המחזמר 'כנר על הגג' חזר לבמות בהפקה חדשה של התיאטרון העברי, בבימויו ובכיכובו של נתן דטנר שמגלם בהצגה את התפקיד הראשי כטוביה החולב. חולקים איתו את הבמה: סנדרה שדה כאשתו גולדה, שרי צוריאל כשדכנית ינטה ושי גבסו כמוטל החייט. בהפקה משתתפים כ־40 שחקנים ורקדנים בליווי תזמורת חיה בת 10 נגנים. עורך התוכנית אסף נבו, אשר צפה בהצגת הבכורה של המחזמר המיתולוגי והאהוב, שוחח עם איריס קול ב־103fm ושיתף בהתרשמותו.
אם תשאלו את עצמכם מהו המחזמר היהודי הגדול של כל הזמנים, סביר להניח שהתשובה תהיה חד משמעית: כנר על הגג. במחזמר המדובר המבוסס על סיפורי שלום עליכם תוכלו למצוא את הלהיטים שכולנו מכירים החל מ'מסורת', 'לו הייתי רוטשילד', 'לחיים', וכדומה. אין כל ספק, מדובר בקלאסיקה על זמנית שמנצחת את מבחן הזמן.
הדמות הראשית היא דמותו של טוביה החולב, יהודי עני, אביהן של חמש בנות, המנסה לקיים את משפחתו על פי מצוות הדת, כשהוא נמצא עמוק בתוך סביבה נוצרית שהשפעתה הולכת וגדלה. במחזמר אנחנו זוכים לראות כיצד הוא מתמודד עם רצונותיהן של בנותיו הבוגרות, שבחירתן בגברים להן יינשאו אינה לשביעות רצונו.
בפתח הריאיון הציג נבו נתון מעניין, ואמר שדטנר שמגלם את התפקיד הראשי, וגם זכה לביים את ההצגה, עשה את התפקיד הראשי בהפקה שביצעו בקאמרי כבר משנת 2009 עד 2019. "טופל שיחק במחזמר כנר על הגג משנת 1966 עד לשנת 2009. זה אומר כ־3,500 הצגות ברחבי העולם, וכ־2,000 רק בתיאטרון המלכותי הבריטי".
"הדברים האלה של מסורת מול פרוגרסיביות וליברליות זה מתח שאנחנו חווים בצורה כזו או אחרת עד היום. חוץ מזה שזה מחזיר אנשים קצת לשורשים שלהם. אנחנו בתקופה שיש מתחים בין אשכנזים למזרחים, ובשנים האחרונות התרבות המזרחית קיבלה תשומת לב, אבל פה זה מחזמר של נטו תרבות אשכנזית, והרבה אנשים הולכים להצגה הזו בכדי לראות משהו שיזכיר להם את הסבא של הסבא, ודברים כאלה מפעם ממזרח אירופה", אמר נבו.
"אז רוב הקהל הוא אשכנזי?", שאלה קול בתגובה. עורך התוכנית אמר שהוא לא יודע, אבל הציג נקודה מעניינת ואמר שזה מחזמר יהודי, ולכן רוב הקהל שצפה בו במהלך השנים הוא יהודי. "אם תציגי את הסיפור הזה בקזבלנקה במרוקאית זה גם יעבוד כי זה אותו סיפור על אבא בעיירה יהודית שיש גויים מסביב שרוצים אולי לפגוע ביהודים והבנות שלו רוצות להתחתן. התרבות היהודית של פעם היא משותפת לכולם", הסביר.
בהמשך, ביקש נבו לספר על הקטע המרשים ביותר במחזמר, ואמר שמדובר בסצנת החלום של טוביה. "טוביה צריך היה לשכנע את גולדה, ולהסביר למה הוא נותן לבת שלו לא להתחתן בשידוך עם הקצב, אלא עם החייט העני. הוא אומר לה 'חלמתי חלום', ואז יש סצנה שלמה שבה כל הקאסט נכנסים לבמה עם מסכות ונראים כמו רוחות רפאים, ורוקדים ריקוד שלם, וזה נראה כמו סצנה של כישוף שמאוד מרשימה. גם השיר, גם הריקוד, וגם הסבתא שלה מגיעה באמצע החלום".
עורך התוכנית המליץ בחום על המחזמר המדובר, ואמר: "מדובר בהצגה שאורכה שעתיים ושלושת רבעי שעה, ויש הפסקה של רבע שעה באמצע. זה ממש אירוע, זה ערב, צריך להקדיש לזה ממש ערב. נכון שהיה אפשר לקצר ברבע שעה, אבל מדובר בהצגה מצחיקה. דטנר וגם שאר הקאסט עושים את זה מצחיק וכיפי", סיכם.
עריכה: עדן בן ארי