בבדיקה גנטית שנעשתה לאישה בהיריון שעברה החזרת עוברים, התגלה כי היא נושאת עובר שלא תואם גנטית לה ולבן זוגה. בית המשפט הכריע כי יש לבצע בדיקת רקמות לצורך בדיקת הקשר הגנטי בין ההורים, הטוענים שהעובר, שהוטמן בטעות ברחמה של אישה אחרת, שלהם, לבין העובר עצמו.
בעקבות ידיעה זו ביקשה מעיין אדם לשוחח עם פרופ' שלמה משיח, מי שנחשב לאבי ההפריה החוץ גופית בישראל. לדבריו, הטיפול המדובר נחשב לפריצת דרך גדולה במאה השנים האחרונות, ומסייע לא רק לאנשים מאותגרי פריון, אלא גם לאבחון ומניעת מחלות גנטיות. "כשאתה שומע את הסיפור הזה זה אתה חושב שיש פריצה בגדר?", שאלה אדם. פרופ' משיח האזין לה ברוב קשב, ואמר: "כמובן שזה אסון במימדים נוראיים, ואני לא מקנא בשופטים. אין לי ספק שזה יעלה לעליון, הרבה מדובר פה בהרבה יותר ממשפט שלמה".
פרופ' משיח התייחס למוטיב האנושי בסיפור, והזכיר: "בכל מעשה שאנחנו עושים כבני אדם, ובוודאי כרופאים, יכולה ליפול טעות. אנחנו שומעים לא פעם על תאונות דרכים קטלניות, אבל מי מאיתנו חושב שעכשיו הוא יפסיק לנסוע במכונית? אגב, הסכנה שתאונה תקרא הרבה יותר גדולה מהסיכון התיאורטי שאירוע כזה יקרה שוב. אנחנו בני אדם, אנחנו בני אנוש, וטעות היא אנושית. אין מה לעשות. הרי הוחלפו כבר ילדים בלידה, גם בישראל".
בהמשך ביקש להתייחס לאירוע הקודם של החזרת עוברים לא תאומים גנטית לאם, וסיפר שבפעם הראשונה שזה קרה שמו לב מיד לאחר האירוע אז העוברים נשטפו מיד החוצה. "לא כל זוג שהופך להיות פונדקאי בעל כורחו רוצה את הילד. לא כל זוג מעוניין בילד שהוא מבחינה גנטית לא שלהם. כשאני מציע לנשים רבות תרומת ביצית הן מסרבות ורוצות את החומר הגנטי שלהן, גם בגיל 45. לכן, כל מקרה לגופו ולא ברור לי לחלוטין מה בית המשפט יקבע".
ליאת שקלרז, עורכת דין בכירה לענייני משפחה, הצטרפה לשיחה, והתייחסה לאירוע ולהשלכותיו המשפטיות. לדבריה, מדובר בסיפור מטורף בו למרות הטכנולוגיה והקדמה נוצרו הרבה מאוד בעיות. אז מה התרחישים שיכולים לקרות? "אני חושבת שזה יגיע לבית המשפט העליון, וינסו לפצות את האם שנושאת את העובר. הרי אין תרחיש בו שני זוגות של הורים יהיו הורים של העובר הזה", סיכמה.
עריכה: עדן בן ארי