ענקית הטכנולוגיה מטא הודיעה אמש (ד') כי היא עתידה לפטר 11 אלף עובדים. במקביל, מקצצת החברה בהוצאות, ואף מקפיאה גיוסי עובדים חדשים עד לרבעון הראשון של שנת 2023. האם המגמה צפויה להחריף? ואיך היא תשפיע על שוק ההיי-טק?
ליאת רון מרדיו 103FM ביקשה לשוחח עם שאול אולמרט, יזם, מייסד ומנכ"ל חברת פיגי שהתייחס לדברים. בראש ובראשונה ביקש להזכיר כי אנחנו איננו יודעים איך המהלך הזה תוקשר בחברה, והאם הוא אכן לא היה רגיש במיוחד, כמו שרבים חושבים. "אני דווקא קראתי את המזכר שהוא הוציא לעובדים, והוא בסך הכל מנוסח בצורה סבירה. אני לא חושב שיש דרך נעימה לבשר בשורה מהסוג הזה".
בהמשך התייחס לתנאי הפרישה והפיצויים בהיי-טק, ואמר: "תנאי הפרישה הם מאוד אדיבים. זאת אומרת שצריך לראות את התמונה המלאה. אומנם פוטרו הרבה אנשים, וזה רגע מאוד קשה לכל מי שנוגע בדבר. יכול להיות שהוא תוקשר בצורה רגישה יותר או רגישה פחות, אבל בסך הכל תנאי הפיטורים והיחס לעובדים בסקטור הזה הם די דוגמה לסקטורים אחרים.
אולמרט הזכיר שלפיטורים אלו קדמו פיטורים בחברות אחרות בתעשייה, והסביר: "התעשייה כולה נמצאת בבעיה שהתחילה כשהייתה בצמיחה מואצת ולא פרופורציונאלית. עפנו על עצמנו כי חשבנו שהצמיחה הזו תימשך כל הזמן, וחטפנו סטירה מהמציאות. שוחחתי עם שני עובדים שפוטרו במטא, וגם אם הם לא רעבים ללחם ומקבלים פיצויים מלאים 7 חודשים קדימה זה עדיין לא דבר קל".
"עד כמה זה יהפוך להיות שכיח בחברות בישראל?", נשאל אולמרט. הוא האזין לדברים ברוב קשב, ואמר: "זה כבר שכיח. רמת התעסוקה בתחום ירדה באופן משמעותי, וההידרדרות הזו צפוי להמשיך. כשעובד אחד מפוטר זה אסון, כשהרבה עובדים מפוטרים זו כבר סטטיסטיקה, ויש כאלה שנכנסו לסטטיסטיקה הזו. אנחנו בתקופה כלכלית מאתגרת של הרבה שינויים, ולפי כל התחזיות היא לא הולכת להשתפר בעוד חודש או חודשיים".
לסיום נשאל האם הממשלה החדשה שמתהווה יכולה לסייע לפטור את המשבר, ולמנוע פיטורים. הוא אמר שזו שאלה מאוד גדולה, ושהיה שמח אם קודם כל היו מסייעים גם לסקטורים אחרים. "למרות המכה הסקטור שלנו בסך הכל במצב טוב. הביקוש לטכנולוגיה ולמקצועות סביב ימשיך בצורה כזו או אחרת, יש כאלה שנפגעו הרבה יותר. הממשלה יכולה להציע הטבות מס, להשקיע דרך הראשות לחדשנות. מאמין שיעשו מאמצים, אבל אני לא בטוח שיש כאן ניסים".
עריכה: עדן בן ארי