על פי פרטי הסכם גבול המים הכלכליים בין ישראל ללבנון, מסתמן כי שדה קאנה צידון, המתפרש על שטח המים הכלכליים של לבנון וישראל ומהווה את שטח המחלוקת בין הצדדים, יהיה כולו בפיתוח לבנוני. ראש הדסק לענייני ערבים צבי יחזקאלי ('חדשות 13') הגיב לדברים.
"נסראללה מההתחלה אמר 'מדינת לבנון תנהל את זה', דיי דומה הדבר שהבריון של השכונה שולח את החנון של השכונה", טען יחזקאלי בפתח השיחה, והוסיף: "זה עבד. זה התחיל כבוררות שהאמריקאים נכנסו בגלל לא עם המתווך הזה. במשך 10 שנים הייתה דרישה, מאז שישראל גילתה את הגז, דרישה לבנונית שאומרת שהמים הטריטוריאליים והכלכליים שלהם, הם דרומה ממה שקו הגבול, ואנחנו רוצים את כריש. באו הישראלים ואומרו 'לא, זה צפונה'".
בנוסף, הסביר כי "הבוררות אז השאירה הצעה על השולחן שזה בין קו 1 לקו 23, והנה, משנת 2020 קרו שני תהליכים שבהכרח יש קשר ביניהם. נסראללה בא ואמר 'כל הפקה מכריש היא עילה למלחמה', והנה ישראל נכנסה לסוג של קיפאון ולא הפיקה מכריש. הדבר השני שקרה, פתאום הסכימו על קו שהוא דרומה ל-23 שנותן ללבנונים אסדת גז חמישה ק"מ צפונית מאיתנו. ישראל ניהלה את מו"מ הזה בכל הכללים - סבלנות, לא ממהרים לכלום. מתי הסיפור להיכנס ללחץ? כשנסראללה שם את האקדח על השולחן, ושם ישראל התקפלה. גם אתמול בשידורים שלנו אור הלר אמר '100 אחוזים מהצרכים הביטחוניים', השאלה מה הצורך הביטחוני שלך".
באשר למדיניות ישראל בצל המצב הנוכחי, תקף יחזקאלי: "ישראל הולכת על הנוסחה המהירה הכי טובה במזרח התיכון והכי נוראית לפי דעתי – שקט תמורת שקט. ברור שיהיה שקט, זה צורך ביטחוני, אבל מה עם צורך הרתעתי? הצורך הביטחוני של ישראל זה בהרתעה, לא קיבלנו, התקפלנו. לגבי הכסף, לבנון זו מדינה בלי כסף, אני לא יודע איזה כסף לבנון תתן לנו כשיפיקו גז, ומי אמר שיש שם גז? אין לי בעיה עם הלארג'יות של ישראל, לבוא להגיד 'יש לי גז ואני מעוניין שגם לשכן שלי', ואין לי בעיה גם לתת, אבל איך אתה עושה את זה? אל תעשה את זה בוויתור כי אחר כך זה קובע את נקודת ההתחלה של העימות הבא".
"מאוד קשה במדינות כושלות כאלה כמו לבנון להקים כאלה דברים וישראל עוזרת להם, אבל למה אתה יוצא אחד שבסוף מקבל חור בהרתעה? עושה את זה בגלל האיומים של נסראללה. מי יעז לצאת נגדו? נסראללה קבר את מסקנות ועדת החקירה מהפיצוץ שפיצץ את ביירות. לבנון זאת מדינה שהיא בת ערובה של נסראללה. אין לי בעיה עם ההסכם, אבל ה'איך' יותר שווה לי מה'מה'. אני לא בזה מאזן הרתעתי כי יש פה כוכבית שקוראים לה נסראללה", הדגיש.
עוד הבהיר כי "אם היינו נכנסים למו"מ כזה מול מדינה שקוראים לה לבנון בלי נסראללה הייתי הופך את הוויתור לעוצמה. יש פה מרכיב שהופך את כל ההשערה למופרכת. יש פה גוף שקוראים לו חיזבאללה, שיכול להפוך הכול בבת אחת, אותו הגיון של ערפאת'. אנחנו חושבים אחרת ממה שחושבים אויבנו. זה שיהיה להם אסדת גז זה לא אומר שהם יזהרו".
נוכח התקדמות חתימת הסכם המים הכלכליים ובצל מערכת הבחירות שבשיאה, יו"ר הליכוד בנימין נתניהו הכריז כי כאשר יחזור לשלטון הוא אינו מחוייב להסכם. יחזקאלי הגיב לדברים מנקודת המבט הלבנונית: "נסראללה בעיתונים שלו היום, אומר 'אהבתי, קיבלתי את מה שרציתי ולכן אני אשמור על ההסכם ואני אדאג שנתניהו ישמור על ההסכם'. אם איום עבד במערכה הראשונה הוא יעבוד גם במערכה השנייה".
בסיום השיחה, ביקש יחזקאלי להתייחס לגל הטרור שפוקד את הארץ, ובעיקר את אזור יהודה ושומרון. כזכור, אתמול (א'), בפחות מ־24 שעות, אירעו 5 פיגועי ירי. "נכנסו אלמנטים שהם אלמנטים מבעירים, תוך כדי מציאות כביכול של שקט. אלא מה, אנחנו כשאנחנו רואים שקט אנחנו נרגעים, ואני אומר 'לפקוח עיניים, שקט מתחמשים'. מה שקורה בחמש השנים האחרונות זו תוצאה של אפשור. אם ישראל לא מגדירה את הרשות כאויב, ואני חושב שזה עניין אסטרטגי לעשות את זה, אתם עושים את זה ואתם לא מבינים שהרשות באידיאולוגיה שלה, בהכוונה שלה, בסיפורי שולחן חג שלהם במסגדים מראים אותנו כאויב, והנה גוב האריות עושים נגדך פיגועים".
"אנחנו תמיד רוצים למצוא סיבה, המקרה בחולון לכאורה חריג מכל הפרופילים. אבל מה, כנראה שיש עוד כוכבית קטנה שאומרת 'אדם שיש לו אישור אולי יעשה פיגוע כדי לצאת גיבור? שהמשפחה שלו תקבל קצבה?' יכול להיות שזה יותר שווה לו לצאת לעשות פיגוע'. מי שזוכה לאישור המיוחל הזה זה אחד שמשלם 2,500 ש"ח בחודש לאישור. מי לוקח לו את ה־2,500 ש"ח האלה? אנשים של אבו מאזן. אם כזה אחד עשה את זה הוא יודע בוודאות שלא יקרה כלום לאישורים. לכן, אם אתה מאפשר את הפיגועים אתה יכול לשים את כל הגדודים בשטחים, הם לא יכולים לעשות כלום. הסיפור הזה הוא דתי, צר לי לומר. המילה פתרון זרה לסיפור פה", סיכם.
עריכה: שני רומנו