בנק ישראל העלה היום (ב') את הריבית ב־0.75% ל־2.75%. אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של 'פסגות', שוחח עם ליאת רון ואריה מליניאק והסביר כיצד עלייה זו תשפיע על שגרת החיים שלנו, וגם: מתי המצב אמור להשתנות?
בפתח הריאיון ביקש להבהיר כי מדובר בעלייה צפויה מראש, והסביר: " העלייה הזו היה צפויה, וזה מה שהעריכו שיקרה. אני חושב שאנחנו לא נהיה מופתעים ממה שאנחנו רואים גם בהודעה עצמה של בנק ישראל, שמתלווה לעלייה עצמה, בנק ישראל אומר בעצם שהוא ימשיך ויעלה את הריבית והיא כנראה תגיע לרמה של 3.5 אחוזים ותיעצר שם".
"לפי הערכות של בנק ישראל האינפלציה ב־2023 תתחיל לרדת, היא עדיין מאוד גבוה, אבל היא תתחיל לרדת ולהתכנס לתוך היעד", אמר גרינפלד, "איך זה אמור לקרות? קודם כל יש האטה בהעלאות המחירים שאמורה לקרות כי הקורונה מאחורינו. אנחנו יודעים למשל, שהפקקים בנמלים השתחררו, מחירי השינוע ירדו מאוד, ירידות במחירי הרכבים בארה"ב אחרי שזינקו בקורונה, הנפט התמתן וכבר לא עולה. יש ירידה טבעית, אבל מעבר לזה צריך לחשוב ש־3.5 עלייה של ריבית זה אומר פריים של 5 אחוזים".
עוד הוסיף: "לכל מי שיש משכנתא, הלוואה לרכב או כל הלוואה אחרת שצמודה לפריים - היא הולכת ומתייקרת, זה אומר שנשאר לנו פחות כסף להוצאות אחרות. לכן, כשהביקוש נעצר כנראה שהאינפלציה תיעצר גם כן. זו לפחות התוכנית של בנק ישראל".
לסיום, נשאל למה חשוב לנו לצמצם את הפער בינינו לבין ארה"ב, ואמר: "בעיניים של בנק ישראל זה לא שחשוב לנו לרדוף אחרי ארצות הברית, אלא שאותם גורמים שמשפיעים על הבנק המרכזי שם קיימים גם פה. כשיש אינפלאציה גם הם וגם אנחנו מעלים ריבית. פערי הרביות לכשעצמם משפיעים על שער החליפין. לבנק ישראל חשוב פערי הרביות רק בגלל מה שהם עושים לשער".
עריכה: עדן בן ארי