במלאת יום השנה ה־84 לאירועי ליל הבדולח, הכנס שמוביל מכון גתה בתל אביב תחת הכותרת 'להבין את כאבו של האחר - השואה, הנכבה ותרבות הזיכרון הגרמנית' ועורר ביקורת חריפה מצד רבים - נדחה ל־13 בנובמבר. במכון ביקשו להדגיש כי למרות הדחייה, לא יהיה שינוי במתכונת האירוע.
בעקבות ידיעה זו ביקשו בן כספית ואריה אלדד לשוחח עם הדיפלומט רון פרושאור, המכהן כשגריר ישראל בגרמניה. פרושאור ביקש להזכיר כי "אסור ששיח זה יהפוך להיות שיח מקובל באצטלה כביכול של 'הינה אנחנו מנהלים דיון תרבותי. אם זה לא היה אירוני זה היה טרגי. זהו ניסיון, על גביי קורבנות השואה, לעשות השוואה שהיא לא במקום. מה שמדהים זה שאחרי לחץ וזעזוע מכל הגורמים הם החליטו לדחות את האירוע הזה ל־13 בנובמבר. הם לא מבינים את העניין. אין אף יום בלוח השנה שמתאים למפגן של חוסר רגישות וצביעות של הקרן ושל המכון", הדגיש.
בהמשך הסביר כי גם הקרן וגם המכון ממומנים על די משלמי המסים הגרמניים, למרות שמדובר בשני גופי עצמאיים. "אני לא יודע אם ההחלטה על הדחייה היא יותר בורות או רשעות, או שאולי זה גם וגם. הגרמנים התמודדו עם העבר, הסתכלו על עצמם במראה ועשו את זה כמעט בכל המערכות הציבוריות. הם עשו עבודה יסודית, אבל הסוגיה הזו חודרת לשיח בניסיון להזיז את הקווים. הם מזיזים את הקו האדום כל הזמן", הזכיר השגריר פרושאור. "למה אתם דוחים את זה? זה לא התאריך שהוא חוצפה ועזות מצח, זו חציית הקווים. דבר שהיה בשוליים והופכים אותו ליותר ויותר מעוגן. הם צריכים, לתפיסתי, לבטל את האירוע כולו".
לסיום שיתף כי משרד החוץ יצא בהודעה חריפה נגד האירוע. שכן, למרות שמדובר בקרן עצמאית ובמכון עצמאי הם עדיין מקבלים תקציב ממשלם המיסים הגרמני.
עריכה: עדן בן ארי