גיא פלג

סמוטריץ' לביטחון? "מעריך שביטחון ישראל ייפגע"

12812

אלוף (מיל') עמוס ידלין הביע דאגה ממינוי יו"ר הציונות הדתית, וטען: "לאמריקנים יש קווים אדומים והם לא מוכנים לשתף פעולה עם כל אחד"


על רקע דרישתו של יושב ראש מפלגת הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ' לכהן כשר הביטחון בממשלת נתניהו, נרשם חשש כבד של גורמים בכירים בממשל האמריקאי למינוי המדובר. על פי דיווח ב'חדשות 12', שגריר ארה"ב טום ניידס אמר לראש הממשלה המיועד כי 'מינוי שר הביטחון צריך להתבצע בזהירות ובשיקול דעת'. אלוף (מיל') עמוס ידלין, לשעבר ראש אמ"ן ועמית מחקר באוניברסיטת הווארד, דן על כך עם גיא פלג ב־103fm והביע את דעתו בנושא.

"מודאג?", התעניין פלג בפתח השיחה, וידלין הבהיר: "לא. יש לי עקרון בחיים, אף פעם לא להיות בפאניקה, באופוריה, להיות דרוך. הגענו במדינת ישראל למצב לצערי במערכת פוליטית שכל דבר שנראה בלתי מתקבל על הדעת בשנים נורמליות הוא בסוף היום עובר. לכן לשאלתך, האם יכולים למנות שר ביטחון שהאמריקאים מאוד לא היו רוצים? זה יכול לקרות. האם זה טוב? זה מאוד לא טוב".

עוד טען ידלין כי "יש בין ישראל לארה"ב יחסים ביטחוניים אינטימיים, בתחום המודיעיני, המבצעי, יש סיוע של 3.8 מיליארד דולר כל שנה. יש יחסים מאוד טובים בין שרי ביטחון למזכירי ההגנה. היחסים האינטימיים האלו חשוב שיובלו על ידי אנשים שאמריקאים מעריכים אותם מקצועיים ואנושית, אם יהיה אותו מינוי שאתה רומז עליו אני מעריך שביטחון ישראל יפגע".

לאור אמירותיו הזכיר פלג כי האמריקאים הודיעו על פתיחת חקירה בגין מותה של עיתונאית 'אל ג'זירה' שירין אבו עאקלה, שנהרגה במהלך חילופי אש בין כוחות צה"ל לפלסטינים חמושים בג'נין, ותהה האם יש קשר בין הדברים. ידלין הודה: "אני חושב שאין קשר בין המקרים, מההיכרות עם הבירוקרטיה האמריקאית הטיפול בנושא העיתונאית אבו עאלקה התחיל הרבה לפני תוצאות הבחירות. גם הדרך שבה הגיע הנושא לידיעת מדינת ישראל משרד המשפטי למשרד המשפטים. בלי שהמועצה לביטחון לאומי יודעת. אני חושב שזה לא קשור, זה מהלך לרדיקליים הפרוגרסיביים, אין לזה קשר".

"בסה"כ לא אנחנו נותנים להם 3.8 מיליארד דולר כל שנה - הם נותנים לנו"

"האמריקאים לא אומרים לנו את מי לנות שר ביטחון, יש להם קווים אדומים - הם אפילו לא נוקבים בשמות אבל הם אומרים 'אנחנו לא חייבים לשתף פעולה עם כל אחד'", הדגיש, "יש בנינו גם יחסים אינטימיים ובסה"כ לא אנחנו נותנים להם 3.8 מיליארד דולר כל שנה, הם נותנים לנו. לא אנחנו מטילים וטו במועצת הביטחון, עושים את זה רק האמריקאים. לכן, כדאי להקשיב למה שהם אומרים ומי שלא יקשיב כנראה שיהיו תוצאות".

באשר להתבטאויותיו של רון דרמר, מי שצפוי להתמנות לשר החוץ של ישראל בממשלה המסתמנת, אמר: "בוא נפריד את זה למספר ממדים מהפחות חשובים ליותר - קודם כל יש את הנושא העיתונאי, זה הוצג אתמול כאילו זה הוקלט בסתר שלשום. זה פודקאסט שאני שמעתי אותו לפני 3 חודשים, בקטע הזה דרמר לא היה מועמד לשום דבר. זה העמדות הידועות של דרמר ונתניהו, לכן אני לא הופתעתי מהדברים האלה. אני לא פרשן פוליטי, אבל אי אפשר היה אתמול לפספס את העובדה שמישהו דאג שהפודקאסט הזה יגיע ל'ערוץ 12', דרך ירון אברהם, ומי שדאג שזה יגיע זה כנראה אנשים שמאוד רוצים את תפקיד שר החוץ לעצמם".

"יש כאן אמירה מתריסה?", שאל פלג, וידלין הסביר: "אני ממש לא חושב, אני חושב שזה בדיוק שני הנושאים החשובים. דרמר מסביר למה ההסכם גרוע, אבל לא דרמר ולא ראש הממשלה נתניהו לשעבר ולשעתיד, לא הסבירו איך הם עוצרים את איראן בלי ההסכם, ההפך. ראינו שכשאר שלא היה הסכם האיראנים התקדמו הרבה יותר ולא טראמפ ולא נתניהו לא הכינו תוכנית ב'. זו הנקודה שצריך לחשוף. עכשיו למנות כאשר יש ממשל דמוקרטי שגם ככה ישראל איתו בחיכוכים זה עניין של שיקול דעת. בנושא האיראני יש שתי שאלות - מה עושים אם אין הסכם, זה יהיה האתגר המרכזי של ראש הממשלה המיועד נתניהו, וצריכים דרמר, נתניהו וטראמפ להסביר למה כאשר פרשו מההסכם ואיראן התקדמה לפצצה הם לא עשו שום דבר כדי לעצור אותה. ב עיניי זה שני הדברים החשובים".

"האיראנים מבהירים לעולם שהם נמצאים בצד הרע של ההיסטוריה"

לסיום, התייחס ידלין למערכת היחסים בין איראן לרוסיה: "שיתוף הפעולה הזה הוא בהחלט סיבה שיש בה יתרונות לישראל וחסרונות. היתרונות, כל מי שמתנגד להסכם, הסיכוי לחזור להסכם אחרי שאיראן משתפת פעולה עם רוסיה ונותנת להם מל"טים תוקפים מעורר כעס רב ביותר באותה וושינגטון, לכן הסיכוי שהאמריקאים יחזרו להסכם עם האיראנים יותר נמוך. מהבחינה הזו יש פה יתרון, האיראנים מבהירים לעולם שהם נמצאים בצד הרע של ההיסטוריה".

"האם הרוסים יגמלו להם בפעילות נגד ישראל? אני חושב שלא, הם שילמו להם 200 מיליון יורו, העבירו להם נשקר מערבי שהם תפסו באוקראינה. אני לא חושב שהם ישלמו להם במטבע ישראלי, בוודאי לא בתחום הגרעיני בו הם מאוד זהירים. הם לא רוצים את איראן בתחום הגרעיני", סיכם.

עריכה: שני רומנו

18/11/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמוס ידלין
עמוס ידלין  |  צילום: פלאש90
Paris