ינון מגל ובן כספית

"לולא היו משחררים את הגופה, לאף פלסטיני לא הייתה נחת"

הפעיל החברתי ותושב דליית אל־כרמל פאדי מקלדה על הניסיון להשיב את גופת טירן פרו • סייג: "היו חטיפות ומעשים שאני לא תומך בהם, אנחנו לא פלנגות"


גופתו של טירן פרו, הצעיר בן ה־18 מדליית אל־כרמל שהיה מעורב בתאונת דרכים קטלנית סמוך לג'נין, הוחזרה לפנות בוקר לישראל באמבולנס של הסהר האדום, לאחר שהוחזקה על ידי חמושים בג'נין. פאדי מקלדה, פעיל חברתי דרוזי ותושב דליית אל־כרמל, התייחס לפרשה. 

"אם לא היו משחררים את הגופה היום, לאף פלסטיני בכל מחסום לא היה נחת, האירוע הזה לא היה עובר בשקט. כל אחד מאיתנו הרגיש שחלק ממנו נמצא בג'נין", הסביר מקלדה. 

לדבריו, "זה לא סוד שהדרוזים מעולם לא פגעו באף אחד וגם לא יפגעו באף אחד, אבל ברגע שאנחנו מרגישים מושפלים אז כולנו כמקשה אחת, מתאחדים, מתלכדים ומבינים שאנחנו לא יכולים לאפשר את זה", אמר בקשר לדיווחים שהיו על פריצה אפשרית לג'נין של כוחות אזרחיים. "כל אחד מהצעירים האלה שראיתם מהסרטונים, שלקח על עצמו איזושהי משימה ואמר 'אני לא הולך לישון כל עוד אני מוודא שהגופה חוזרת'", טען.

עוד הדגיש כי "אנחנו מעולם לא יזמנו שום דבר נגד אף אחד, אבל אני באמת חושב שזה לא נכון יהיה לאף אחד ולאף גורם כלשהו לנסות לגעת בנו, כי זה באמת מה שמייחד אותנו, מה ששמר עלינו מעל לאלף שנה באזור המאוד בעייתי הזה. אני חושב שזו תגובה טבעית למה שהיה שם ואני שמח שבסופו של דבר כל הדבר הזה הצליח באמת להביא לשחרורו".

"הם הבינו שהסיטואציה הזאת משאירה עשרות אלפי פועלים מג'נין בבתים"

באשר לשאלה מה היא לדעתו הסיבה העיקרית להחזרת הגופה, טען: "קודם כל חשוב להגיד דבר אחד - שלטון החוק זה מעל הכול, אנחנו לא רוצים שאף אחד ייקח את החוק לידיים, יש מערכת וזה הבסיס של קיומה של מדינה".

אך מנגד, ציין כי "אין לי צל של ספק שהדבר הזה חלחל בתוך ג'נין וגם ההבנה שהרחק ממדינת תל אביב שבתוך דליית אל־כרמל ובתוך כל מיני מקומות, אתם תוכלו למצוא אלפי ואם לא עשרות אלפי פועלים פלסטינים שעובדים בהיתר והם תלויים בנו כמו שאנחנו בעצם תלויים בהם ובאיזושהי מערכת יחסים הדדית".

הוא הסביר: "הם הבינו שהסיטואציה הזאת משאירה בערך עשרות אלפי פועלים מג'נין בתוך הבתים, זאת אומרת שלא יהיה להם כסף, לא משכורות ולא כלום, והקריאה הראשונה שהייתה אחרי המעשה הזה של 'אל תעסיקו', סתם כתגובה למקרה - אני חושב שבין כל הדברים האלה זה מה שעזר לשחרור. חשוב להגיד שהמקרה הזה ספציפית זכה לאיזה קונצנזוס שלא נראה, לפחות בעיניי. ממנסור עבאס, איימן עודה, עד לאיתמר בן גביר וסמוטריץ' שקראו בעצם לשחרר את הגופה בכל האמצעים".

"האירוע לא היה עובר בשקט כי כל אחד מאיתנו הרגיש שחלק ממנו נמצא בג'נין"

בהמשך, שיתף מדוע אנשים בכלל מגיעים לג'נין: "הנקודה היא שיש מערכת יחסים גם מסחרית, אנשים מגיעים לפה מג'נין ואנחנו פוגשים אותם, וחלקם עובדים בהיתר וזו היכרות. לא כל יום אתה פוגש בעצם את הפנים האלה של ג'נין, קשה מאוד לבוא לנער צעיר שבאמת לא מעורב בכל הסיפור הזה ולהסביר לו 'ג'נין זה שטח A, זה מסוכן'. בגיל 18, אני חושב שבאמת זה סוג של מאמץ, קשה מאוד לבוא ולהסביר את זה וגם השאלה הזאת של מה הוא עשה בג'נין. אני אומר לך, אם אתה עכשיו תיסע לג'נין אתה תופתע מלפגוש יהודים אצל רופא שיניים, שעושים קניות, שמתמקחים על מחירים". 

לבסוף, סיכם: "הם יודעים שיש איזשהו מרכיב יהודי מאוד מאוד משמעותי אצל כל הדרוזים, זאת אומרת שאם הם יפגשו אותנו במחסום, הם יפגשו אותנו כשיחפשו עבודה".

עריכה: נויה חסון

24/11/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


טירן פרו
טירן פרו  |  צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
Paris