ניסים משעל וטל שלו

"חקיקה כזו היא די מסוכנת"

סגן נשיא ביהמ"ש המחוזי בי-ם לשעבר השופט צבי סגל על קידום פסקת התגברות ברוב של 61: "למחרת בבוקר זה עלול להתהפך, וזה בעייתי"


עורכת הדין טלי גוטליב, שעתידה להיכנס בקרוב לממשלה כחברת כנסת של הליכוד, הצליחה להדאיג לא מעט אנשים במערכת המשפט כשטענה כי אין צורך לכבד פסיקות בג"ץ שמבטלות חוקים. השופט צבי סגל, לשעבר סגן נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים, פרש את משנתו בנושא.

כאשר התבקש השופט סגל להתייחס לפסקת ההתגברות ברוב של 61, הודה: "זה מוזר כי נדמה לי שלפחות לפי היממה או שתיים האחרונות, נדמה כי אף אחד לא רוצה את זה. עד עכשיו חשבנו שרק השופטים לא רוצים את זה. ביממה האחרונה אנחנו שומעים אנשים שאומרים שלא צריכה להיות פסקת ההתגברות כי היא נותנת סמכות לשופטים לבטל חוקים בנסיבות מסוימות ובכלל אין להם סמכות, ולכן אין מקום לפסקת התגברות".

"כביש עוקף בג"ץ?", תהה משעל, והשופט סגל חידד: "אני לא חושב שזה כלי עוקף בג"ץ, אני באמת מבין את החשש, ומזדהה איתו, על כך שמדובר ב־61, שלפי מה שאני שומע הולכים לקראת זה. פסקת התגברות זה מצב נכון וטוב לסיטואציה הקיימת, להסדיר את מערכת היחסים סוף סוף אם אפשר בין הרשות השופטת למחוקקת, ואני חושב שהמתח הזה שמדובר עליו הוא חיובי".

עוד הבהיר השופט סגל כי הוא בעד פסקת ההתגברות, אך סייג ואמר כי ברוב של 61 חברי כנסת היא די מסוכנת. "היום הקואליציה היא 64, זה אומר שכל חוק שבית המשפט העליון יבטל תחת סמכותו, אם פסקת ההתגברות תהיה של 61, אז למחרת בבוקר זה עלול להתהפך. זה בעייתי בנסיבות הקיימות. לכן אני חושב שצריך להגדיל את זה ל־65 לפחות, אבל זה לא מספיק. אפשר לעשות שילבו של כמה דברים בעת ובעונה אחת".

"אם כבר מדברים על פסקת ההתגברות אז אולי לדבר על הרכב שופטים, או רוב של שופטים, לעשות משהו יותר רחב ולאו דווקא להתמקד במספרים שכולנו מבינים מה עומד מאחוריהם", טען.

"הסמכות בחוק לאפשר העדת ילד פחות מגיל 13 היא רק של חוקר הילדים"

בנוסף, הביע השופט סגל את דעתו על גזר הדין שקיבל הצעיר הבדואי, אשר אנס ילדה בת 10 בביתה ביישוב בנגב: "לשופטים אין סמכות להורות לקטין לבוא להעיד. אתם יודעים למי יש? לחוקר הילדים. בדרך כלל ילד עד גיל 13 לא מעיד בבית המשפט, למעט מקרה אחד שחוקר הילדים סבור שהילד יכול לבוא ולהעיד. אין מצב ששופט יכול לבוא ולומר לחוקר הילדים 'אני רוצה לשמוע את הילד', החוק לא מאפשר את זה. לכן, הסמכות בחוק לאפשר העדת ילד פחות מגיל 13 היא רק של חוקר הילדים".

"צריך לזכור, זה שונה מענישה רגילה שאנחנו עוסקים בקטינים, כי מרכז הכובד כשמדובר בקטין, אתם יכולים להסכים או לא, זה שיקולי שיקום עומדים בראש הרשימה", הדגיש, והוסיף: "כמו שיש גם כאלה בן 18 שמתנהגים כמו בני 12, אבל אנחנו לא יודעים בדיוק את המבנה, לא קראתי את החומר, את גזר הדין, קטין, קטינה, יש הרבה דברים שאנחנו לא יודעים ואנחנו מדברים באופן עקרוני כללי על רמת הענישה. ברמת הענישה יש כאן 2 אלמנטים שצריך לזכור - לא היה כאן דיון שנשמע מתחילתו עד סופו, היה כאן הסדר. הסדרי טיעון, השיקולים שלהם מגוונים ורבים".

עריכה: שני רומנו

10/11/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בג"ץ. למצולם אין קשר לנאמר
בג"ץ. למצולם אין קשר לנאמר  |  צילום: הדס פרוש/פלאש90
Paris