בן כספית ואריה אלדד

"ישראל רצתה את ההסכם - מי שהתנגד 7 שנים זה נסראללה"

אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המל"ל, על ההסכם עם לבנון: "אם באמת משנים את גבול המים הכלכליים, זה לא נוגע לעניין הטריטוריאלי"


בצל ההסכם על הגבולות הימיים בין ישראל ללבנון שרוקם עור וגידים, אלוף במיל' עמוס ידלין כתב כי נראה שישראל הלכה כברת דרך לקראת לבנון בתחום הגיאוגרפי. האמנם? דידי הררי וגיא פלג דנו על כך ב־103fm עם אלוף (במיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי, אשר התייחס לדברים.

בפתח השיחה, ביקש איילנד להבהיר כי "אני מכיר את הנושא הזה היטב כבר 22 שנה. אני זה שניהלתי את המו"מ עם האו"ם שייצג את לבנון על הגבול בין ישראל ללבנון בשנת 2000. סיכמנו את הגבול היבשתי, התחלנו מו"מ על הגבול הימי, הפערים היו גדולים והסכמנו לא להסכים. כל נושא של המים מתחלק לשני חלקים - טריטוריאליים שמעמדם אכן כמו מעמד של אדמה, הם חלק ממדינת ישראל, ומים כלכליים שכל מה שיש הבהם זה זכויות מסוימות של מדינה אחת לנצל אתה משאבים שקיימים שם אבל כל העולם יכול לשוט בהם ולשים גם צינורות גז ואין לנו שום מעמד ריבוני במים הכלכליים".

"אם אנחנו באמת משנים את הגבול של המים הכלכליים זה לא נוגע לעניין הטריטוריאלי", הדגיש, וסייג: "יש בכל אופן משהו של אמת בטענת הליכוד - הקו הזה אפשר לחלק את הקו המוסכם בנינו לבין לבנון אם זה אכן קו ישר אחד, זה לא משנה מה הזווית שלו, ב־12 מייל הראשונים הוא חלק מהמים הטריטוריאליים, אם ב־12 ק"מ הראשונים שנכון להיום ישראל מתייחסת לקו מסוים והוא מסומן במצופים צהובים, אם ישראל מוכנה לשנות את הקו הזה הרי לפחות במשתמע זה שינוי של משהו שישראל הגדירה אותו כמדינת ישראל ועכשיו היא משנה אותו. לכן יש איזשהו בסיס".

"ישראל לא התעסקה בנושא הזה בנחישות הנדרשת, לא קשור לאיום"

בהמשך, טען איילנד כי "אם אני מבין נכון, והדברים לא פורסמו, נדמה לי שישראל התעקשה מסיבות ביטחוניות שה־12 מייל הראשונים יישארו על בסיס הקו הקיים, ורק אחריהם יהיה מעין זיגזג כזה ונעבור לקו אחר שהוא מתון יותר. אם זה כן, אז אין שום בסיס לאיזו טענה על מים טריטוריאליים".

לאור זאת, תהו צמד המגישים האם בעקבות כל זאת לא צודק נתניהו כאשר הוא אומר שישנה כניעה של ישראל בדבר. איילנד הסביר כי "בין היתר ישראל לא התעסקה בנושא הזה בנחישות הנדרשת, לא קשור לאיום, גם הממשלה הנוכחית לא ניצלה מספיק הזדמנויות שהיו לה. מה שקורה כרגע, אני רוצה להסביר בקצרה - ישראל בעצם רצתה את ההסכם הזה ומי שהתנגד לו במשך 7 שנים נחרצות זה נסראללה. למה? כי מבחינתו הוא הבין לפני 7 שנים, 7 שנים הוא בנה את הסיפור שישראל גונבת את אוצרות הגז של לבנון ולכן זה טיעון פטריוטי שחיזבאללה יגן על האינטרסים הלבנונים".

"מבחינתו ברגע שיש הסכם, ולא משנה מהו, זה שומט את השטיח מתחת לרגליו כי הטיעון הזה עליו הוא בנה את האפשרות למלחמה הבאה בטל. נסראללה ברגע שהוא הבין, וזו פעם ראשונה שהצליח הלחץ על ממשלת לבנון, שהיא הולכת להסכם בניגוד לדעתו, אז מבחינה רטורית הוא הפך אתה טיעון שלו ואמר 'רק בזכותנו ישראל נכנעה'. מבחינת ישראל ההישג הזה הוא הישג חשוב", הכריז.

"הסכם מאוד טוב לישראל - צריך לברך עליו"

באשר לדבריו של האלוף (במיל') עמוס ידלין, סיכם איילנד: "עובדתית זה לא נכון. ישראל הסכימה כל הזמן, אין פה בעיה של פשרה ישראלית, מיש התנגד, מי שכל פעם שהגיעו לנקודה עשה צעד אחורנית זו ממשלת לבנון. ישראל לא שינתה פה שום דבר. יש פה רציפות ישראלית ואין פה שום ויתור, שום כניעה ושום ויתור על נכס ישראל. הסכם מאוד טוב לישראל וצריך לברך עליו".

עריכה: שני רומנו

02/10/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


חסן נסראללה
חסן נסראללה  |  צילום: פראן קבדו/פלאש90
Paris