ניסים משעל וגאולה אבן־סער

"כשהלבנונים אומרים 'אנחנו לא נשלם', זה ספין"

24431

הכתב המדיני ברק רביד ('וואלה') עדכן על הסכם הגבול הימי, וטען: "לא בטוח שאני מסכים עם הקביעה שלבנון מקשיחה עמדות"


הכתב המדיני ברק רביד ('וואלה') פרסם כי דיפלומט מערבי, אשר מעורב במשא ומתן בין ישראל ללבנון על הגבול הימי, אמר ש"ההערות הלבנוניות על טיוטת ההסכם קונסטרוקטיביות ואינן כוללות 'גלולות רעל' שעלולות למנוע עסקה". בנוסף לכך, הקבינט צפוי להתכנס היום (ה'), זאת בכדי לדון בהצעת המתווך האמריקאי. בשיחה עם גיא פלג וניסים משעל ב־103fm, עדכן רביד בכל הפרטים.  

"המו"מ הזה לא הסתיים", הדגיש רביד בפתח השיחה. "הקצב שבו התקשורת מדווחת הוא מהיר יותר מהקצב שבו האירועים מתרחשים. ביום שלישי הלבנונים הגישו את התשובה שלהם לאמריקאים, בתשובה שלהם היו בה 9־8 סעיפים שכמו כל מו"מ על הסכם אתה מתחיל להתווכח על מילה פה מילה שם מצד אחד ועל עקרונות יותר גדולים מצד שני. יש שתי סוגיות מרכזיות שבהן נותרה מחלוקת, בעיניי מהותית - ההסכם קובע בצורה די מתוחכמת שבעצם הלבנונים לא יוכלו להתחיל לפעול בחיפושי גז באותו שטח מחלוקת לפני שישראל והחברה הצרפתית יגיעו להסכם על חלקות הרווחים, כלומר לישראל יש סוג של וטו על תחילת חיפושי הגז והלבנונים מאוד לא אוהבים את זה".

באשר לטענות הלבנונים בנוגע להסכם, אמר: "מה שהלבנונים אומרים, הם אומרים 'אנחנו לא נשלם לישראל דולר אחד', והם צודקים, הם לא אלה שאמורים לשלם,. מיש ישלם זאת החברה שהיא מבצעת את החיפושים, הקידוחים ובעלת הזיכיון. לכן כשהלבנונים אומרים 'אנחנו לא נשלם', זה ספין. גובה התמלוגים הוא במו"מ בין ישראל לחברה הצרפתית".

לאור אמירותיו, תהו צמד המגישים האם לבנון מקשיחה את התנאים, ואילו רביד הודה כי "לא בטוח שהיא מקשיחה. הלבנונים עכשיו יש שתי נקודות מהותיות - הם לא מסכימים לסעיף בהסכם שאומר שלישראל יש זכות וטו על תחילת חיפושי הגז. שתיים, הלבנונים טוענים שהם לא מוכנים להכיר באותו קו מצופים ישראלי שהותקן חד צדדית על ידי ישראל אחרי הנסיגה מלבנון, הם לא מוכנים להכיר בו כקו גבול בינלאומי. הן שתי נקודות שהוגדרו על ידי ישראל כקו אדום. אם הלבנונים אכם ידבקו בהתנגדות לשני הדברים האלה לא יהיה הסכם, לכן אני לא צופה הצבעה על אישור ההסכם. אנחנו לא שם".

עוד טען כי "אני לא בטוח שלא תהיה הצבעה על הסכם, בממשלה. זה תהליך של אישור שאמור להימשך כמה שבועות, אבל אני לא בטוח שלא תהיה הצבעה לפני הבחירות. וגם אם לא יהיה זה לא כזה משנה, אני לא חושב שהבחירות הן בהכרח פקטור משמעותי אם יהיה הסכם או לא".

"עבור מדינה לחזור בה מהסכם שהיא הפרידה באו"ם - יש לזה משמעויות כבדות משקל"

בהמשך, התייחס רביד לאמירותיו של יו"ר האופוזיציה ויו"ר מפלגת הליכוד בנימין נתניהו, שטען כי כאשר יחזור לשלטון הוא אינו מחוייב להסכם המתגבש: "איך הוא יכול לטרפד את זה? זה אם דיי גדול, הוא צריך להרכיב ממשלה, הרכבת ממשלה לוקחת זמן והוא גם צריך להשיג 61 מנדטים. אבל נניח שזה יקרה, במידה וייחתם הסכם הוא יופקד באופן רשמי באו"ם, זה לא דבר של מה בכך. עבור מדינה לחזור בה מהסכם שהיא הפקידה באו"ם יש לזה משמעויות כבדות משקל".

"ברמה המשפטית כיוון שלא מדובר על משהו שהחל בתקופת ממשלת המעבר אלא לפני 10 שנים ובמשך 10 שנים ממשלות ישראל מנהלות מו"מ בנושא הזה. אנחנו עוד לא בשלב שבו יש הסכם שצריך להצביע עליו בכלל, זה דיון תיאורטי. אבל אני רק טוען, מזכיר, שצריך להחליט בשלב מסוים האם אנחנו חושבים שבג"ץ יכול להתערב בהחלטות מדיניות של ממשלה ולקבוע את מדיניות החוץ שלה או לא. אני באופן אישי חושב שהוא יכול", הדגיש.

בסיום השיחה, כאשר נשאל רביד האם נכון שהממשלה תחתום על הסכם מדיני מחייב ימים בודדים לפני בחירות, סיכם הפרשן והכתב המדיני של 'וואלה': "אני חושב שכל מי שמתנגד להסכם בטיעונים משפטיים זה גם לא היה משנה לו אם זה היה לפני חודש או חודש אחרי הבחירות או גם אם נלך לבחירות שישיות. לכן, הבעיה שלי היא שרוב טועני הטיעון המשפטי, בג"ץ וכו', אלה אנשים שאומרים שבג"ץ לא צריך להתערב, שהממשלה היא זאת שצריכה להחליט. אני רק חושב שבמידה וראש הממשלה היה נתניהו אף אחד לא היה מעלה את השאלה הזו. לכן הדיון הזה בעיניי, על אף שאני מסכים איתו, בעיתוי הנוכחי נשמע לי קצת מוזר".

עריכה: שני רומנו

06/10/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ברק רביד
ברק רביד  |  צילום: איציק בליצקי
Paris