הודעה דרמטית למדי מן השעות האחרונות חשפה כי בנק ישראל החליט להעלות את הריבית בשיעור של חצי אחוז, שתוביל אותה ל־3.25% לאחר ההחלטה, הנתון הגבוה ביותר ב־11 השנים האחרונות.
יעל אילון, עורכת התוכנית 'איפה הכסף', הביאה פרטים נוספים על הידיעה שעשויה להשפיע רבות על המשק הישראלי. לאחר מכן, הצטרפה לשיחה ד"ר סיגל ריבון, מנהלת האגף המוניטרי בחטיבת המחקר של בנק ישראל, והגיבה לדברים.
תחילה, השיבה לטענה כי הציפיות היו לריבית גבוהה יותר: "בנק ישראל שקל את כל השיקולים והחליט שזה השינוי הראוי והמתאים בשלב שאנחנו נמצאים. גם מצד אחד, אינפלציה שהיא מעבר ליעד ושעדיין צריך לפעול להוריד אותה. מצד שני, פעם שישית שמעלים את הריבית - אנחנו נמצאים כבר יותר קרוב לאיזו שהיא רמה שהיא כנראה תהיה הרמה שבה נעצור. לכן היה נכון מבחינת הבנק, הוא ראה לנכון להאט מעט, עדיין חצי אחוז זו לא העלאה קטנה, בהחלט משמעותית אבל נכון שזה קצת יותר איטית ממה שראינו".
בהמשך, הסבירה: "בתחזית הקודמת של חטיבת המחקר, הרמה הסופית לזמן הקרוב הייתה לשלוש וחצי, אבל עבר מאז זמן, השתנו הערכות ריבית במקומות אחרים בעולם, השתנו התנאים במשק. אני חושבת שגם בהודעה של הוועדה וגם בכלל יכול להיות שהרמה שנגיע אליה תהיה קצת יותר גבוהה משלוש וחצי, אבל בהחלט אנחנו הרבה יותר קרובים לאיזושהי רמה שתהיה כנראה הרמה שנהיה בה מאשר מה שהיינו לפני חצי שנה".
באשר לסימנים ראשונים של האטה בקצב הצמיחה, טענה: "לגבי מצב הפעילות - אז נכון, אנחנו רואים אולי איזושהי האטה אבל בוודאי אני לא הייתי משתמשת במילה 'מיתון'. עדיין רמת התוצר, רמת הפעילות גבוהה, ממה שהייתה על פי איזושהי מגמה שהיינו צופים אותה לפני הקורונה, זאת אומרת שהמשק נמצא באמת במצב טוב".
עוד הדגישה כי "גם האבטלה ברמה נמוכה, אנחנו רואים שיש הרבה מועסקים. אפשר לומר שעודף הביקוש, כלומר, הלחץ בשוק העבודה אולי קצת יותר נמוך כרגע וגם זה יקל להאט את הלחץ על המחירים, לצמצם את הלחץ על המחירים, אבל בוודאי לא הייתי משתמשת במונחים של מיתון. צריך לזכור שבסופו של דבר זה המנגנון של הריבית - מעלים את הריבית, זאת אומרת שצריך קצת יותר לשקול כשבאים לצרוך, לחסוך זה משהו שקצת יותר כדאי לעשות ודרך זה הלחץ על המחירים מתמתן, זה לוקח זמן וזה בסופו של דבר המנגנון שדרכו אנחנו מקווים לראות את ההתמתנות".
לבסוף, התייחסה לממשלה החדשה שתעלה בקרוב ועל תפקיד בנק ישראל כיועץ הכלכלי: "בנק ישראל, או בעצם כלשון החוק - הנגיד, הוא בהחלט היועץ הכלכלי לממשלה ואכן אנחנו ממלאים את תפקידינו כיועץ. כמובן נעבוד ונייעץ ככל הידע המקצועי שלנו לכל שר אוצר, לכל ממשלה. אנחנו כן נייעץ בהקשר של אחריות, בהקשר של הוצאות שיתמכו בצמיחה בת קיימא, בהעלאת הפריון - שזו בעיה שאנחנו עוסקים בה לאורך זמן, אבל בהחלט בנק ישראל והנגיד עומדים לראשות הממשלה כיועץ הכלכלי של כל ממשלה".
עריכה: נויה חסון