוק אז לאו דווקא צריך צוללת איראנית. לנושא הזה מה שאתה צריך, או שזה ברדוד ואתה מצליח לארגן צוללים או היום יש כבר רכבים תת מימיים שמסוגלים להגיע לעומקים, לא מאוישים. מוצאים הרבה מאוד כאלה פועלים, גם הסינים וגם אמריקאים מפעילים מתחת למים".
"לכן אני חושב שאין קשר לצוללות האיראניות, אם הן ירצו לעבור פה בתעלת סואץ ולהגיע לאזור שלנו זה ידליק ונורות ויש דרכים אחרות לעשות את הדבר. אם כי צריך לבוא ולהגיד - מדובר פה על לדעת בדיוק איפה הצינורות עוברים מהבחינה הזאת כדי לבוא ולעשות את אותה פעולה. היא לא רק על צינורות גז אנחנו גם מדברים על כבלים תת מימיים, קווי תקשורת זה הרבה יותר אטרקטיבי במלחמה הקרה", טען.
באשר לעומק הים התיכון והקשיים שיעלו במידה שירצו להגיע לצינורות הגז הישראליים, הסביר: "בעומקים שאנחנו מדברים עליהם שהם על פי הבאר של 'לוויתן' זה אלפי מטרים, צוללת לא יכולה להגיע לשם. בהנחה שאתה בבאר כדי לדעת את המיקום המדויק, צריך באמת להיות עם יכולת, זה קשה יותר ולכן זה תרחיש שהוא יכול להיות באזור מים רדודים. למה דווקא באזור מים רדודים הצינורות יורדים לחוף? ואם מישהו הניח מטען על פסי הרכבת אז הוא יכול להגיע גם לצינור. אני חושב שאנחנו מסתכלים על הדבר הזה כנראה שזה סבוטז' אבל מפה לבוא ולדבר על פעולה איראנית, לא חושב".
כשנשאל אם לדעתו מדינת ישראל מגנה היטב על המים הכלכלים של אסדות הגז שלה, פרופ' שאול חורב הביא לדוגמא את המקרה שאירע לפני כשנתיים בו מיכלית שעברה בים התיכון זיהמה את חופי הים השיראליים. "אני חושב שישראל מגנה על תסריטים שהיא מכירה אותם, אני חושב שיש פערים ובדיוק עליתם על נקודה. למשל, מה שהדאיג אותי זה שכתם השמן שהיה כנראה תקלה, הצליח להגיע לחוף ואתה אף פעם לא תדע האם בעיה שהיא תקלה או בעיה שהיא חבלה התרחשה".
המשיך ואמר: "המודעות למרחב הימי, האם אנחנו יודעים בדיוק כל מה שמתרחש? זאת אחת השאלות שאני חושב שצריך לתת עליה את הדעת, אני מקווה שחיל הים עושה את זה אבל הכתם שמן שהגיע חשף בעיה שהראתה לנו שזה לא במאה אחוז".
עריכה: נויה חסון