חרף המצב הביטחוני המסלים לאורך השבוע, המשא ומתן הקואליציוני לא התקדם כמצופה לאחר שראש הממשלה נתניהו קיבל את המנדט להרכבת הממשלה. נכון ליממה האחרונה, דרעי צפוי לקבל את תיקי הפנים והבריאות, ואת תפקיד ממלא מקום ראש הממשלה, ואילו המשא ומתן עם הציונות הדתית ובתוך הליכוד עדיין תקוע.
אנה ברסקי ('מעריב') הביאה פרטים נוספים על הניסיונות העיקשים להוביל להקמתה של הממשלה: "להערכתי, התחילו להתכנס לקראת שלבי הסיום. מדברים על משברים ונתק, אבל מי שכבר שמע על משא ומתן בחייו יודע שזו השיטה, זו הדרך".
ברסקי הסבירה את המצב במפלגת הליכוד, לאחר שככל הנראה, בנימין נתניהו חילק את רוב תפקידי השרים לשותפיו לקואליציה: "יש כלל ותיק בליכוד שאומר כי לא מורידים דרגה. כלומר, מי שכבר היה שר, אז לא אומרים לו 'תקשיב ידידי אנחנו במצוקת תיקים', אין מצב כזה. אז כל מי שרואה את עצמו שר, לא רק לשעבר אלא גם לעתיד, ברור שהם בשיא המתח ועוקבים אחרי כל ספין שיוצא מחדר המשא ומתן עם השותפים. זה לא מצב חדש, אני זוכרת היטב גם בממשלות נתניהו הקודמות".
עוד שיתפה את מצב אי ההסכמות בין סמוטריץ' לנתניהו: "אנחנו זוכרים את אותו ארגז הכלים המיתולוגי של משה כחלון, כשהוא בא לנתניהו בזמנו עם עשרה מנדטים ואמר לו 'תקשיב, אין לי בעיה שאיזשהו משרד לא יעבור לידיי, מה שחשוב הוא שתיתן לי אגף מסוים מתוך המשרד שיישאר במפלגתי כדי שאוכל לממש את המדיניות שלי במשרד האוצר'. השיטה הזאת במשא ומתן הזה הפכה להיות הדגל בידי סמוטריץ'. הקרב האמיתי ,ועל זה בדיוק קבל אתמול יריב לוין - שאמר שמעבר למה שסוכם, סמוטריץ' מבקש להוציא שלישי משרדים מאחרים".
היא ציינה כי "הדרישה 'אם אנחנו לא קיבלנו משרד א', לצורך העניין משרד החינוך, אז אנחנו רוצים להיות מעורבים לכל מה שקשור לחינוך חברתי דתי', כנ"ל משרד הביטחון, גם משרד החינוך, גם משרד הדתות, שפורמלית נמצא עמוק עמוק בש"ס. אבל בצלאל סמוטריץ' אומר 'אנחנו רוצים להיות מעורבים'. לכן ייתכן מאוד המצב ששרי ליכוד פוטנציאליים יעמדו בפני דילמה 'האם אני רוצה לוותר או שאני בעצם הולך לקבל תיק בלי תוכן?' מפני שכל התוכן נלקח בעצם לטובת השותפים לקואליציה".
לבסוף, סיכמה: "יש הערכות ויש לנו כבר כמה גרסאות של ממשלה, אבל הכול בידי נתניהו. שמעתי שהוא פיתח עוד שיטה שלדעתי מאוד מאוד מוצלחת, הוא מתכוון להשתמש בחלק מהמינויים הפוליטיים שלו בתוך משרד החוץ. הוא כבר עשה את זה בעבר אבל כעת זה לא מיועד למקורבים, אלא למי שסומן כבעייתי. כלומר אלה שיכולים לעשות בעיות בכנסת למשל. מוכנה כבר ערכה מכובדת של הצעות שגרירים במדינות מכובדות כמו במרוקו או בסין".
עריכה: נויה חסון